avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 585 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... termen extinctiv vs conditie rezolutorie in materia ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

termen extinctiv vs conditie rezolutorie in materia legatelor

va rog sa ma ajutati,am examen marti la susscesiuni,sunt usor in panica si nu-mi mai permite timpul sa scotocesc prin cartea dlui gabriel boroi de civil parte generala sa ma lamuresc.invat din cartea dlui francisc deak dar nu reusesc sa fac distinctia practica intre efectele termenului extinctiv-spune autorul ca la implinirea termenului dreptul legat se stinge pentru viitor-si cele ale conditiei rezolutorii-sit in care dreptul se desfiinteaza la implinirea conditiei.singura diferenta pe care o vad este modul in care se produc efectele,pentru viitor,respectiv cu efect retroactiv in cazul conditiei.insa toata doctrina spune ca termenul nu afecteaza nasterea sau stingerea dreptului,ci doar exercitarea lui,spre deosebire de conditie,care supune unui eveniment viitor si incert nasterea sau desfiintarea dreptului insusi.totusi,in cazul legatului,daca se implineste termenul extinctiv,dreptul nu se stinge???
daca poate cineva,va rog sa ma scoateti la lumina.in alte conditii(fara stresul examenului)poate as fi putut judeca mai limpede :(
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Aprilie 2010
cosminamihaela, utilizator
La implinirea termenului extinctiv nu se restituie contraprestatiilesi nici nu se desfiinteaza drepturile constituite de dobanditor.
Conditia poate sa se realizeze sau nu. Daca nu s-a realizat, actul se consolideaza retroactiv.
Termenul extinctiv se realizeaza sigur. Si doctrina, ca si teoria, spune ca termenul extinctiv marcheaza stingerea dreptului subiectiv si a obligatiei corelative.
Ati citit ceva, dar nu pana la sfarsit.

Pe langa explicatiile date de catre colega @adutescu, amintesc ca modalitatea conditiei afecteaza insasi existenta actului.
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Aprilie 2010
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
multumesc mult!
Va lamureste si profesorul Ghe.Beleiu-Drept civil-Teoria generala, materie aprofundata in anul intai de studiu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Informatii meseria de procuror dongen dongen Sunt stundet in Anul III la drept,si as vrea sa imbratisez meseria de procuror.As dori sa stiu mai multe despre cum pot sa devin un viitor procuror,ce ar ... (vezi toată discuția)
Revocarea donatiei SimonaOnofrei SimonaOnofrei Ati intalnit in practica spete referitor la revocarea de drept a donatiei pentru survenienta de copii? Ma intereseaza daca se poate opune cu succes acesteia ... (vezi toată discuția)
Obligatia solidara - obligatii complexe - exemplu: contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere rodica_post rodica_post OBLIGATII COMPLEXE Obligatia solidara se poate naste fie prin acte juridice, fie printr-o dispozitie speciala a legii (solidaritatea legala). a) In ... (vezi toată discuția)