avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 754 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Capacitatea de a incheia acte juridice
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Capacitatea de a incheia acte juridice

Care este diferenta dintre incapacitatea de folosinta si incapacitatea de exercitiu?
Un minor intre 14 si 18 ani are capacitate de exercitiu restransa,acesta insemnand deci ca sunt impuse incapacitati de folosinta?Ca de exemplu in cazul testamentului,art.807 Codul civil prevede ca "Minorul de 16 ani poate dispune prin testament si numai pentru jumatate din bunurile de care dupa lege poate dispune majorele" Sau este o incapacitae de folisinta ca nu poate minorul sa incheie anumite acte fara incuvintarea prealabila a ocrotitorului legal sau a autoritatii tutelare?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:27, 27 Decembrie 2010
Capacitatea de folosinta impreuna cu capacitatea de exercitiu formeaza capacitatea civila a persoanelor.Ca atare, capacitatea de folosinta este baza ,reprezentand capacitatea de a avea drepturi si obligatii civile. Capacitatea de exercitiu este capacitatea perosanei de a-si asuma obligatii inchieind acte juridice. Daca o persoana nu are capacitate de folosinta nu exista si nu se mai pune problema capacitatii de exercitiu.Incapacitatile la care faceti referire sunt instituite de lege.Sunt de fapt ingradiri legale cu caracter de protectie .
Astfel este protejat minorul care inca are discernamantul in curs de formare de a dispune de toate bunurile sale prin testament. Nu este conditionata de incuviintarea prealabila a ocrortitorului legal, fiind o incapacitate instituita prin lege.
Dar inca ma simt incurcata.Tot nu inteleg diferenta dintre incapacitatea de folosinta si incapacitatea de exercitiu.Nu va suparati ca insist.Am inteles ca aceste incapacitati sunt impuse de lege avand un caracter de protectie,dar care este diferenta dintre ele?
Daca la incheiera unor acte juridice este necesar incuvintarea prealabalila a ocrotitorului legal asta inseamna o incapacitate de exercitiu?
Capacitatea de folosinta a persoanei fizice este acea parte a capacitatii civile care consta în aptitudinea omului de a avea drepturi si obligatii civile (Gh. Beleiu, Drept civil român, Casa de Editura si Presa „Sansa”, Bucuresti, 1992, p. 249), ca aptitudine generala, abstracta, ce apartine fiecarei persoane fizice de a dobândi drepturi si de a-si asuma obligatii. Adica, orice individ uman, prin faptul nasterii, dobandeste capacitate de folosinta. Decretul nr. 31/1954 dispune, în art. 5 alin. (1): „Capacitatea civila este recunoscuta tuturor persoanelor”, iar în art. 6 alin. (1), ca „Nimeni nu poate fi lipsit de capacitatea de folosinta”.

Capacitatea de exercitiu este fundamentata pe capacitatea de folosinta, la care se adauga prevederile legale privind existenta/inexistenta discernamantului. Capacitatea de exerciţiu are trei ipostaze: lipsa capacităţii de exerciţiu (Potrivit art. 11 alin. (1) din Decretul nr. 31/1954, „Nu au capacitatea de exerciţiu:
minorul care nu a împlinit vârsta de paisprezece ani; persoana pusă sub interdicţie” ); capacitatea de exerciţiu restrânsă (art. 9 din Decretul nr. 31/1954: „Minorul care a împlinit vârsta de paisprezece ani are capacitatea de exerciţiu restrânsă. Actele juridice ale minorului cu capacitate restrânsă se încheie de către acesta cu încuviinţarea prealabilă a părinţilor sau a tutorelui” ); capacitatea de exerciţiu deplină (art. 8 din Decretul nr. 31/1954 „Capacitatea deplină de exerciţiu începe de la data când persoana devine majoră. Persoana devine majoră la împlinirea vârstei de optsprezece ani. Minorul care se căsătoreşte dobândeşte, prin aceasta, capacitatea deplină de exerciţiu” )


Ultima modificare: Luni, 27 Decembrie 2010
elena138, utilizator
Magna-Charta a scris:

Daca la incheiera unor acte juridice este necesar incuvintarea prealabalila a ocrotitorului legal asta inseamna o incapacitate de exercitiu?



Faptul ca minorul intre 14-18 ani poate inchieia actej uridice in nume propriu, insa cu incuviintarea ocrotitorului legal, presupune o restrangere a capacitatii sale de exercitiu si nu o incapacitate.El poate inchieia aceste acte, iar in privinta unora dintre ele, cum ar fi actele de dispozitie, este necesara si incuviintarea autoritatii tutelare.Incapacitate ar fi daca acest minor, chiar implinind 14 ani, ar fi declarat incapabil si pus sub interdictie judecatoreasca, in acest caz ocrotitorul legal ar inchieia actele in numele minorului incapabil si nu doar i-ar incuviinta actele.
Ca sa intelegeti, capacitatea de folosinta reprezinta aptitudinea persoanei fizice de a avea toate drepturile si obligatiile civile.Capacitatea este regula iar incapacitateaeste exceptia.Prin exceptie deci, exercitarea anumitor drepturi este ingradita prin efectul legii, aceasta fiind o incapacitate cu caracter de protectie a unor categorii de persoane aflate in situatii speciale.Deci ,incapacitatea minorului de 16 ani de a dispune prin testament de mai mult de jum. din bunuri, este o ingradire a unui drept-dreptul persoanei de a dispune de bunurile sale,insa, aceasta incapacitate rezida din lege si trebuie respectata. Un act inchieiat cu incalcarea acestei dispozitii legale ar fi lovit de nulitate.
Mai sunt si incapacitati sanctiune, cum ar fi decaderea dinb drepturile parintesti, pedepsele in materie succesorala-nedemnitatea.Ele isi pot avea izvorul intr-o hotarare judecatoreasca.
Capacitatea de exercitiu este aptitudinea persoanei fizice de a-si exercita drepturi si a-si asuma obligatii inchieind acte juridice. Persoana fizica are acest drept, insa, in anumite etape ale varstei si in functie de gradul sau de maturitate, poate inchieia actele sale doar ocrotitorul legal, fie poate inchiea actul singur, insa cu incuviintarea ocrotitorului legal, fie singur si fara incuviintare.Alta ar fi situatia minorului de peste 14 sau 16 ani care,desi ar avea dreptul de a inchieia acte juridice, este pus sub interdictie.El este considerat a nu avea capacitate de exercitiu pana la scoaterea de sub interdictie.
Deci, capacitatea de folosinta presupune ca orice persoana are drepturi si obligatii civile,ingradirea exercitiului unui drept sau restrangerea lui, este o incapacitate de folosinta iar capacitatea de exercitiu inseamna exercitarea drepturilor prin inchieerea personal de acte juridice.Atunci cand ocrotitorul legal inchieie actul in numele minorul sau atunci cand ii incuviinteaza actele, se cheama ca exista o incapacitate de exercitiu a dreptului persoanei de a-si exercita drepturi si de a isi asuma obligatii , singur, personal, inchieind acte juridice.
Ultima modificare: Luni, 27 Decembrie 2010
ContSters181996, utilizator

Alte discuții în legătură

Legea permite ? redialboss redialboss buna seara as dorii sa stiu daca este legal si daca legea i-mi permite sa trec un apartament ... (vezi toată discuția)
Alocatia de stat pentru mama minora claudia41 claudia41 buna seara tutror. art. 3 din normele metodologice de aplicare a OUG 16/2008 este putin confuz. mamele care au peste 16 ani dar nu au implinit 18 ani si ... (vezi toată discuția)
Renuntare la drept de proprietate huminiuc huminiuc Buna ziua, Eu si sotia mea am dobandit prin vanzare-cumparare un teren,acum 12 ani;intre timp am construit pe acest teren o casa de vacanta.Datorita ... (vezi toată discuția)