Din noul cod penal, asta in cazul in care intervine o infractiune penala>
"Art. 154. - (1) Termenele de prescriptie a răspunderii penale sunt:
a) 15 ani, când legea prevede pentru infractiunea săvârsită pedeapsa detentiunii
pe viată sau pedeapsa închisorii mai mare de 20 de ani;
b) 10 ani, când legea prevede pentru infractiunea săvârsită pedeapsa închisorii
mai mare de 10 ani, dar care nu depăseste 20 de ani;
c) 8 ani, când legea prevede pentru infractiunea săvârsită pedeapsa închisorii mai
mare de 5 ani, dar care nu depăseste 10 ani;
d) 5 ani, când legea prevede pentru infractiunea săvârsită pedeapsa închisorii mai
mare de un an, dar care nu depăseste 5 ani;
e) 3 ani, când legea prevede pentru infractiunea săvârsită pedeapsa închisorii care
nu depăseste un an sau amenda.
(2) Termenele prevăzute în prezentul articol încep să curgă de la data săvârsirii
infractiunii. În cazul infractiunilor continue termenul curge de la data încetării actiunii
sau inactiunii, în cazul infractiunilor continuate, de la data săvârsirii ultimei actiuni sau
inactiuni, iar în cazul infractiunilor de obicei, de la data săvârsirii ultimului act....."
Atat timp cat a fost organizata o licitatie in conditii legale - de regula in aceste cazuri legislatia privatizarii, daca pretul de adjudecare este mai mai mic decat cel din raportul de evaluare, este greu de demonstrat existenta prejudiciului, in lipsa altor probe. Legislatia privatizarii stabileste ca pretul de vanzare (adjudecare) este cel dat de cerere si oferta si poate fi diferit de pretul de oferta al institutiei vanzatoare, de regula pretul din raportul de evaluare.
Da asa ar fi..dar compartimentul de specialitate a propus ca pretul de pornire a licitatiei sa fie superior celui din evaluare ( 8 euro/mp fata de 5.86 euro/mp-evaluat), iar licitatia a pornit de la 5.00 euro!!! si adjudecarea a fost la 5.2 euro/mp!!.Exista un posibil prejudiciu, dar nu stiu daca se mai poate face ceva din punct de vedere al prescrieri faptelor.
Prin raportul de evaluare, evaluatorul isi exprima o opinie, asupra pretului propus de oferta. Pretul se estimeaza, in cazul evaluatorilor seriosi, prin cel putin doua metode care corespund standardelor ANEVAR. S-ar putea ca propunerea compartimentului de specialitate sa fi avut in vedere optarea pentru cealalta valoare din raportul de evaluare, cea mai mare dintre cele doua. Oricum inseamna, ca alcineva, (superior ierarhic sau AGA/ CA/CD al entitatii in cauza) a aprobat pretul de pornire a licitatiei la 5 euro, evident diminuat / astfel cum prezzentati lucrurile, fata de pretul propus initial. Deci este un posibil prejudiciu, asa cum ati intuit. Parerea mea este sa coroborati prevederile sanctiunilor din legislatia specifica (spre exemplu, in legislatia privatizarii/achizitiilor publice se prevede un numar de ani de pedeapsa cu inchisoarea pentru savarsirea unei infractiuni - sa presupunem, diminuarea intentionata a pretului de pornire, spre exemplu 3 ani) iar in CPEN ar rezulta un termen de prescriptie de 3 ani.