Executarea contractului este guvernata de principiul stabilitatii in munca, ceea ce presupune ca modificarea si incetarea lui pot interveni numai in conditiile prevazute de lege.
Executarea contractului individual de munca reprezinta un proces ce se desfasoara in timp. In acest interval pot intervene anumite imprejurari prevazute chiar de lege, care sa impiedice temporar infaptuirea obiectului si efectelor contractului,deci a obligatiilor reciproce ale partilor.
Suspendarea contractului de munca este in realitate o suspendare a principalelor sale efecte – prestarea muncii si plata acesteia- ce se manifesta printr-o incetare a traducerii lor in viata.Ea se deosebeste de incetarea contractului de munca, care presupune disparitia efectelor acestui contract.
Suspendarea contractului individual de munca poate interveni de drept, prin acordul partilor sau prin actul unilateral al uneia dintre parti. Suspendarea raporturilor de munca prin acordul partilor, in urma acordarii unui concediu fara plata pentru interese personale, potrivit art. 54 din Codul muncii, nu are o durata minima sau dupa caz, o durata maxima impusa de lege,Exceptia de la aceasta regula o constituie situatia speciala prevazuta de Contractul colectiv de munca unic la nivel national in vigoare, in care acordarea concediului fara plata este limitata la cel mult 15 zile pe an in cazul reducerii ori intreruperii temporare a activitatii angajatorului, sau de 30 de zile, pentru rezolvarea unui interes personal legitim.
Daca in contractul colectiv de munca aplicabil la nivel primariei., s-a prevazut faptul ca durata maxima de acordare a concediilor fara plata pentru interese personale este de _____ zile, va recomand sa respectati aceasta reglementare, care reprezinta vointa comuna a partilor şi impune o limita rezonabila a duratei de suspendare a raporturilor de munca in cadrul unitatii. Cu toate acestea, avand in vedere ca nu este vorba in acest caz despre o dispozitie cu caracter de protectie a salariatului care sa intre sub incidenta art. 38 din Codul muncii, consider ca durata maxima de acordare a concediului fara plata prin acordul partilor nu poate fi prelungit pentru o perioada mai mare decat cea prevazuta in contractul colectiv de munca aplicabil. Ori, prin prelungirea pentru perioada din CCM generati un precedent in privinta derogarilor individuale de la dispozitiile contractului colectiv de munca aplicabil, ceea ce e de-a dreptul ilegal, daca nu se justifica printr-un interes personal legitim, de natura a ilustra o situatie cu totul si cu totul speciala .
Art. 53. - (1) Pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului salariatii beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75 % din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.
(2) Pe durata intreruperii temporare prevazute la alin. (1) salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, acesta avand oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii.
Art. 54. - Contractul individual de munca poate fi suspendat, prin acordul partilor, in cazul concediilor fara plata pentru studii sau pentru interese personale.
Art. 148. - (1) Pentru rezolvarea unor situatii personale salariatii au dreptul la concedii fara plata.
(2) Durata concediului fara plata se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
Asta inseamna, ca toti salariatii trebuie sa-si faca cereri de CFP, sa motiveze fiecare ce motive personale are ....
...altfel, se poate considera ca se ocoleste somajul tehnic...caci altfel trebuie sa-l platiti cu 75% si sa stea omu acasa.
Parerea mea.... :)