avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 955 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de vanzare cumparare sub semnatura privata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de vanzare cumparare sub semnatura privata

S-a incheiat in anul 1997 o conventie sub semnatura privata, intre doua persoane fizice, prin care prima denumita vanzator, vinde celei de a doua, denumita cumparator , un imobil (casa de locuit plus terenul aferent casei...situate in in oras), pentru care s-a platit pretul conventi la data incheierii acestei conventii. Vanzatorul a predat si cheia imobilului plus actul de proprietate (incheiat in forma autentica), specificandu-se in conventie ca cumparatorul intra in posesia de fapt a imobilului la data incheierii actului, umrand ca la o data ulterioara ("cand vanzatorul se va intoarce in tara") sa mearga impreuna la un notar pe care il vor alege impreuna, sa autentifice conventia.

Vanzatorul nu a mai aparut in toti acesti ani. Cumparatorul l-a notificat (simplu, prin scrisoare, cat si verbal - telefonic -) sa vina la o anumita data, ora si loc sa mearga la notar sa autentifice inscrisul. Cumparatorul nu a aparut.

Considerati ca acest inscris sub semnatura privata (denumit Zdelca) este un contract de vanzare cumparare sau doar o promisiune de vanzare, tanand cont ca in cuprinsul inscrisului s-a specificat faptul ca actul se va autentifica cand vanzatorul se va intoarce in tara ?
:coffee:
Cel mai recent răspuns: ContSters40598 , utilizator 19:07, 13 Aprilie 2010
In situatia data cred ca cel mai indicat este sa introduceti o actiune pe raza judecatoriei/tribunalului unde se afla imobilul prin care sa cereti o hotarare care sa tina loc de contract de vanzare cumparare. Dupa ce aveti hotararea puteti sa intabulati casa. Oricum va dura un pic deoarece vanzatorul va trebui citat la domiciliul sau respectiv in strainatate.
Nu poate fi decat o promisiune de vanzare.
In rest ..actiune .. map96 ...
In inscris apre mentiunea " vand imobilul situat in..." , nu "promit ca voi vinde imobilul".
Cartea funciara este doar pentru opozabilitatea fata de terti.
Ce credeti ca face ca acest inscris sa fie o promisiune de vanzare? Mentiunea ca "vanzatorul se va prezenta cu cumparatorul la natoariatul public cand vanzatorul se va intoarce in tara" ?
Daca nu aveam aceasta mentiune, aveam un contract de v-c (sub semnatura privata)?
Cu privire la teren este doar promisiune, pentru ca in acest caz se cerea act autentic. Totusi pentru constructie este un contract valabil.
Da, se cere act autentic pentru teren dar...actul este facut in anul 1997, cand legea 247/05 inca nu era in vigoare.

Alte discuții în legătură

Act de vanzare cumparare van_allen78 van_allen78 un contract de vanzare cumparare pe un teren intravilan cumparat in 1992 se poate autentifica acum? ideea e ca mama nu a mai mers la notar si nu a mai ... (vezi toată discuția)
Somatia de sechestru missyver missyver Am un teren pe care am primit o somatie de sechestru, invocat de un creditor. Ideea este ca nu detin banii respectivi, dar am gasit o persoana care imi poate ... (vezi toată discuția)
Valoare act scris de mana alexmar alexmar as dori sa stiu daca se considera ca autentic un act scris de mana, si semnat de martori, prin care un cetatean vinde unei alte persoane o parcela de teren. ... (vezi toată discuția)