Buna ziua! Va rog mult,daca stie cineva sa-mi comunice la ce pret aproximativ s-ar putea ridica o succesiune pe cale judecatoreasca?.cam cat ar putea fi onorariul avocatului? ...Este adevarat ca din iulie a aparut o lege noua care sa ingradeasca solutionarile succesiunilor pe acesta cale , facandu-le mult mai scumpe? E nevoie de certificate fiscale,etc? e vorba de niste terenuri care sant la cateva sute km distanta si obtinerea certificatelor fiscale este destul de dificila...Care ar fi cea mai "putin birocratica "metoda? Dar cea mai economica? Mentionez ca avem de facut succesiunea in urma decesului tatalui meu (in aprilie). Va multumesc!
Ar trebui sa stiti ca nu e nici o lege noua.
A fost modificat insa cuantumul taxelor de timbru pentru iesirile din indiviziune pe cale judecatoreasca la 3% din valoarea masei partajabile. In rest e vorba de aceleasi acte .. ca si inainte.
Cea mai economica metoda ar fi aceea de a introduce actiunea de partaj .. partile sa se inteleaga ... sa ajunga la o tanzactie la prima zi de infatisare si sa solicite restituirea intregii taxe de timbru.
Ceea ce face aceasta varianta si rapida -relativ - si ieftina.
In Monitorul Oficial nr. 482/2009 din 13 iulie 2009 a fost publicata Legea nr. 276/2009 de aprobare a OUG 212/2008, ce a modificat Legea nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru.
Legea aduce, printre altele, modificari cu privire la taxele judiciare de timbru pentru actiunile si cererile evaluabile in bani, introduse la instantele judecatoresti, dar si o importanta serie de alte actiuni efectuate prin instanta.
Astfel, taxa de timbru pentru cererile de partaj se stabileste la 3% la valoarea masei partajabile. Separat de aceasta taxa, daca partile contesta bunurile de impartit, valoarea acestora sau drepturile ori marimea drepturilor coproprietarilor in cadrul cererilor de mai sus, taxa judiciara de timbru se datoreaza de titularul cererii la valoarea contestata in conditiile art. 2 alin. (1);
B-)
Va multumesc mult! Cum se face evaluarea terenurilor? Cine o face ? Exista si prroces de revendicare dupa "Legea 10" in curs de revendicare! Intre mine,fratele si mama mea nu exista problema impartirii mostenirii,dar am fi dorit sa gasim metoda in care se cer cele mai putine acte,adeverinte,hartii, iar,daca lucrul asta s-ar putea intampla cu cat mai putini bani...pentru ca nu facem parte din categoria celor care au....Si nu ne pricepem ...Mii de multumiri!
Pentru evaluarea terenurilor exista 2 variante :
--apelati la un expert evaluator si acesta va face raportul de evaluare care va fi ulterior depus de dvs in instanta;
--solicitati instantei evaluarea terenurilor respective , instanta va desemna un expert tehnic din tabloul expertilor tehnici judiciari si acesta va face raportul de evaluare pe care il va depune la instanta
Daca aveti notificare facuta la primarie prin executor judecatoresc puteti solutiona problema pe cale administrativa ..nu este nevoie de proces !B-)
Referitor la costuri acestea difera de la expert la expert! Ideea de cat mai putini bani este relativa !B-)
SUCCES!
:)
Taxa timbru partaj
maria-58
am deschis un proces de partaj bunuri comune si mi s-a cerut ca la viitorul termen sa declar valoarea masei partajabile pentru a se stabili taxa de timbru. ... (vezi toată discuția)