avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1245 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Capacitatea de a incheia acte juridice
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Capacitatea de a incheia acte juridice

Care este diferenta dintre incapacitatea de folosinta si incapacitatea de exercitiu?
Un minor intre 14 si 18 ani are capacitate de exercitiu restransa,acesta insemnand deci ca sunt impuse incapacitati de folosinta?Ca de exemplu in cazul testamentului,art.807 Codul civil prevede ca "Minorul de 16 ani poate dispune prin testament si numai pentru jumatate din bunurile de care dupa lege poate dispune majorele" Sau este o incapacitae de folisinta ca nu poate minorul sa incheie anumite acte fara incuvintarea prealabila a ocrotitorului legal sau a autoritatii tutelare?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:27, 27 Decembrie 2010
Ca excepţie de la principiul capacităţii, legislaţia noastră civilă admite, în anumite situaţii, incapacitatea, atât sub forma incapacităţii de folosinţă, cât şi a incapacităţii de exerciţiu.
Incapacitatea de folosinţă constă în inaptitudinea de a avea anumite drepturi şi obligaţii. Ea nu poate fi, însă, generală, fiindcă aceasta ar echivala cu lipsa calităţii de subiect de drept civil a persoanei.
Incapacitatea de exerciţiu constă în lipsa posibilităţii juridice de a exercita personal şi singur drepturile şi de a-şi asuma, tot astfel, obligaţiile prin încheierea de acte juridice civile.
De exemplu, inaptitudinea minorului sub 16 ani de a face testament este o incapacitate (specială) de folosinţă, iar lipsirea minorului sub 14 ani de posibilitatea de a încheia acte juridice civile constituie o incapacitate (generală) de exerciţiu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea permite ? redialboss redialboss buna seara as dorii sa stiu daca este legal si daca legea i-mi permite sa trec un apartament ... (vezi toată discuția)
Alocatia de stat pentru mama minora claudia41 claudia41 buna seara tutror. art. 3 din normele metodologice de aplicare a OUG 16/2008 este putin confuz. mamele care au peste 16 ani dar nu au implinit 18 ani si ... (vezi toată discuția)
Renuntare la drept de proprietate huminiuc huminiuc Buna ziua, Eu si sotia mea am dobandit prin vanzare-cumparare un teren,acum 12 ani;intre timp am construit pe acest teren o casa de vacanta.Datorita ... (vezi toată discuția)