avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 994 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... iesire din indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

iesire din indiviziune

Buna,

Puteti sa-mi spuneti care ar fi cea mai avantajoasa varianta pentru a face un partaj succesoral?

Este mai bine sa-l facem prin notar? si in cazul acesta ce costuri implica?

Ce alte variante mai sunt in afara de notar- am cerut o evaluare la un birou notarial si pretul este un pic cam mare...

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Iftime , utilizator 14:18, 22 Iunie 2010
taxa de timbru se restituie in cazul actiunii de partaj succesoral, daca partile cad la intelegere .
pt. iesirea din indiviziune trebuie efectuata o expertiza de evaluare a bunurilor .
multumesc tuturor pentru raspunsurile date!

ne-am hotarat sa facem partajul prin notar unde platim onorariul de aprox 1% din valoarea expertizata a bunurilor aceeasi la care se aplica 3% in cazul partajului prin instanta. Suplimentar onorariului se mai plateste catre notar costul pentru cartea funciara deoarece tot el va face si intabularea adica un Cost Final de aprox 1,6% din masa partajabila.

in instanta se plateste taxa de timbru de 3% care iti este restituita in cazul in care partile se inteleg si fac tranzactie- cum e cazul nostru INSA, suplimentar, mai trebuie sa platesti 3% din valoarea expertizata a masei partajabile ( adica grilele notariale care apar pe siteul uniunii notarilor la "expertize") ca sa iesi din indiviziune sau sa legalizezi hotararea judecatoreasca.

Deci TOT PLATESTI 3%.

Adica 3% daca se inteleg partile caci daca nu,:sorry:;) de fapt sunt 6%.

Deci iata ca notarii sunt, cu o noua ocazie, cei mai cautati in cazul partajelor desi pana acum erau ocoliti in aceasta situatie din cauza ca erau prea scumpi. Ei, acum sunt "ieftini" si nu s-a modificat decat modul de raportare, tarifele in niciun caz! Adica din pacate pentru noi "plebea"....:tease:
Am si eu o rugaminte....
Soacra mea a solicitat proces pentru iesire din indiviziune si i s-a fixat o taxa de timbru de 6400 Ron, cine ma poate ajuta?
Revin cu mesajul referitor la iesirea din indiviziune.
Mama mea, Iftime Ioana a deschis proces de iesire din indiviziune.
Este vorba de un titlu de proprietate, pe care sunt 6 persoane pe o suprafata de 21000m2: 5 frati + mama a 3 din acestia (decedata in prezent) din Manesti Prahova.
Mama mea impreuna cu cei 4 frati detin impreuna pe acelasi titlu de propriertate cate 3200m2, deci un total de 16.000m2.
Cea de -a sasea persoana, mama decedata detine este pe titlu cu 5000m2.
Pornind de la acestea judecatorul a stabilit o taxa de timbru de 6400Ron , 64 milioane lei vechi, pentru un teren care este evaluat la max 1E m2.
Ideea este ca mama nu are nici un venit, nici pensie , nici ajutor social? Cum se poate asa ceva? cum ne puteti ajuta?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lege noua privind succesiunea pe cale judecatoreasca? Tetras Tetras Buna ziua! Va rog mult,daca stie cineva sa-mi comunice la ce pret aproximativ s-ar putea ridica o succesiune pe cale judecatoreasca?.cam cat ar putea fi ... (vezi toată discuția)
Succesiune tata luisa.ignat luisa.ignat cum sa procedez cu costuri mai mici? prin notar sau prin judecatorie? mama a deschis un proces acum suspendat crezand ca asa o sa avem mai putine costuri, dar ... (vezi toată discuția)
Expertiza topo este obligatorie intotdeauna? prin noua taxa de timbru se impune expertiza topo obligatorie pentru evaluare? greus greus Buna, Ziua! Am formulat in instanta o cerere de iesire din indiviziune. obiectul partajului sunt cateva terenuri de 2 ha, pe care le vom imparti la buna ... (vezi toată discuția)