avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 645 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... asigurare de sanatate neplatita de firma unde am lucrat
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

asigurare de sanatate neplatita de firma unde am lucrat

Am fost angajata la o firma timp de 2 ani si din august 2009 societatea respectiva nu au mai platit asigurarea de sanatate .Am lucrat la ei pana la 31 martie 2010 si acum lucrez la o alta societate de la 01.03.2010.Acum p 19 aprilie trebuie sa fak o operatie dar nu am asigurare .Pot sa merg la CAS sa o platesc din urma ce nu s platit de catre firma ? ce ma sfatuiti?
Cel mai recent răspuns: ContSters42179 , utilizator 09:27, 12 Aprilie 2010
Buna ziua !
Puteti plati din urma pentru a va rezolva situatia si apoi va puteti indrepta cu o actiune impotriva angajatorului ce nu v- a platit asigurarile, in masura in care ati fost angajata cu forme legale la acesta .
Cu stima !
Obligatia virarii contributiei la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate revine angajatorilor pana la data de 25 a lunii urmatoare celei pentru care se face plata drepturilor salariale.
Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, prin casele de asigurari sau persoane fizice sau juridice specializate, procedeaza la aplicarea masurilor de executare silita pentru incasarea sumelor cuvenite bugetului fondului si a majorarilor de intarziere, potrivit prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata si ale prezentelor norme metodologice.
La nivelul caselor de asigurari de sanatate se constituie compartimente organizate distinct, in cadrul carora se organizeaza si functioneaza activitatea de executare silita a creantelor la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate.

Asiguratul nu are control asupra angajatorului. Asiguratului i-au fost retinute sumele, de ce sa mai plateasca iarasi?
Angajatorul nu si-a respectat obligatia iar Casa de sanatate se face vinovata de tergiversarea recuperarii sumelor neplatite de angajator fiind singura care are baza legala de a executa silit angajatorul.
In judecata trebuie chemat CNAS pentru ca, prin neindeplinirea atributiilor legale, lezeaza dreptul legitim al salariatului la actul medical.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sunt cadru didactic activ si prestez si servicii de meditator. trebuie sa platesc cass? Daniela Cioroianu Daniela Cioroianu Buna ziua! Sunt cadru didactic activ,angajat, iar la unitatea scolara mi se opresc toate datoriile pe care trebuie sa le onorez eu catre stat,pe statul de ... (vezi toată discuția)
Cas camelia visla camelia visla Buna ziua! As dori sa stiu daca in cazul unui venit din inchirierea unei locuinte , in afara de impozitul pe venit trebuie sa platesc{ separat } si ... (vezi toată discuția)
Pfa - plata contributiei de asigurari sociale de sanatate mihaela495 mihaela495 Buna ziua, Sunt salariata da mai multi ani si de un an sunt si PFA. Am inteles ca trebuie sa platesc contributii la asigurarile de sanatate si pentru PFA ... (vezi toată discuția)