avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 384 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiunea
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiunea

tata a murit si mama vrea sa treaca toate bunurile pe numele ei ca nu se intelege cu doi copii care ii fac rau ce poate face?
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 14:53, 11 Aprilie 2010
mama nu poate fi unica mostenitoare a defunctului tata. Copii au dreptul la mostenire in calitate de mostenitori rezervatari. Adica indiferent de vointa lui de cuius, copii au drept la o parte din mostenire si mama la o parte.
Mamei ii revine dreptul de 1/4 din mostenire, iar restul se imparte intre copii. Insa trebuie avuta in vedere si bunurile proprii care apartin sotului supravietuitor si care nu intra in masa succesorala. De exemplu daca cota din comunitatea de bunuri este de 1/2 atunci din masa succesorala ramane doar jumatate, restul ramanand sotului supravietuitor.
Nimic. Ea nu-i poate dezmosteni de la mostenirea lasata de sotul ei!
Ea va avea 1/2 din toate bunurile comune dobandite de soti in timpul casatoriei, iar cealalta jumatate, va fi impartita astfel: 1/4 va fi culeasa de sotia supravietuitoare si mama copiilor, iar 3/4 toti copiii.
In final, mama va avea 5/8 din toate bunurile lasate de defunct, dar nu proprii, iar copiii vor avea o cota de 3/8. ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune cu mama vitregă. care sunt cotele moștenitorilor? Istvan.S Istvan.S Bună. A murit socru care avea 3 copii (din prima căsnicie ) și nevasta care este mama vitregă a copiilor (nevastă din a doua căsnicie). Socru a dobândit ... (vezi toată discuția)
Mostenire in comunitate de bunuri Sineu Sineu Buna ziua. Situatia mea este urmatoarea : in timpul casatoriei am cumparat impreuna (regim matrimonial de comunitate de bunuri). Nu avem copii in aceasta ... (vezi toată discuția)
Partaj succesoral romanik romanik Nu stiu daca asa se numeste, cand unul din parinti moare si trebuie facuta impartirea intre sotie si copii.Sotul mi-a murit si vrem sa stim cum se impart ... (vezi toată discuția)