avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1135 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... vanzare casa
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

vanzare casa

buna ziua !
Doresc sa imi vand casa si am inteles ca daca fac acest lucru intr-o perioada mai mica de trei ani de la cumparare, trebuie sa platesc in plus decat daca as vinde-o dupa o perioada mai mare de trei ani.
Am auzit ca diferenta ar consta intr-un impozit mai mare. De asemenea, am auzit ca a aparut o lege care te obliga sa platesti si tva daca vinzi dupa o perioada mai scurta de trei ani, dar nu sunt sigur. Casa nu este pe persoana juridica si nici nu am inregistrat vreo activitate comerciala pe adresa respectiva.

va rog sa ma ajutati si sa-mi spuneti ce dari ar trebui sa platesc

va multumesc frumos.
Petru Teleman
Cel mai recent răspuns: Mimi Manea , Consilier juridic 13:11, 13 Aprilie 2010
Conform Codului fiscal, art. 77^1 prevede:
(1) La transferul dreptului de proprietate şi al dezmembrămintelor acestuia, prin acte juridice între vii asupra construcţiilor de orice fel şi a terenurilor aferente acestora, precum şi asupra terenurilor de orice fel fără construcţii, contribuabilii datorează un impozit care se calculează astfel:
a) pentru construcţiile de orice fel cu terenurile aferente acestora, precum şi pentru terenurile de orice fel fără construcţii, dobândite într-un termen de până la 3 ani inclusiv:
- 3% până la valoarea de 200.000 lei inclusiv;
- peste 200.000 lei, 6.000 lei + 2% calculate la valoarea ce depăşeşte 200.000 lei inclusiv;
b) pentru imobilele descrise la lit. a), dobândite la o dată mai mare de 3 ani:
- 2% până la valoarea de 200.000 lei inclusiv;
- peste 200.000 lei, 4.000 lei + 1% calculat la valoarea ce depăşeşte 200.000 lei inclusiv.
(2) Impozitul prevăzut la alin. (1) nu se datorează în următoarele cazuri:
a) la dobândirea dreptului de proprietate asupra terenurilor şi construcţiilor de orice fel, prin reconstituirea dreptului de proprietate în temeiul legilor speciale;
b) la dobândirea dreptului de proprietate cu titlul de donaţie între rude şi afini până la gradul al III-lea inclusiv, precum şi între soţi.
(3) Pentru transmisiunea dreptului de proprietate şi a dezmembrămintelor acestuia cu titlul de moştenire nu se datorează impozitul prevăzut la alin. (1), dacă succesiunea este dezbătută şi finalizată în termen de 2 ani de la data decesului autorului succesiunii. În cazul nefinalizării procedurii succesorale în termenul prevăzut mai sus, moştenitorii datorează un impozit de 1% calculat la valoarea masei succesorale
TVA se plateste doar daca aveti o activitate, hai sa spunem comerciala, adica traiti din vinderea imobilelor.
Daca este pur si simplu o vanyare ocazionala nu sunteti obligat la plata TVA.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit vanzare apartament ContSters78406 ContSters78406 Pentru un apartament care este obtinut dintr-o mostenire, mostenire dezbatuta in termenul legal de 2 ani, locuinta cumparata in urma cu 9 ani, care mai este ... (vezi toată discuția)
Partaj succesoral dupa parinti adrian67_sv adrian67_sv am o rugaminte: care sunt pasii ce trebuie parcursi pentru partajul succesoral, dupa ce a decedat si al doilea parinte? ce taxe sunt de platit, daca sunt ... (vezi toată discuția)
Cetatean german mosteneste in romania Danina64 Danina64 Buna ziua. Am nevoie de ajutorul Dvs. Eu, cetateanca germana, locuind in Germania primesc o garsoniera de lamatusa mea care a decedat ca mostenire. Eu ... (vezi toată discuția)