avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 904 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... taxa de timbru pentru hotarare cu mentiunea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

taxa de timbru pentru hotarare cu mentiunea "definitiva si irevocabila"

Buna ziua!
Va rog respectuos sa-mi raspundeti la urmatoarea problema:
In urma cu vreo 3 saptamani ,mi-a fost comunicata sentinta prin care s-a facut partajarea bunurilor succesorale de pe urma mamei- sentinta care cuprinde exact tranzactia incheiata intre mine si fratii mei.
Nimeni nu a facut recurs iar eu doresc sa obtin o copie de pe hotarare cu mentiunea ca este "definitiva si irevocabila"- imi trebuie la vanzarea unui teren care a devenit al meu in urma tranzactiei.
Cat ma costa acest demers? Eu am inteles ca daca nu am facut succesiunea la notar tot trebuie sa platesc taxele notariale iar fratii mei nu vor sa plateasca. Ei spun ca daca vreau sa vand si-mi trebuie aceasta copie cu mentiunea respectiva , sa platesc pentru ca ei nu au bani.
Mentionez ca prin aceasta hotarare s-a constatat deschisa succesiunea, s-au stabilit cotele si calitatea noastra de mostenitori,precum si imparteala.
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Daniel Coman , Avocat 18:05, 11 Mai 2010
In conformitate cu prevederile Legii nr. 276/2009 privind aprobarea O.U.G nr. 212/2008 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru, astfel:
- în conformitate cu prevederile pct. 3, art. 3, cererile de partaj se timbrează la 3% din valoarea masei partajabile;
- reclamantul trebuie să timbreze cererile la valoarea indicată în pct. 4, art. 31, alin. 2, respectiv la valoarea orientativă stabilită prin expertiză întocmită de camerele notarilor publici, şi nu la valoarea derizorie indicată de către reclamant, această prevedere fiind imperativă şi de strictă interpretare.
Taxa de timbru pt mentiunea "def. si irevoc." este de 2 lei.
Conform art. 8, ind 1, cererile pentru eliebrarea de care instantele judecatoreasti, cu mentiunea ca sunt definitive si irevocabile, daca nu s-a platit taxa
de timbru se taxeazapotrivit dispozitiilor art.3,lit c
Domnule avocat, va rog respectuos sa fiti mai explicit.Eu nu stiu ce spune art. 3, lit.c.Este vorba de o suma mare?Noi am impartit doar niste terenuri extravilane la tara.
Va multumesc !
Stati doamna, cum sa platiti taxe notariale daca ati facut partajul in instanta??

Si @Daniel Coman - de unde trageti concluzia ca nu s-a platit taxa de timbru?

Alte discuții în legătură

Taxa timbru legalizare hotarare Georgelius Georgelius Buna ziua, Astazi am vrut sa legalizez la judecatorie o sentinta civila prin care s-a luat act de o tranzactie privind iesirea din indiviziune a 2 ... (vezi toată discuția)
Succesiune ieftici_georgeta ieftici_georgeta sotul meu a decedat pe 19 .04.2010 si as dori sa stiu daca e necesar sa fac succesiunea antrucat am 4 copii . toti sant majori .si mai doresc sa stiu si cat ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune valpetcu valpetcu Buna, Puteti sa-mi spuneti care ar fi cea mai avantajoasa varianta pentru a face un partaj succesoral? Este mai bine sa-l facem prin notar? si in cazul ... (vezi toată discuția)