avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 878 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... taxa timbru partaj
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

taxa timbru partaj

am deschis un proces de partaj bunuri comune si mi s-a cerut ca la viitorul termen sa declar valoarea masei partajabile pentru a se stabili taxa de timbru. Daca declar o suma dupa o evaluare proprie mi se va stabili o anumita taxa de timbru pe care va trebui sa o platesc.Dar daca pe parcursul procesului se va evalua bunurile de un evaluator autorizat la o alta valoare ce efect va avea asupra taxei de timbru?imi imaginez ca daca va fi mai mare valoarea va trebui sa mai platesc o diferenta ,dar daca e mai mica mi se va restitui diferenta?
Cel mai recent răspuns: maria-58 , utilizator 12:57, 12 Mai 2011
In conformitate cu prevederile Legii nr. 276/2009 privind aprobarea O.U.G nr. 212/2008 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru, cererile de partaj se timbrează la 3% din valoarea masei partajabile.

Daca exista bunuri imobile, terenuri si constructii trebuie să timbreze cererile la valoarea indicată în pct. 4, art. 31, alin. 2, respectiv la valoarea orientativă stabilită prin expertiză întocmită de camerele notarilor publici.
da de unde valoarea de la notarii publici..la noi era 300 lei-mp,judecatorul a pus 500 lei-mp,lasinu-ne cu gura cascata!si asta la capatul orasului,dar nu atinut cont!
Incercati sa faceti partajul cu ajutorul unui mediator. In conformitate cu legea 192/2006 daca partajul a fost facut pe calea medierii taxa de timbru se va restitui partii interesate in tot sau in parte. Ca procedura ar trebui sa solicitati instantei suspendarea procesului ca sa mergeti la mediere(mediator autorizat din Tabloul mediatorilor), acesta poate fi suspendat pe maximum 3 luni, timp in care negociati cu partea cealalta partajul. Daca ajungeti la un acord de mediere, toate detaliile vor fi trecute acolo, iar instanta va da o hotarare care sa respecte ceea ce ati dorit d-voastra in acel acord, fara alte termene,etc. Aveti dreptul si la o sedinta de informare gratuita pentru a vedea cum este mai bine si mai avantajos pentru d-voastra sa faceti.
Ultima modificare: Miercuri, 11 Mai 2011
ContSters202274, utilizator
Va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care este, din punct de vedere al costurilor, cea mai ieftina varianta de divort? eu12345 eu12345 Buna ziua! va rog frumos, ajutati-ma si pe mine cu raspunsul la intrebarea din titlu! este vorba despre un divort in care este implicat un minor si despre ... (vezi toată discuția)
Deschidere procedura succesorala olarasu ileana olarasu ileana Buna ziua! Pentru deschiderea procedurii succesorale,cu mai multi mostenitori, unde este recomandat sa ne adresam, din punct de vedere al valoarii taxelor de ... (vezi toată discuția)
Taxa timbru legalizare hotarare Georgelius Georgelius Buna ziua, Astazi am vrut sa legalizez la judecatorie o sentinta civila prin care s-a luat act de o tranzactie privind iesirea din indiviziune a 2 ... (vezi toată discuția)