avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 967 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... partaj succesoral dupa parinti
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

partaj succesoral dupa parinti

am o rugaminte: care sunt pasii ce trebuie parcursi pentru partajul succesoral, dupa ce a decedat si al doilea parinte? ce taxe sunt de platit, daca sunt scutiri de taxe (am auzit de la diverse persoane, dar fara o baza credibila) intr-un anumit termen, amanunte importante despre acest subiect. mentionez ca toti cei 4 frati sunt de buna credinta si s-au inteles de comun acord asupra mostenirii de la parinti. va multumesc anticipat pentru informatii si sfaturi.
Cel mai recent răspuns: Lăzăruţiu Lucian , Avocat 11:43, 17 Noiembrie 2008
Urmeaza ca sa solicitati de la primaria ultimului domiciliu anexa nr. 24 pentru defunct si impreuna cu certificatul de decesa sa va adresati unui birou notarial pentru deschiderea procedurii succesorale notariale si numai in caz de neintelegeri intre mostenitori sa apelati la instanta. Despre onorariul si taxele notariale afalati la acel birou notarial si nu stiu despre nici o reducere la asemenea operatiuni.
? ce taxe sunt de platit, daca sunt scutiri de taxe (am auzit de la diverse persoane, dar fara o baza credibila) intr-un anumit termen


Codul fiscal:
art. 771. - (1) La transferul dreptului de proprietate si al dezmembramintelor acestuia, prin acte juridice intre vii asupra constructiilor de orice fel si a terenurilor aferente acestora, precum si asupra terenurilor de orice fel fara constructii, contribuabilii datoreaza un impozit care se calculeaza astfel:

a) pentru constructiile de orice fel cu terenurile aferente acestora, precum si pentru terenurile de orice fel fara constructii, dobandite intr-un termen de pana la 3 ani inclusiv:

- 3% pana la valoarea de 200.000 lei inclusiv;

- peste 200.000 lei, 6.000 lei + 2% calculate la valoarea ce depaseste 200.000 lei inclusiv;

b) pentru imobilele descrise la lit. a), dobandite la o data mai mare de 3 ani:

- 2% pana la valoarea de 200.000 lei inclusiv;

- peste 200.000 lei, 4.000 lei + 1% calculat la valoarea ce depaseste 200.000 lei inclusiv.

(2) Impozitul prevazut la alin. (1) nu se datoreaza in urmatoarele cazuri:

a) la dobandirea dreptului de proprietate asupra terenurilor si constructiilor de orice fel, prin reconstituirea dreptului de proprietate in temeiul legilor speciale;

b) la dobandirea dreptului de proprietate cu titlul de donatie intre rude si afini pana la gradul al III-lea inclusiv, precum si intre soti.

(3) Pentru transmisiunea dreptului de proprietate si a dezmembramintelor acestuia cu titlul de mostenire nu se datoreaza impozitul prevazut la alin. (1), daca succesiunea este dezbatuta si finalizata in termen de 2 ani de la data decesului autorului succesiunii. In cazul nefinalizarii procedurii succesorale in termenul prevazut mai sus, mostenitorii datoreaza un impozit de 1% calculat la valoarea masei succesorale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa catre stat ContSters56818 ContSters56818 In urma vanzarii unui imobil,care sunt taxele care se platesc catre stat de catre vanzator,respectiv cumparator? (vezi toată discuția)
Impozit pe transfer de proprietate ? AndiDim AndiDim caz concret : Bunicul meu a decedat in 2008. Mostenitoarele, mama mea si sora ei au acceptat si deschis succesiunea in 2009. A fost impartita toata masa ... (vezi toată discuția)
Impozit vanzare apartament ContSters78406 ContSters78406 Pentru un apartament care este obtinut dintr-o mostenire, mostenire dezbatuta in termenul legal de 2 ani, locuinta cumparata in urma cu 9 ani, care mai este ... (vezi toată discuția)