avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1144 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... legea permite ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

legea permite ?

buna seara

as dorii sa stiu daca este legal si daca legea i-mi permite sa trec un apartament pe numele copilului meu in varsta de 14 ani .

va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: redialboss , utilizator 16:39, 18 Iulie 2008
NU.
Art. 948 Cod civil prevede conditiile esentiale pentru validitatea unei conventii sunt:
1. capacitatea de a contracta;
2. consimtamantul valabil al partii ce se obliga;
3. un obiect determinat;
4. o cauza licita.
Astfel, pentru a putea contracta este necesară și ca persoana respectivă să aibă capacitate de exercițiu, adică acea capacitate a persoanei de a-şi exercita drepturile şi de a-şi asuma obligaţii, săvârşind acte juridice.
Tr. Ionaşcu afirma: „capacitatea de exerciţiu este aptitudinea persoanei de a-şi exercita drepturile şi de a-şi asuma obligaţii încheind personal şi fără autorizarea prealabilă a vreunui ocrotitor, acte juridice, precum şi, bineînţeles, de a participa, tot astfel, la dezbaterea procesului civil ca reclamant sau ca pârât, în privinţa realizării drepturilor şi obligaţiilor sale civile”.
Capacitatea de exercițiu presupune :
– existenţa capacităţii de folosinţă a persoanei fizice;
– existenţa discernământului.
Sunt lipsiţi de capacitate de exerciţiu: 1) minorii sub 14 ani; 2) alienaţii ori debilii mintali puşi sub interdicţie judecătorească; situaţia lor este considerată a corespunde unei lipse totale a discernământului.
Capacitatea de exerciţiu restrânsă aparţine minorilor între 14 şi 18 ani, perioadă considerată a corespunde discernământului în formare, situaţie de tranziţie între lipsa discernământului şi existenţa deplinului discernământ.
Capacitate de exercițiu deplină au majorii, persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani. Prin excepţie, femeia măritată înainte de 18 ani, în condiţiile legii, dobândeşte capacitate de exerciţiu.
Art. 9 din Decretul nr. 31/1954 stabilește:
(1) Minorul care a împlinit vârsta de paisprezece ani are capacitate de exerciţiu restrânsă.
(2) Actele juridice ale minorului cu capacitate de exerciţiu restrânsă se încheie de către acesta cu încuviinţarea prealabilă a părinţilor sau a tutorelui.

Art. 10 alin. (4) din Decretul nr. 31/1954 prevede: „Minorul care are capacitatea restrânsă are dreptul, fără a avea nevoie de încuviinţarea părinţilor sau a tutorelui, să facă depuneri la casele de păstrare de stat şi să dispună de aceste drepturi potrivit cu prevederile regulamentelor acestor case de păstrare”.
Art. 105 alin. (2) C.fam. prevede: „După împlinirea vârstei de paisprezece ani minorul îşi exercită singur drepturile şi îşi execută tot astfel obligaţiile, însă numai cu încuviinţarea prealabilă a părinţilor spre a-l apăra împotriva abuzurilor din partea celor de-al treilea”.
Actele juridice civile pe care minorul de 14-18 ani le poate încheia valabil, personal şi singur, fără încuviinţarea prealabilă sunt:
- actele pe care le putea încheia până la împlinirea vârstei de 14 ani (actele de conservare şi actele mărunte);
- actele de administrare a patrimoniului, dacă nu sunt lezionare pentru el;
- dacă a împlinit 16 ani, poate încheia valabil un testament, prin care poate dispune doar de jumătate din averea sa (art. 807 C. civ.);
– potrivit art. 102 C.fam., minorul care a împlinit vârsta de 14 ani are dreptul să pretindă schimbarea domiciliului său, fără a avea nevoie de o prealabilă încuviinţare din partea ocrotitorului său legal. ;)
va multumesc mult .
Se poate trece un apartament pe numele copilului in varsta de 14 ani .
S-a citat chiar art.9 alin.2 din Decretul nr.31/1954, care prevede ca actele juridice ale minorului cu capacitate de exerciţiu restrânsă se încheie de către acesta cu încuviinţarea prealabilă a părinţilor sau a tutorelui .
Ultima modificare: Vineri, 18 Iulie 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic
Elis, dacă părintele vinde copilului său de 14 ani apartamentul crezi că se poate încheia actul valabil?
Pentru că, în această situaţie părintele apare şi ca vânzător iar copilul prin părintele său apare ca şi cumpărător. Ce spui? Poate fi OK?
În cazul în care donatorul este o altă persoană, atunci da, copilul poate deveni parte în contract dar numai cu încuviinţarea reprezentantului său legal, în speţă părinţii săi. ;)
Ultima modificare: Vineri, 18 Iulie 2008
Corina Capotã, Avocat
deci, sa inteleg ca nu se poate trece un apartament pe numele unui copil de 14 ani ? copilul fiind fiul meu ?

Alte discuții în legătură

Capacitatea de a incheia acte juridice Magna-Charta Magna-Charta Care este diferenta dintre incapacitatea de folosinta si incapacitatea de exercitiu? Un minor intre 14 si 18 ani are capacitate de exercitiu restransa,acesta ... (vezi toată discuția)
Transcriere proprietate adisornicusor adisornicusor Ce varsta trebuie sa aiba un minor ca sa poata fie transferat pe numele lui o proprietate ( imobil ),si daca se poate face treaba asta.Mentionez ca s-ar putea ... (vezi toată discuția)
Se poate vinde un imobil unei persoane minore? eu12345 eu12345 buna ziua! va rog frumos, care este raspunsul la intrebarea din titlu? este vorba despre un imobil proprietate 50/50 sot si sotie si de comun acord sotii ... (vezi toată discuția)