Magna-Charta a scris:
Daca la incheiera unor acte juridice este necesar incuvintarea prealabalila a ocrotitorului legal asta inseamna o incapacitate de exercitiu?
Faptul ca minorul intre 14-18 ani poate inchieia actej uridice in nume propriu, insa cu incuviintarea ocrotitorului legal, presupune o restrangere a capacitatii sale de exercitiu si nu o incapacitate.El poate inchieia aceste acte, iar in privinta unora dintre ele, cum ar fi actele de dispozitie, este necesara si incuviintarea autoritatii tutelare.Incapacitate ar fi daca acest minor, chiar implinind 14 ani, ar fi declarat incapabil si pus sub interdictie judecatoreasca, in acest caz ocrotitorul legal ar inchieia actele in numele minorului incapabil si nu doar i-ar incuviinta actele.
Ca sa intelegeti, capacitatea de folosinta reprezinta aptitudinea persoanei fizice de a avea toate drepturile si obligatiile civile.Capacitatea este regula iar incapacitateaeste exceptia.Prin exceptie deci, exercitarea anumitor drepturi este ingradita prin efectul legii, aceasta fiind o incapacitate cu caracter de protectie a unor categorii de persoane aflate in situatii speciale.Deci ,incapacitatea minorului de 16 ani de a dispune prin testament de mai mult de jum. din bunuri, este o ingradire a unui drept-dreptul persoanei de a dispune de bunurile sale,insa, aceasta incapacitate rezida din lege si trebuie respectata. Un act inchieiat cu incalcarea acestei dispozitii legale ar fi lovit de nulitate.
Mai sunt si incapacitati sanctiune, cum ar fi decaderea dinb drepturile parintesti, pedepsele in materie succesorala-nedemnitatea.Ele isi pot avea izvorul intr-o hotarare judecatoreasca.
Capacitatea de exercitiu este aptitudinea persoanei fizice de a-si exercita drepturi si a-si asuma obligatii inchieind acte juridice. Persoana fizica are acest drept, insa, in anumite etape ale varstei si in functie de gradul sau de maturitate, poate inchieia actele sale doar ocrotitorul legal, fie poate inchiea actul singur, insa cu incuviintarea ocrotitorului legal, fie singur si fara incuviintare.Alta ar fi situatia minorului de peste 14 sau 16 ani care,desi ar avea dreptul de a inchieia acte juridice, este pus sub interdictie.El este considerat a nu avea capacitate de exercitiu pana la scoaterea de sub interdictie.
Deci, capacitatea de folosinta presupune ca orice persoana are drepturi si obligatii civile,ingradirea exercitiului unui drept sau restrangerea lui, este o incapacitate de folosinta iar capacitatea de exercitiu inseamna exercitarea drepturilor prin inchieerea
personal de acte juridice.Atunci cand ocrotitorul legal inchieie actul in numele minorul sau atunci cand ii incuviinteaza actele, se cheama ca exista o incapacitate de exercitiu a dreptului persoanei de a-si exercita drepturi si de a isi asuma obligatii , singur, personal, inchieind acte juridice.