avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 455 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... renuntare la drept de proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

renuntare la drept de proprietate

Buna ziua,
Eu si sotia mea am dobandit prin vanzare-cumparare un teren,acum 12 ani;intre timp am construit pe acest teren o casa de vacanta.Datorita problemelor care au aparut in ultimul timp in legatura cu starea mea de sanatate,as dori sa cedez de buna voie, partea mea,fiului meu de 12 ani;vreau sa stiu care ar fi cea mai buna solutie.

Huminiuc V.
Cel mai recent răspuns: Purice Ovidiu , Avocat 17:26, 11 Iulie 2010
Fiul dvs fiind minor nu poate dobandi dreptul de proprietate asupra terenului. Oricum , in cazul decesului dvs el va primi 3/4 din avere , deoarece sotul supravietuitor are dreptul la 1/4 din intreaga masa succesorala.B-)
Nu cunosc existenţa vreunui text de lege care să împiedice minorul să dobîndească dreptul de proprietate asupra terenurilor.

:rtfm:

Problema este alta. Bunul fiinddobîndit în timpul căsătoriei, nu aveţi o cotă parte determinată din acel bun, proprietatea fiind devălmaşă. Tot ce puteţi face este să transmiteţi întregul bun fiului dumneavoastră, în timpul vieţii, cu acordul expres al soţiei, luînd în acest scop autorizarea autorităţii tutelare.

Mai puteţi lăsa un testament în favoarea fiului, testament care fie va fi acceptat ca atare de către soţie, fie îi va reduce cota de moştenire la rezerva legală. Bîneînţeles, asta după decesul dumneavoastră.
Daca nu cunoasteti nu este nici o problema . va readuc eu aminte ce spune Codul Civil si ce spun si alte legi!
:hammer:
Capacitatea de exercitiu a persoanei fizice este aptitudinea omului de a-si exercita drepturile civile si de a-si îndeplini obligatiile civile, prin încheierea de acte juridice civile (art. 5 alin. 3 din decretul nr. 31/1954). Potrivit art. 11, „nu au capacitate de exercitiu: minorul care nu a împlinit vârsta de 14 ani; persoana pusa sub interdictie. Pentru cei care nu au capacitatea de exercitiu, actele juridice se fac de reprezentantii lor legali”. În art. 9 se prevede: „Minorul care a împlinit vârsta de 14 ani are capacitatea de exercitiu restrânsa. Actele juridice ale minorului cu capacitate restrânsa se încheie de catre acesta cu încuviintarea prealabila a parintilor sau a tutorelui”. În fine, potrivit art. 8 din acelasi Decret nr. 31/1954, „capacitatea deplina de exercitiu începe de la data când persoana devine majora. Persoana devine majora la împlinirea vârstei de 18 ani. Minorul care se casatoreste dobândeste prin aceasta, capacitatea deplina de exercitiu!=D>
Concluzia este: daca imi aratati dvs un contract de vanzare cumparare prin care un minor cumpara un teren eu mananc in fata adunarii generale hartia!:closedtopic:
Ultima modificare: Luni, 3 August 2009
MIHAI GRIGORE, Avocat
Maestre, riscaţi... Nu aţi prefera, la micul dejun, o felie de jambon? :dance3:

Uitaţi că există, pe lîngă capacitatea de exerciţiu, o altă capacitate, anume aceea de folosinţă, garantată de lege tuturor persoanelor (ba chiar mai mult, chiar şi copilului conceput dar nenăscut).

Iată ce glăsuieşte D.31 din 1954

ART. 5
Persoana fizica are capacitatea de folosinta si, in afara de cazurile prevazute de lege, capacitatea de exercitiu.
Capacitatea de folosinta este capacitatea de a avea drepturi si obligatii.
Capacitatea de exercitiu este capacitatea persoanei de a-si exercita drepturile si de a-si asuma obligatii, savirsind acte juridice.

ART. 6
Nimeni nu poate fi ingradit in capacitatea de folosinta si nici lipsit, in tot sau in parte, de capacitatea de exercitiu, decit in cazurile si in conditiile stabilite de lege.
Nimeni nu poate renunta, nici in tot, nici in parte, la capacitatea de folosinta sau la cea de exercitiu.



Faptul că minorul nu poate încheia singur acte juridice este doar limitarea legală a capacităţii sale de exerciţiu, nicidecum a celei de folosinţă. Actele minorului sub 14 ani se încheie prin reprezentarea acestuia, în condiţiile legii, iar actele minorului care a împlinit 14 ani se încheie personal de catre minorul asistat, aşa cum spuneaţi.


Dle profesor , nu mananc carne de porc....din respect pentru semenii mei!:D
Capacitatea de folosinta nu ii da dreptul ca incheie acte pentru care se cere capacitate deplina de exercitiu!
Stiu si eu conceptul "infans conceptus pro nato habetur quotiens de comodis eius agitur"...dar nu este cazul aici!
Jambon ziceati ...? Asta nu poate fi facut si din vita?:D
Ultima modificare: Luni, 3 August 2009
MIHAI GRIGORE, Avocat

Alte discuții în legătură

Legea permite ? redialboss redialboss buna seara as dorii sa stiu daca este legal si daca legea i-mi permite sa trec un apartament ... (vezi toată discuția)
Capacitatea de a incheia acte juridice Magna-Charta Magna-Charta Care este diferenta dintre incapacitatea de folosinta si incapacitatea de exercitiu? Un minor intre 14 si 18 ani are capacitate de exercitiu restransa,acesta ... (vezi toată discuția)
Transcriere proprietate adisornicusor adisornicusor Ce varsta trebuie sa aiba un minor ca sa poata fie transferat pe numele lui o proprietate ( imobil ),si daca se poate face treaba asta.Mentionez ca s-ar putea ... (vezi toată discuția)