Conform art. 256 din noul cod fiscal, pentru terenurile proprietate publica sau privata a statului si care au fost concesionate, inchiriate, date in administrare ori in folosinta, se stabileste taxa pe teren; aceasta taxa nu este propriu-zis impozitul pe teren dar este asimilata acestuia, daca impozitul se achita de proprietar, taxa se achita de concesionari, de locatari, de titularii dreptului de administrare sau de folosinta etc. adica de utilizator, chiar daca nu este proprietar. Eu locuiesc intr-o casa nationalizata si cumparata prin Legea 12 dar in ceea ce priveste terenul din jurul casei, nu am nici un act incheiat cu statul, nici de inchiriere, nici de drept de folosinta etc. Am aflat recent ca unii vecini, aflati in aceeasi situatie, au contracte de inchiriere dar eu nu simt nevoia sa platesc chirie statului si nu cred ca pot fi obligata sa-l iau cu chirie. Cum se demonstreaza dreptul de folosinta fiindca pana in prezent am folosit tacit acest teren ? Sunt obligata in acest caz la plata taxei pe teren, mai ales ca nu am primit nici o decizie impunere ? Nu as vrea sa constat peste ani ca sunt datoare la bugetul statului si sa mi se impuna retroactiv aceasta taxa.
Din pacate mai nou se poate, vedeti art. 256 din Codul Fiscal actualizat la zi , sectiunea Taxe si impozite locale; ce-i drept gaselnita legiuitorilor este ca nu se cheama impozit ci taxa pe teren; taxa este impozabila numai celor care au luat cu chirie sau in concesiune un teren de la Stat si sunt parte a unui contract de inchiriere/concesiune; intrebarea mea era insa alta : cum se procedeaza cu cei care au in folosinta terenul fara a avea un act semnat cu Statul care oficializeaza dreptul de folosinta
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Taxe si impozite
iulianatescu
Buna ziua, noi suntem o asociatie de crescatori animale si am concesionat pas une de la primarie .trebuie sa platim si impozit pe terenul concesionat sau numai ... (vezi toată discuția)