avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale impozit pe cladiri si terenuri
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

impozit pe cladiri si terenuri

Subiect: impozit pe cladiri si terenuri
este vorba de o societate comerciala pe actiuni cu capital majoritar de stat. societatea este obligata sa plateasca impozitul pe cladiri si terenuri pe care le are primite in concesiune. Obiectul de activitate al sc este inchirierea de spatii si terenuri. intrebarea este: poate societatea sa recupereze acest impozit de la chiriasi? se poate face un act aditional la contract in care sa se specifice obligatia chiriasului sa achite impozitul datorat pe cladire/spatiu? sper sa ma lamureasca cineva.Multumesc!

Cel mai recent răspuns: herminaida , utilizator 14:21, 23 Septembrie 2011
Buna ziua,

in contractul de locatiune se poate prevedea asa ceva NUMAI daca si chiriasul este de acord. Nu aveti posibilitatea sa il siliti sa accepte aceasta modificare cata vreme continutul actual a fost negociat iar orice modificare trebuie semnata de reprezentantul legal al chiriasului.

Avocat Costi Boncu
Conform prevederilor art. 249 alin. (3) din Codul fiscal "pentru clădirile proprietate publică sau privată a statului ori a unităţilor administrativ-teritoriale concesionate, închiriate, date în administrare ori în folosinţă, după caz, persoanelor juridice, altele decât cele de drept public, se stabileşte taxa pe clădiri, care reprezintă sarcina fiscală a concesionarilor, locatarilor, titularilor dreptului de administrare sau de folosinţă, după caz, în condiţii similare impozitului pe clădiri."
Intrucat sarcina fiscala este in seama concesionarului nu puteti incheia actul aditional la care faceti referire.


Ultima modificare: Vineri, 23 Septembrie 2011
ContSters145448, utilizator
Obligatia platii impozitului catre bugetul local revine concesionarului care poate recupera contravaloarea acestuia,cu acordul chiriasului,in baza unui act aditional la contractul de inchiriere.
Initial am interpretat ca doriti,prin actul aditional,sa transferati obligatia platii impozitului in sarcina chiriasului,nu sa recuperati de la acesta contravaloarea.
Ultima modificare: Vineri, 23 Septembrie 2011
ContSters145448, utilizator
multumesc pt raspuns. in contractul de inchiriere este prevazuta o clauza care prevede "chiriasul are obligatia sa declare si sa achite taxele legale pe cladire". Care ar trebui sa fie clauza cuprinsa in actul aditional astfel incat sa reiasa clar obligatia chiriasului privind plata impozitului pe cladire/spatiu/teren detinut.in baza actului aditional se va emite factura pentru impozit sau va trebui ca acesta sa fie calculat cu titlu de chirie?
in contractul de inchiriere este prevazuta o clauza prin care chiriasul are obligatia sa declare si sa achite taxele legale pentru cladiri.chiriasul platea aceasta taxa la primarie. in prezent societatea a achitat impozitul pentru toate cladirile pe care le are in concesiune si doreste sa-l recupereze de la chiriasi in functie de suprafata ocupata de fiecare chirias in parte. cum ar trebui sa fie prevazuta aceasta clauza in actul aditional?

Alte discuții în legătură

Impozit constructie inchiriata maria cristiana maria cristiana Buna ziua. Am inchiriat un spatiu de la o institutie de invatamant de stat, in incinta careia desfasor activitate economica. Societatea noastra trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Impozit cladiri persoane juridice Adela Miklos Adela Miklos In cazul in care o persoana juridica inchiriaza un spatiu (cladire) de la o persoana fizica si aduce imbunatatiri cum ar fi :instalatii electrice, centrala ... (vezi toată discuția)
Impozit pe cladiri si terenuri anee anee este legal sa platesti:dobanzi de antarziere si penalitati de antarziere?nu este acelasi lucru?consilu local te poate obliga sa le achiti?EATE LEGAL? 2-se ... (vezi toată discuția)