avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 419 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contributii neachitate -implicatii pensioanare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contributii neachitate -implicatii pensioanare

ce impicatii sunt privind pensionarea in cazul cand una din societatiile la care am lucrat nu a platit contributiile angajat-angajator pentru o perioada de 5 ani, mentionaez ca firma a fost lichidata in 2004 de lichidatori iar in cartile de miunca este trecut salariul si majorarile dar la inchiderea cartii s-a specificat ca pe respectiva perioada nu au fost platite contributiile.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:18, 12 Aprilie 2010
1. Daca au fost depuse declaratiile lunare nominale de catre angajator la Casa de Pensii, chiar daca nu s-a platit efectiv contributia legala, acea perioada de neplata se ia in calculul stagiului de cotizare dar nu se ia in calculul punctului de pensie.
2. Adica se ia ca timp dar nu ca bani.
multumesc pentru raspuns
revin cu o intrebare, daca am lucrat in acord, pe cartea de munca am un salariu iar in mana luam mult mai mult se tine seama de salariul luat lunar pe baza adeverintei scoase de la societatea respectiva?
1. Daca este vorba de perioade de dinainte de 01.04.2001, la pct. VI al anexei O.U.G. nr. 4/2005 privind recalcularea pensiilor din sistemul public, provenite din fostul sistem al asigurarilor sociale de stat:
"Nu sunt luate in calcul la stabilirea punctajului mediu anual, intrucat nu au facut parte din baza de calcul a pensiilor, conform legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001:
-formele de retribuire in acord sau cu bucata, in regie ori dupa timp, pe baza de tarife sau cote procentuale;
-participarea la beneficii a oamenilor muncii din unitatile economice;
-premiile anuale si premiile acordate in cursul anului pentru realizari deosebite;
-recompensele cu caracter limitat, acordate personalului din unele sectoare de activitate;
-diurnele de deplasare si de delegare, indemnizatiile de delegare, detasare si transfer;
-drepturile de autor;
-drepturile platite potrivit dispozitiilor legale, in cazul desfacerii contractului de munca;
-al 13-lea salariu;
-alte sporuri care nu au avut caracter permanent."

2. Daca este vorba de perioade de dupa 01.04.2001, sunt luate in calculul punctului de pensie toate veniturile inscrise in declaratiile lunare nominale ale angajatorului, venituri pentru care s-a retinut contributia pentru pensie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calculare pensie mancipri mancipri pana acum pensia s-a calculat in functie de salarul inscris in cartea de munca . unele prsoane ani de zile au incasat un salar mult mai mare decat cel inscris ... (vezi toată discuția)
Sporuri luate in cacul la pensie smeagull smeagull Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea problema: Un salariat, in perioada dinainte de \"89, a primit urmatoarele sporuri: - pentru ... (vezi toată discuția)
Pensii Liuba Alexandru Liuba Alexandru Buna ziua!Spuneti-mi va rog daca acordul global retinut lunar si apoi acordat la sfarsitul anului in functie de realizarile de plan in perioadele anterioare ... (vezi toată discuția)