avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 903 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... problema 2 asociati
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

problema 2 asociati

Buna,
Am un Srl unde suntem 2 asociati cu 50 /50 fiind in acelasi timp si 2 administratori, avem de recuperat de la debitori o suma de bani(unul dinre ei declarand insolventa), Acum eu de un an jumata suport toate cheltuielile firmei, impozit, contabil, etc tot din acest timp ,, trag ,, de acest asociat sa aduca un expert contabil sa calculam ce mai avem de recuperat in momentul inacsarii banilor el refuzand constant acest lucru.
De suspendat activitatea nu vreau momentan sa o suspend.
Ce pot face pe cale legala sa ajung la o intelegere cu el ca, in momentul in care se incaseaza bani sa i pot da partea si sa iasa din societate ?
Cel mai recent răspuns: enduristu , utilizator 12:20, 18 Aprilie 2010
Legea societatilor comerciale
Art. 222
(1) Poate fi exclus din societatea in nume colectiv, in comandita simpla sau cu raspundere limitata:
a) asociatul care, pus in intarziere, nu aduce aportul la care s-a obligat;
b) asociatul cu raspundere nelimitata in stare de faliment sau care a devenit legalmente incapabil;
c) asociatul cu raspundere nelimitata care se amesteca fara drept in administratie ori contravine dispozitiilor art. 80 si 82;
d) asociatul administrator care comite frauda in dauna societatii sau se serveste de semnatura sociala sau de capitalul social in folosul lui sau al altora.
(2) Dispozitiile acestui articol se aplica si comanditatilor in societatea in comandita pe actiuni.

Art. 223
(1) Excluderea se pronunta prin hotarare judecatoreasca la cererea societatii sau a oricarui asociat.
(2) Cand excluderea se cere de catre un asociat, se vor cita societatea si asociatul parat.
(3) Ca urmare a excluderii, instanta judecatoreasca va dispune, prin aceeasi hotarare, si cu privire la structura participarii la capitalul social a celorlalti asociati.
(4) Hotararea irevocabila de excludere se va depune, in termen de 15 zile, la oficiul registrului comertului pentru a fi inscrisa, iar dispozitivul hotararii se va publica la cererea societatii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a.

Art. 224
(1) Asociatul exclus raspunde de pierderi si are dreptul la beneficii pana in ziua excluderii sale, insa nu va putea cere lichidarea lor pana ce acestea nu sunt repartizate conform prevederilor actului constitutiv.
(2) Asociatul exclus nu are dreptul la o parte proportionala din patrimoniul social, ci numai la o suma de bani care sa reprezinte valoarea acesteia.

Art. 225
(1) Asociatul exclus ramane obligat fata de terti pentru operatiunile facute de societate, pana in ziua ramanerii definitive a hotararii de excludere.
(2) Daca, in momentul excluderii, sunt operatiuni in curs de executare, asociatul este obligat sa suporte consecintele si nu-si va putea retrage partea ce i se cuvine decat dupa terminarea acelor operatiuni.

Art. 226
(1) Asociatul in societatea in nume colectiv, in comandita simpla sau in societatea cu raspundere limitata se poate retrage din societate:
a) in cazurile prevazute in actul constitutiv;
b) cu acordul tuturor celorlalti asociati;
c) in lipsa unor prevederi in actul constitutiv sau cand nu se realizeaza acordul unanim asociatul se poate retrage pentru motive temeinice, in baza unei hotarari a tribunalului, supusa numai recursului, in termen de 15 zile de la comunicare.
(2) In situatia prevazuta la alin. (1) lit. c), instanta judecatoreasca va dispune, prin aceeasi hotarare, si cu privire la structura participarii la capitalul social a celorlalti asociati.
(3) Drepturile asociatului retras, cuvenite pentru partile sale sociale, se stabilesc prin acordul asociatilor ori de un expert desemnat de acestia sau, in caz de neintelegere, de tribunal.



Intre timp am aflat ca, tipul este asociat (de curand ) intr-o alta firma tot pe aceelasi domeniu de activitate, si mai frumos a prestat si servicii pentru 2 fosti clienti ai firmei in care este asociat cu mine.

Sa inteleg ca, eu pot sa cer exluderea lui pe motiv ca, nu isi indeplineste atributiile, mai mult decat atat a retras o suma de bani din contul firmei fara sa prezinte acte justificative.
Inainte de asta vreau sa il chem la o conciliere amiabila in scris la care sa aduca si un expert contabil pentru a pica pe sumele ce le avem de recuperat.
Daca in termen de cateva zile nu raspunde in scris cereri mele atunci ma gandesc sa apelez la un avocat/ jurist care sa se ocupe de acesta problema.

Capitalul social este minim 200 RON
Firma are active 3 auto. fara cladiri si terenuri.
Unul dintre active este deja la el avand si talonul si CI,

Astept mai multe detalii !
Multumesc mult.


excludel din societate
enduristu a scris:

Intre timp am aflat ca, tipul este asociat (de curand ) intr-o alta firma tot pe aceelasi domeniu de activitate, si mai frumos a prestat si servicii pentru 2 fosti clienti ai firmei in care este asociat cu mine.


Potrivit art. 197 alin. (2) din Legea societatilor comerciale, administratorii nu pot primi, fara autorizarea adunarii asociatilor, mandatul de administrator in alte societati concurente sau avand acelasi obiect de activitate, nici sa faca acelasi fel de comert ori altul concurent pe cont propriu sau pe contul altei persoane fizice sau juridice, sub sanctiunea revocarii si raspunderii pentru daune.
Prin urmare, art. 197 alin. (2) prevede in mod expres sanctiunea ce poate fi aplicata administratorului. Aceasta se limiteaza la masura revocarii si raspunderii pentru daune, fara a cuprinde, insa, si masura incetarii activitatii administratorului ori a societatii concurente.
Actiunea in despagubiri este o actiune in raspundere civila delictuala, fiind guvernata de prevederile art. 998 – 999 C. civ.

De asemenea, puteti avea in vedere si dispozitiile art. 4 alin. (1) lit. g) din Legea privind combaterea concurentei neloiale nr. 11/1991, potrivit carora constituie contraventie deturnarea clientelei unui comerciant prin folosirea legaturilor stabilite cu aceasta clientela in cadrul functiei detinute anterior la acel comerciant.
Sanctiunea – amenda de la 1500 lei la 15000 lei.
Contraventia se constata, la sesizarea partii vatamate sau din oficiu, de catre personalul de control imputernicit in acest scop de Oficiul Concurentei, care aplica si amenda.


enduristu a scris:

Sa inteleg ca, eu pot sa cer exluderea lui pe motiv ca (....) a retras o suma de bani din contul firmei fara sa prezinte acte justificative.
.......
Firma are active 3 auto. fara cladiri si terenuri.
Unul dintre active este deja la el avand si talonul si CI,


Potrivit art. 222 alin. (1) lit. d) din Legea societatilor comerciale, poate fi exclus din societatea cu raspundere limitata asociatul administrator care comite frauda in dauna societatii sau se serveste de semnatura sociala sau de capitalul social in folosul lui sau al altora.

Totodata, potrivit art. 272 alin. (1) pct. 2 din Legea societatilor comerciale: '' se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 3 ani fondatorul, administratorul, directorul sau reprezentantul legal al societatii, care foloseste, cu rea-credinta, bunuri sau creditul de care se bucura societatea, intr-un scop contrar intereselor acesteia sau in folosul lui propriu ori pentru a favoriza o alta societate in care are interese direct sau indirect ''.

Multumesc pentru raspunsuri.
Acum ca treaba sa fie limpede la cat se poate ridica rezolvarea acestei probleme cu ajutorul unui avocat ?
taxe + onorariu

Sa convoc AGA unde sa ii pun verde in fata ce am de gand sa fac ?
Ultima modificare: Luni, 12 Aprilie 2010
enduristu, utilizator

Alte discuții în legătură

Sot-sotie asociati 50%-50% medeea13 medeea13 detinem un srl, suntem sot-sotie si asociati 50%, sotul este administrator, ne-am separat iar el a plecat cu masina firmei si o foloseste strict in interes ... (vezi toată discuția)
Scoatere asociat din firma ati ati Suntem 12 asociati din care unul detibe 0.5%.Majoritatea vrem ca acest asociat sa iasa din firma,dar acesta nu vrea .Cum putem sa scoatem acest ... (vezi toată discuția)
Pagubire srl de catre asociat oti oti In cazul in care asociatul care nu este administrator intr-un SRL se foloseste de bunurilesocietatii in interes personal si incheie contracte paguboase pt ... (vezi toată discuția)