avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 662 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Lege noua privind succesiunea pe cale judecatoreasca?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Lege noua privind succesiunea pe cale judecatoreasca?

Buna ziua! Va rog mult,daca stie cineva sa-mi comunice la ce pret aproximativ s-ar putea ridica o succesiune pe cale judecatoreasca?.cam cat ar putea fi onorariul avocatului? ...Este adevarat ca din iulie a aparut o lege noua care sa ingradeasca solutionarile succesiunilor pe acesta cale , facandu-le mult mai scumpe? E nevoie de certificate fiscale,etc? e vorba de niste terenuri care sant la cateva sute km distanta si obtinerea certificatelor fiscale este destul de dificila...Care ar fi cea mai "putin birocratica "metoda? Dar cea mai economica? Mentionez ca avem de facut succesiunea in urma decesului tatalui meu (in aprilie). Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: narcisa07 , utilizator 22:23, 24 August 2009
Ar trebui sa stiti ca nu e nici o lege noua.
A fost modificat insa cuantumul taxelor de timbru pentru iesirile din indiviziune pe cale judecatoreasca la 3% din valoarea masei partajabile. In rest e vorba de aceleasi acte .. ca si inainte.
Cea mai economica metoda ar fi aceea de a introduce actiunea de partaj .. partile sa se inteleaga ... sa ajunga la o tanzactie la prima zi de infatisare si sa solicite restituirea intregii taxe de timbru.
Ceea ce face aceasta varianta si rapida -relativ - si ieftina.
Va multumesc foarte mult!
In Monitorul Oficial nr. 482/2009 din 13 iulie 2009 a fost publicata Legea nr. 276/2009 de aprobare a OUG 212/2008, ce a modificat Legea nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru.

Legea aduce, printre altele, modificari cu privire la taxele judiciare de timbru pentru actiunile si cererile evaluabile in bani, introduse la instantele judecatoresti, dar si o importanta serie de alte actiuni efectuate prin instanta.

Astfel, taxa de timbru pentru cererile de partaj se stabileste la 3% la valoarea masei partajabile. Separat de aceasta taxa, daca partile contesta bunurile de impartit, valoarea acestora sau drepturile ori marimea drepturilor coproprietarilor in cadrul cererilor de mai sus, taxa judiciara de timbru se datoreaza de titularul cererii la valoarea contestata in conditiile art. 2 alin. (1);
B-)
Va multumesc mult! Cum se face evaluarea terenurilor? Cine o face ? Exista si prroces de revendicare dupa "Legea 10" in curs de revendicare! Intre mine,fratele si mama mea nu exista problema impartirii mostenirii,dar am fi dorit sa gasim metoda in care se cer cele mai putine acte,adeverinte,hartii, iar,daca lucrul asta s-ar putea intampla cu cat mai putini bani...pentru ca nu facem parte din categoria celor care au....Si nu ne pricepem ...Mii de multumiri!
Pentru evaluarea terenurilor exista 2 variante :
--apelati la un expert evaluator si acesta va face raportul de evaluare care va fi ulterior depus de dvs in instanta;
--solicitati instantei evaluarea terenurilor respective , instanta va desemna un expert tehnic din tabloul expertilor tehnici judiciari si acesta va face raportul de evaluare pe care il va depune la instanta
Daca aveti notificare facuta la primarie prin executor judecatoresc puteti solutiona problema pe cale administrativa ..nu este nevoie de proces !B-)
Referitor la costuri acestea difera de la expert la expert! Ideea de cat mai putini bani este relativa !B-)
SUCCES!
:)

Alte discuții în legătură

Anulare raport de expertiza in cale de atac apel-respins ca netimbrat anadanaila anadanaila pe rolul unei judecatorii am avut o actiune de partaj judiciar, valoarea masei de partaj apreciind/o la suma de cca.15.000 lei avand in vedere ca valoarea de ... (vezi toată discuția)
Expertiza topo este obligatorie intotdeauna? prin noua taxa de timbru se impune expertiza topo obligatorie pentru evaluare? greus greus Buna, Ziua! Am formulat in instanta o cerere de iesire din indiviziune. obiectul partajului sunt cateva terenuri de 2 ha, pe care le vom imparti la buna ... (vezi toată discuția)
Taxa timbru partaj maria-58 maria-58 am deschis un proces de partaj bunuri comune si mi s-a cerut ca la viitorul termen sa declar valoarea masei partajabile pentru a se stabili taxa de timbru. ... (vezi toată discuția)