avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 874 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale pagubire SRL de catre asociat
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

pagubire SRL de catre asociat

In cazul in care asociatul care nu este administrator intr-un SRL se foloseste de bunurilesocietatii in interes personal si incheie contracte paguboase pt societate cu firme la care el este actionar(in favoarea acestora) cum poate fi tras la raspundere. Administratorul firmei a avut incredere sa-l lase sa se ocupe de afacere dar asociatul respectiv nu avea nici o imputernicire in acest sens .
Cel mai recent răspuns: trope_doi , utilizator 06:49, 13 Septembrie 2008
Exista un articol in lege care spune ca "administratorii care, fara drept, isi substituie alta persoana raspunde solidar cu aceasta pentru eventualele pagube produse societatii".
Daca nu a avut acordul reprezentantului legal al societatii de a semna acele contracte, acel asociat poate avea mari probleme, in sensul ca i se pot imputa toate pagubele produse.
Actul juridic incheiat de persoana ce s-a substituit in dreptul de reprezentare nu este opozabil societatii. Dar, potrivit legii, daca operatiunea realizata a produs beneficii, societatea este indreptatita sa pretinda de la cel substituit aceste beneficii.
Consider ca v-ar fi folositor sa luati in considerare si sa aplicati Legea 31/1990 actualizata privind societatile comerciale, dupa cum urmeaza:
Art. 222. - (1) Poate fi exclus din societatea in nume colectiv, in comandita simpla sau cu raspundere limitata:
d) asociatul administrator care comite frauda in dauna societatii sau se serveste de semnatura sociala sau de capitalul social in folosul lui sau al altora.

Art. 223. - (1) Excluderea se pronunta prin hotarare judecatoreasca la cererea societatii sau a oricarui asociat.
(2) Cand excluderea se cere de catre un asociat, se vor cita societatea si asociatul parat.
(3) Ca urmare a excluderii, instanta judecatoreasca va dispune, prin aceeasi hotarare, si cu privire la structura participarii la capitalul social a celorlalti asociati.
(4) Hotararea irevocabila de excludere se va depune, in termen de 15 zile, la oficiul registrului comertului pentru a fi inscrisa, iar dispozitivul hotararii se va publica la cererea societatii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a.
Art. 224. - (1) Asociatul exclus raspunde de pierderi si are dreptul la beneficii pana in ziua excluderii sale, insa nu va putea cere lichidarea lor pana ce acestea nu sunt repartizate conform prevederilor actului constitutiv.
(2) Asociatul exclus nu are dreptul la o parte proportionala din patrimoniul social, ci numai la o suma de bani care sa reprezinte valoarea acesteia.
Art. 225. - (1) Asociatul exclus ramane obligat fata de terti pentru operatiunile facute de societate, pana in ziua ramanerii definitive a hotararii de excludere.
(2) Daca, in momentul excluderii, sunt operatiuni in curs de executare, asociatul este obligat sa suporte consecintele si nu-si va putea retrage partea ce i se cuvine decat dupa terminarea acelor operatiuni.

PRECIZEZ : Nefiind vorba in speta de un asociat administrator, acestuia nu ii putem aplica prevederile art.222 lit.d), dar asociatului administrator care a lasat afacerea pe mana acestui asociat, i se pot aplica aceste prevederi.Putem aplica si:
Art. 71. - (1) Administratorii care au dreptul de a reprezenta societatea nu il pot transmite decat daca aceasta facultate li s-a acordat in mod expres.
(2) In cazul incalcarii prevederilor alin. (1), societatea poate pretinde de la cel substituit beneficiile rezultate din operatiune.
(3) Administratorul care, fara drept, isi substituie alta persoana raspunde solidar cu aceasta pentru eventualele pagube produse societatii.

.
Ultima modificare: Duminică, 7 Septembrie 2008
Avocat FLORENTINA ALBU, Avocat
in speta este vorba despre asociatul care nu este administrator dar s-a ocupat de societate cu acordul tacit al admnistratorului -asociat ,dar acesta din urma facand verificari in vederea stabilirii motivelor pt pierderile existente a descoperit ca asociatul pe care-l lasase sa "conduca" afacerea isi favoriza de fapt propria firma
oti a scris:

in speta este vorba despre asociatul care nu este administrator dar s-a ocupat de societate cu acordul tacit al admnistratorului -asociat ,dar acesta din urma facand verificari in vederea stabilirii motivelor pt pierderile existente a descoperit ca asociatul pe care-l lasase sa "conduca" afacerea isi favoriza de fapt propria firma


In cazul acesta aveti in vedere in special art.222 lit.c:


Art. 222. - (1) Poate fi exclus din societatea în nume colectiv, în comandită simplă sau cu răspundere limitată:
a) asociatul care, pus în întârziere, nu aduce aportul la care s-a obligat;
b) asociatul cu răspundere nelimitată în stare de faliment sau care a devenit legalmente incapabil;
c) asociatul cu răspundere nelimitată care se amestecă fără drept în administraţie ori contravine dispoziţiilor art. 80 şi 82;
d) asociatul administrator care comite fraudă în dauna societăţii sau se serveşte de semnătura socială sau de capitalul social în folosul lui sau al altora.
(2) Dispoziţiile acestui articol se aplică şi comanditaţilor în societatea în comandită pe acţiuni.

Art. 80. - Asociatul care, fără consimţământul scris al celorlalţi asociaţi, întrebuinţează capitalul, bunurile sau creditul societăţii în folosul său sau în acela al unei alte persoane este obligat să restituie societăţii beneficiile ce au rezultat şi să plătească despăgubiri pentru daunele cauzate.

Art. 82. - (1) Asociaţii nu pot lua parte, ca asociaţi cu răspundere nelimitată, în alte societăţi concurente sau având acelaşi obiect de activitate, nici să facă operaţiuni în contul lor sau al altora, în acelaşi fel de comerţ sau într-unul asemănător, fără consimţământul celorlalţi asociaţi.
(2) Consimţământul se socoteşte dat dacă participarea sau operaţiunile fiind anterioare actului constitutiv au fost cunoscute de ceilalţi asociaţi şi aceştia nu au interzis continuarea lor.
(3) În caz de încălcare a prevederilor alin. (1) şi (2), societatea, în afară de dreptul de a exclude pe asociat, poate să decidă că acesta a lucrat în contul ei sau să ceară despăgubiri.
(4) Acest drept se stinge după trecerea a 3 luni din ziua când societatea a avut cunoştinţă, fără să fi luat vreo hotărâre.



Alte discuții în legătură

Scoatere asociat din firma ati ati Suntem 12 asociati din care unul detibe 0.5%.Majoritatea vrem ca acest asociat sa iasa din firma,dar acesta nu vrea .Cum putem sa scoatem acest ... (vezi toată discuția)
Schimbare administrator firma valici valici Care sunt pasi si ce acte trebuie facute pentru schimbare administrator? (vezi toată discuția)
Sot-sotie asociati 50%-50% medeea13 medeea13 detinem un srl, suntem sot-sotie si asociati 50%, sotul este administrator, ne-am separat iar el a plecat cu masina firmei si o foloseste strict in interes ... (vezi toată discuția)