avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 503 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... taxa timbru legalizare hotarare
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

taxa timbru legalizare hotarare

Buna ziua,

Astazi am vrut sa legalizez la judecatorie o sentinta civila prin care s-a luat act de o tranzactie privind iesirea din indiviziune a 2 proprietari (partaj judiciar).
Judecatorul de serviciu a refuzat sa-mi primeasca cererea, intrucat aceasta trebuie "timbrata la valoare" si aceasta taxa de timbru va fi calculata doar de judecatorul care a pronuntat sentinta care, in prezent se afla in concediu si se va intoarce in septembrie.

Problema mea nr. 1 o reprezinta TIMBRAREA LA VALOARE. Astfel, cand am depus cererea, actiunea a fost timbrata fara a avea o valoare determinata. Ulterio, decursul procesului civil, s-a incheiat o tranzactie intre parti si la data de 26.05.2009 s-a dat sentinta prin care s-a consfintit tranzactia partilor.
La 06.08.2009 s-a comunicat sentinta si astazi mi s-a refuzat legalizarea acesteia pentru motivele mai sus aratate, invocandu-mi-se faptul ca, conform noilor modificari privind L146/1997, a taxelor de timbru, sentinta "mea" trebuie timbrata "ca la notar" si fara alte comentarii.
Am luat actul normativ cu pricina si nu am gasit decat ca in cazul hotararilor care tin loc de act de act autentic de instrainare a imobilului, acesta se timbreaza la valoare, ori in acest caz nu se instraineaza nici un imobil.
Mai mult in art. 14 din Ord. 760/1999 privind normele de aplicare a legii de mai sus, se statueaza ca "tranzactiile" nu se timbreaza.

Poate nu reusesc eu sa interpretez cum trebuie legea, motiv pentru care va rog sa ma ajutati si, totodata sa imi spuneti cum pot sa legalizez sentinta.

Problema nr. 2. Cum este posibil, pentru legalizarea unei sentinte sa astept judecatorul care s-a pronuntat in dosar pana cand vine din concediu, pentru a calcula taxa de legalizare???? Lasand la o parte timpul pierdut pana la reintoarcere, imi pun retorica intrebare: Daca nu se mai intoarce, sau se muta la alta instanta? Ce ma fac?!!! B-) :D

Multumesc mult,
George
Cel mai recent răspuns: Georgelius , utilizator 20:55, 19 August 2009
Cereri pentru legalizarea de copii de pe inscrisurile aflate la dosar se timbreaza cu 1 leu/pagina pentru fiecare exemplar de copie in parte.
Multumesc pentru raspunsul foarte rapid Elis.

Asta stiam si eu si am si facut, eram pregatit cu taxa de timbru in "dinti". Dar totusi nu mi-a primit-o pentru mai sus aratatele motive.

Mai mult, un grefier de la CAB mi-a spus ca a mai vazut si el ceva asemanator.
Ultima modificare a Legii 146/1997, privind taxele de timbru a fost facuta prin Legea nr. 276/07.07.2009, publicata in MO 482/13.07.2009.Aceasta lege aproba si modifica OUG nr. 212/2008 de modificare a legii 146/1997
Potrivit acestei legi de modificare, Cererile de partaj se taxeaza cu 3% din valoarea masei partajabile
cazacioc a scris:

Ultima modificare a Legii 146/1997, privind taxele de timbru a fost facuta prin Legea nr. 276/07.07.2009, publicata in MO 482/13.07.2009.Aceasta lege aproba si modifica OUG nr. 212/2008 de modificare a legii 146/1997
Potrivit acestei legi de modificare, Cererile de partaj se taxeaza cu 3% din valoarea masei partajabile


Corect, insa eu am o sentinta din 26.05.2009, nu o noua actiune. Care este temeiul legal pentru a nu mi se legaliza o sentinta data inainte de publicarea Legii nr. 276/07.07.2009? Cred ca ne lovim de principiul neretroactivitatii legii civile. Sau ma insel eu?

George
Cred ca ar mai trebui sa incercati o data. Poate baiatul ala nu a inteles, se pregatea de concediu, de greva.
Dar e aiurea sa vi se ceara taxa de timbru la valoare, la o actiune solutionata inainte de modificarea legii

Alte discuții în legătură

Partajul pe instanta !!! silviumanta silviumanta Buna ziua am si eu o intrebare : Partajul pe instanta se timbreaza la valoare??? (vezi toată discuția)
Taxa de timbru pentru hotarare cu mentiunea "definitiva si irevocabila" stancu  georgeta stancu georgeta Buna ziua! Va rog respectuos sa-mi raspundeti la urmatoarea problema: In urma cu vreo 3 saptamani ,mi-a fost comunicata sentinta prin care ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune valpetcu valpetcu Buna, Puteti sa-mi spuneti care ar fi cea mai avantajoasa varianta pentru a face un partaj succesoral? Este mai bine sa-l facem prin notar? si in cazul ... (vezi toată discuția)