avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general contract leasing
Discuție deschisă în Contabilitate în general

contract leasing

La un contract de leasing in EURO conform Ordin 3055/2009 cont 665 sau 765 ,
o societate care a cumparat are obligatia de a inregistra in contabilitate dif.de curs rezultata din evaluare la finele fiecarei luni ,calculand la cursul ultimei zile din luna ? sau la cursul de la data facturarii de ex.25.01.2010 ?
Firma de leasing factureaza la cursul din data emiterii facturii.
Cel mai recent răspuns: tatiana1 , utilizator 20:11, 12 Aprilie 2010
Conform ordinului 3055/2009 :
“ La finele fiecarei luni, creantele si datoriile în valuta se evalueaza la cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a României din ultima zi bancara a lunii în cauza. Diferentele de curs înregistrate se recunosc în contabilitate la venituri sau cheltuieli din diferente de curs valutar, dupa caz.

Prevederile de mai sus se aplica si creantelor si datoriilor exprimate în lei, a caror decontare se face în functie de cursul unei valute. În acest caz, diferentele înregistrate se recunosc în contabilitate la alte venituri financiare sau alte cheltuieli financiare, dupa caz .“

Concluzie:In cazul contractelor de leasing se folosesc conturile 668 "Alte cheltuieli financiare" si 768 "Alte venituri financiare" si cursul comunicat de BNR in ultima zi a lunei in cauza.
Aceasta reevaluare se face pentru determinarea restului de plata din soldul creditor al contului 167 la cursul din ultima zi a lunii respective.
Asta inseamna ca la luna ianuarie spre exemplu, dupa operarea facturii curente, reevaluati soldul contului 167 prin impartirea la cursul euro precedent, care poate fi cel din contract sau cel de la 31.12.2009 si inmultirea la cursul euro din 31.01.2010.
Cursul la care se face facturarea este pentru plata curenta si inregistrati veniturile sau cheltuielile financiare in raport cu cursul istoric(cel din contract sau cel de la reevaluarea precedenta) in vederea platii.
Ultima modificare: Luni, 12 Aprilie 2010
Cornelia Tulpan, Contabil
Multumesc d-na Cornelia

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inregistrare leasing ANTIANA INDREI ANTIANA INDREI mi-a ramas sold la contu 167 si la 471 dupa achitarea ratelor si primirea facturi cu valoarea finala cu ce le inchid. multumesc (vezi toată discuția)
Reevaluare leasing BARBU ANA BARBU ANA reevaluarea leasing-ului trb facuta la finalul fiecarei luni sau e bine daca il fac doar inainte de a depune bilantul,adica pe 30.06 si 31.12? (vezi toată discuția)
Reevaluare soldurilor in valuta!? Annamaria Bajko Annamaria Bajko Buna ziua! Intrebarea mea in legatura cu reevaluarea soldurilor in valuta este: - calculam la curs BNR din ultima zi a lunii (30.Aprilie) sau ... (vezi toată discuția)