avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 692 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Montare aer conditionat pe fatada blocului
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Montare aer conditionat pe fatada blocului

Buna seara,
Am fost somata de PMB sa ma prezint la sediul Directiei de control si inspectie cu autorizatia de constructie si documentatia pentru montarea aerului conditionat pe fatada unui bloc din Calea Victoriei. Mentionez ca instalatia mea dateaza din 1998. In adresa PMB se mentioneaza ca blocul meu se afla in Zona Construita protejata nr 16, Strada simbol al orasului Calea Victoriei (prin HCMB 279/2000) si ca in conf. cu legea 50 din 1991 art. 24 executarea fara autorizatie de construire pentru montarea aerului pe fatada constituie infractiune. Specific ca majoritatea apartamentelor si institutiilor din zona au aer conditionat montat pe fatada dar eu m-am trezit cu aceasta somatie si va cer sprijinul in a intelege cum ar trebui sa procedez in relatia cu PMB. Nu detin aceasta autorizatie, nici nu stiam ca este necesara, am verificat in bloc, nimeni nu o are. Faptul ca am montat aerul (detin factura de instalatie) inainte de declararea zonei protejate, ajuta la ceva? Multumesc
Cel mai recent răspuns: mihaimarian2011 , utilizator 20:08, 15 Martie 2011
Dat fiind faptul ca puteti dovedi data instalarii, dreptul de a se constata o eventuala contraventie prevazuta de legea 50/1991 este prescris.
fapta de a avea AC instalat pe fatada este continua, nu se pune problema prescriptiei.
legea actioneaza pentru viitor si nu-si produce efectele asupra faptelor deja produse decit in situatia pedepsei mai blinde.
dat fiind faptul ca aveti aparatul montat din 1998 (sper ca puteti dovedi asta) si somatia s-a produs in baza HCMB 279/2000 este ilegala si cred ca in instanta vi se va face dreptate
Fapta este prescrisa si prin urmare nu va pot amenda pentru executarea acestei lucrari fara autorizatie de construire.
Dar se pune problema intrarii in legalitate - adica va trebui sa faceti demersurile pentru obtinerea acestei autorizatii. Trebuie vazut daca aceasta intrare in legalitate este sau nu necesara - asa cum a precizat @carol_lorac zona protejata a fost declarata dupa montarea aparatului.

Presupun ca se incearca refacerea imaginii bulevardului dar acest lucru nu se poate realiza decat cu un regulament urbanistic foarte strict si o urmarire si mai stricta a acestuia. Cand vor disparea toate meshurile si panourile publicitare, toate firmele colorate etc. ar putea (dpdv moral) sa vina si sa ceara mutarea aparatelor de ac de pe fatada principala.
Pana la urma cum ai rezolvat problema? Am patit acelasi lucru, am primit somatie, dar dupa nu a mai zis nimeni nimic, dar mi-e teama sa nu se ajunga la altceva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conflict cu o vecină din cauza unității ac: mă sună și noaptea ca să remediez problema picăturilor de apă, sunt obligată s-o fac? Kokomiko1994 Kokomiko1994 Va scriu in legatura cu o disputa pe care o am cu vecina mea. Ma suna pe interfon sa se planga de aerul meu conditionat (eu stau la etajul 5) ca pica pe ... (vezi toată discuția)
Montare de pe terasa aer conditionat pe atic bloc cristinalauraconst cristinalauraconst Buna ziua ... ma confrunt cu urmatoarea problema. Am avut instalat din 2007 un aparat de aer conditionat pe aticul blocului, exact deasupra ferestrei de la ... (vezi toată discuția)
Montaj grilaje geamuri parter Stef_74 Stef_74 Buna ziua.Exista vre-o lege în care îmi interzice,sa pun grilaje la geamuri,după izolare termica a blocului?Primăriea a pus schele pe fațada ... (vezi toată discuția)