avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 728 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... procedura diferita de atribuire a unui teren, conform ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

procedura diferita de atribuire a unui teren, conform unei HCL

de ce atunci cind o persoana fizica doreste sa cumpere terenul pe care este construita casa proprietate personala pe care o detine de mai bine de 20 de ani, trebuie sa participe la licitatie, i se atribuie terenul doar prin licitatie publica, se pleaca de la un pret stabilit de evaluator
( daca ar participa o alta persoana si ar cistiga terenul ?? ce ar face proprietarul casei ?? nu este aiurea aceasta procedura ??? )
iar un agent economic daca doreste sa cumpere terenul pe care este construita cladirea pe care o detine, atribuirea se face direct prin vinzare- cumparare, la un pret stabilit de evaluator.
acestea sunt stabilite prin hotariri ale consiliului local, hotariri propuse de primar
este corect ???
va multumesc

Cel mai recent răspuns: MARCEL MOLNAR , Consilier juridic 02:45, 12 Aprilie 2010
Care este situatia juridica curenta a terenului respectiv?
Proprietarul imobilului are un drept de preferinta la pret egal de licitatie.
De ce ati construit casa pe terenul altuia? ;)
casa in care locuia de multi ani era proprietate de stat si a fost cumparata dupa anul 1990, dar terenul de sub casa si curtea apartine primariei, asa a fost atunci
acum majoritatea persoanelor care au cumparat casele vor sa cumpere si terenul de sub case si cel din curte
persoanele fizice pot cumpara terenul doar daca participa la licitatie, nu direct prin vinzare cumparare cum procedeaza primaria in cazul agentilor economici
de ce ?? nu inteleg de ce nu aplica acelasi procedeu de atribuire
pentru ca terenul este al primariei, iar proprietarii de imobile este normal sa detina si terenul pe care este construit imobilul si terenul din curte
de ce se aplica diferentiat modul de atribuire a terenurilor ??
Solicitati aceste lamuriri celor de la Primarie. ;)
legea nr. 215/2001
" ART. 123
(1) Consiliile locale şi consiliile judeţene hotărăsc ca bunurile ce aparţin domeniului public sau privat, de interes local sau judeţean, după caz, să fie date în administrarea regiilor autonome şi instituţiilor publice, să fie concesionate ori să fie închiriate. Acestea hotărăsc cu privire la cumpărarea unor bunuri ori la vânzarea bunurilor ce fac parte din domeniul privat, de interes local sau judeţean, în condiţiile legii.
(2) Vânzarea, concesionarea şi închirierea se fac prin licitaţie publică, organizată în condiţiile legii.
(3) Prin derogare de la prevederile alin. (2), în cazul în care consiliile locale sau judeţene hotărăsc vânzarea unui teren aflat în proprietatea privată a unităţii administrativ-teritoriale pe care sunt ridicate construcţii, constructorii de bună-credinţă ai acestora beneficiază de un drept de preempţiune la cumpărarea terenului aferent construcţiilor. Preţul de vânzare se stabileşte pe baza unui raport de evaluare, aprobat de consiliul local sau judeţean, după caz.
(4) Proprietarii construcţiilor prevăzute la alin. (3) sunt notificaţi în termen de 15 zile asupra hotărârii consiliului local sau judeţean şi îşi pot exprima opţiunea de cumpărare în termen de 15 zile de la primirea notificării." :)

Alte discuții în legătură

Cum se stabileste pretul unui teren de catre primarie Buna seara ,am un teren in sectorul 1 si doresc sa-l achizitionez am mers la primarie am primit ok pentru cumparare si actele necesare ,rugamintea mea este ... (vezi toată discuția)
Concesionare teren stilneed stilneed buna ziua.am primit un teren in concesiune si se zvoneste ca sa dat o lege cum ca pamanturile concesionate se dau in proprietate.este adevarat?multumesc ... (vezi toată discuția)
Concesiune teren constructii s_mari s_mari ce se intampla cu terenul concesionat pt constructii dupa trecerea termenului de 45 de ani? terenul se afla in proprietatea privata a comunei. cand si cum pot ... (vezi toată discuția)