avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1028 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA AJUSTARE TVA
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

AJUSTARE TVA

Buna ziua tuturor,

Ma poate ajuta cineva?????????Am un client neincasat din luna mai 2007.Atunci am emis factura,m-am inregistrat cu venit si tva de plata.Clientul nu a vrut sa plateasca,am deschis actiune judecatoreasca,am castigat,doar ca omul a intrat in faliment.Am si hartia de la Registrul Comertului ca starea firmei este Faliment.
Intrebarea mea este:
-Care ar fi inregistrarea contabila legala prin care pot sa ajustez TVA-ul de plata cu suma din aceasta factura,tinand cont de faptul ca nu am constituit provizion,nu am trecut clientul in 4118 pana acum?????
Cel mai recent răspuns: ginnyy , utilizator 15:22, 13 Mai 2010
Procedura ajustarii bazei de impozitare d.p.d.v. fiscal:
1)- emiterea obligatorie a unei facturi de ajustare prin care se inscrie cu semnul minus atat baza de impozitare, cat si TVA aferenta.
Obligativitatea emiterii unei facturi rezulta din prevederile art. 159 „Corectarea documentelor“ alin. (2) din Codul fiscal prin care se face precizarea: „In situatiile prevazute la art. 138 furnizorii de bunuri si/sau prestatorii de servicii trebuie sa emita facturi sau alte documente, cu valorile inscrise cu semnul minus, cand baza de impozitare se reduce sau, dupa caz, fara semnul minus, daca baza de impozitare se majoreaza, care vor fi transmise si beneficiarului, cu exceptia situatiei prevazute la art. 138 lit. d)“. Prin lit. d) este permisa ajustarea ,,in cazul in care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate incasa din cauza falimentului beneficiarului“.
Asa cum rezulta din textul de lege, factura emisa pentru ajustarea in minus a bazei de impozitare nu se transmite si firmei declarate in stare de faliment (insolventa).
Aceeasi obligatie rezulta si din normele de aplicare ale Codului fiscal elaborate pentru punerea in practica a art. 138 pct. 20 alin. (1) prin care se face precizarea ca furnizorii de bunuri sau prestatorii de servicii ajusteaza baza impozabila a taxei dupa efectuarea livrarii/prestarii in situatia in care evenimentele enumerate la art. 138 din Codul fiscal intervin ulterior facturarii si inregistrarii taxei in evidentele persoanei impozabile. In continuare, se mentioneaza obligatia furnizorilor sau a prestatorilor de a emite, in astfel de situatii, facturi cu valorile inscrise cu semnul minus deoarece are loc reducerea bazei de impozitare a TVA.
Pe factura astfel emisa se face referire la factura initiala si se inscrie mentiunea „ajustare baza de impozitare“. D.p.d.v. al formei, factura de ajustare a bazei de impozitare a TVA poate fi considerata o factura de stornare.

Daca pentru acelasi client, declarat definitiv si irevocabil in stare de faliment, aveti mai multe facturi neincasate integral sau partial neincasate, va recomand sa emiteti o factura de ajustare pentru fiecare factura emisa initial. Nu recomand emiterea unei singure facturi de ajustare, centralizatoare, pentru intregul sold debitor al contului 4118.
Nu s-ar mai respecta astfel cerintele impuse prin art. 155 alin. (5) literele k), l), m) si n) din Codul fiscal cu privire la informatiile ce trebuie furnizate obligatoriu prin fiecare factura emisa, referitoare la:
- denumirea si cantitatea bunurilor livrate si denumirea serviciilor prestate
- data la care au fost livrate bunurile sau prestate serviciile
- pretul unitar al bunurilor sau tariful serviciilor si baza de impozitare aferenta bunurilor livrate si serviciilor prestate, diferentiat pentru fiecare cota, scutire sau operatiune netaxabila
- suma TVA colectata corespunzator cotelor aplicabile
Va recomand sa inscrieti pe factura de ajustare urmatoarele informatii necesare pentru identificarea facturii:
- baza legala a ajustarii efectuate: Cod fiscal, art. 138 lit. d);
- numarul si data hotararii judecatoresti definitive si irevocabile.

d.p.d.v. contabil:
Posibilitatea ajustarii bazei de impozitare a TVA nu este reglementata in mod expres prin legislatia contabila.
O astfel de posibilitate a ajustarii bazei de impozitare a TVA nu este reglementata in mod expres prin legislatia contabila.

Totusi, notiunea de ajustare se regaseste si in legislatia contabila! In acest sens, insolventa unui client este tratata d.p.d.v. contabil prin O.M.F.P. nr. 3055/2009 la sectiunea 8.1.3. „Evaluarea la data iesirii din entitate“ la pct. 62 „Evenimente ulterioare datei bilantului“ alin. (3) lit. b). Prin acest act normativ, insolventa este considerata un eveniment ulterior datei bilantului care trebuie reflectat in situatiile financiare anuale. Insolventa unui client confirma faptul ca la data bilantului exista o pierdere aferenta unei creante comerciale, motiv pentru care firma care a inregistrat pierderea din aceasta cauza are obligatia sa ajusteze valoarea contabila a creantei comerciale.
Prin pct. 189. din acelasi ordin - (1) Creanțele incerte se înregistrează distinct în contabilitate (contul 4118 Clienți incerți sau în litigiu” sau în conturi analitice ale conturilor de creanțe, pentru alte creanțe decât clienții).

Ultima modificare: Marți, 13 Aprilie 2010
Cornelia Tulpan, Contabil
totusi ajustarea se poate realiza doar la inchiderea procedurii falimentului, deoarece pana in acel moment inca va mai puteti recupera creanta parcticipand la masa credala
art. 138, cod fiscal
d) în cazul în care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate încasa din cauza falimentului beneficiarului. Ajustarea este permisă începând cu data pronunţării hotărârii judecătoreşti de închidere a procedurii prevăzute de Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei, hotărâre rămasă definitivă şi irevocabilă;
trebuie sa inregistrez creanta? sau pot astepta inchiderea procedurii si pe baza sentintei fac ajustarea?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare tva si impozit pe profit de la firme falimentare mihai.xyz mihai.xyz Ma ajutati, va rog, cu un raspuns: recuperarea TVA si impozit pe profit in cazul facturilor emise catre firme falimentare se poate face numai pentru facturile ... (vezi toată discuția)
Contul 4111 clienti mine58 mine58 Buna ziua , Va rog sa imi spuneti si mie cum sa inchid fisele unor clienti care au sold debitor mai vechi si nu se mai pot incasa, si fisa unui client care ... (vezi toată discuția)
Recuperare tva todiras todiras pentru clientii neincasati de la societati aflate in insolventa, care este documentul prin care se poate storna tva-ul daca nu am fost inregistrat cu ... (vezi toată discuția)