avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1762 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Lege noua privind succesiunea pe cale judecatoreasca?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Lege noua privind succesiunea pe cale judecatoreasca?

Buna ziua! Va rog mult,daca stie cineva sa-mi comunice la ce pret aproximativ s-ar putea ridica o succesiune pe cale judecatoreasca?.cam cat ar putea fi onorariul avocatului? ...Este adevarat ca din iulie a aparut o lege noua care sa ingradeasca solutionarile succesiunilor pe acesta cale , facandu-le mult mai scumpe? E nevoie de certificate fiscale,etc? e vorba de niste terenuri care sant la cateva sute km distanta si obtinerea certificatelor fiscale este destul de dificila...Care ar fi cea mai "putin birocratica "metoda? Dar cea mai economica? Mentionez ca avem de facut succesiunea in urma decesului tatalui meu (in aprilie). Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: narcisa07 , utilizator 22:23, 24 August 2009
Multumesc din nou!! Sa inteleg ca ,chiar daca noi,teoretic nu avem nevoie de evaluare,santem obligati a plati evaluarea numai pentru a afla marimea masei succesorale,adica pentru a afla valoarea pe care trebuie s-o platim pe taxa de timbru?!!
Tetras a scris:

Multumesc din nou!! Sa inteleg ca ,chiar daca noi,teoretic nu avem nevoie de evaluare,santem obligati a plati evaluarea numai pentru a afla marimea masei succesorale,adica pentru a afla valoarea pe care trebuie s-o platim pe taxa de timbru?!!
Atata vreme cat dezbaterea unei succesiuni nu s-a facut la un birou notarial( Legea nr.36/1995), evident ca partea interesata trebuie sa faca o actiune de acest gen la instanta si, mai ales, daca unul din mostenitori este nemultumit de ceea ce a constatat. Daca este pusa in discutie, in instanta, valoarea acelei mosteniri evident ca se va plati acea taxa de timbru judiciar la valoarea pretentiillor! In rest, va fi si o evaluare a averii lasata de cel disparut, instanta va cere cu siguranta o expertiza tehnica judiciara care va costa
apaidiu a scris:

Ar trebui sa stiti ca nu e nici o lege noua.
A fost modificat insa cuantumul taxelor de timbru pentru iesirile din indiviziune pe cale judecatoreasca la 3% din valoarea masei partajabile. In rest e vorba de aceleasi acte .. ca si inainte.
Cea mai economica metoda ar fi aceea de a introduce actiunea de partaj .. partile sa se inteleaga ... sa ajunga la o tanzactie la prima zi de infatisare si sa solicite restituirea intregii taxe de timbru.
Ceea ce face aceasta varianta si rapida -relativ - si ieftina.


Am si eu o nelamurire...trebuie sa fac impreuna cu mama succesiunea dupa tatal meu. Tot navigand pe forum am descoperit ca este mult mai ieftin sa o faci pe cale judecatoreasca(si va multumesc tuturor pe aceasta cale pentru sfaturile voastre) decat prin notariat. Astfel mama a depus cererea pentru iesirea din indiviziune si partajarea averii ramase de pe urma sotului ei si tatalui meu in 24.06.2009. a platit o taxa de timbru de 19 lei. Acum cu marirea taxei de timbru trebuie sa platim 3% din valoarea masei succesorale? Dar noi vrem ca la primul termen sa facem tranzactia, in acest caz eu citind legea am inteles ca daca la primul termen partile se inteleg, nu numai ca nu mai platesc in plus taxa de timbru dar li se si restituie. Eu va intreb pentru ca un avocat mi-a spus ca nu este asa, ca trebuie sa platesc cei 3% chiar daca facem tranzactia. In acest caz as cauta un notar ca poate sigur ies mai ieftin.Voi ce ma sfatuiti?
Taxa de timbru de 3% este valabila pentru actiunile introduse dupa data de 13 iulie 2009. Data intrarii in vigoare a modificarilor la legea 146 asa cum le-a indicat colegul MIhai Grigore.
In cazul dvs. taxa de timbru este cea datorata la data introducerii actiunii.
Parerea mea este ca nu aveti nici un motiv sa renuntati la actiune.
Ultima modificare: Luni, 24 August 2009
Alin Paidiu, Avocat
Va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anulare raport de expertiza in cale de atac apel-respins ca netimbrat anadanaila anadanaila pe rolul unei judecatorii am avut o actiune de partaj judiciar, valoarea masei de partaj apreciind/o la suma de cca.15.000 lei avand in vedere ca valoarea de ... (vezi toată discuția)
Expertiza topo este obligatorie intotdeauna? prin noua taxa de timbru se impune expertiza topo obligatorie pentru evaluare? greus greus Buna, Ziua! Am formulat in instanta o cerere de iesire din indiviziune. obiectul partajului sunt cateva terenuri de 2 ha, pe care le vom imparti la buna ... (vezi toată discuția)
Taxa timbru partaj maria-58 maria-58 am deschis un proces de partaj bunuri comune si mi s-a cerut ca la viitorul termen sa declar valoarea masei partajabile pentru a se stabili taxa de timbru. ... (vezi toată discuția)