avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1239 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... cercetare penala secreta
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

cercetare penala secreta

sunt un functionar public cu statut special.
in martie 2009 am fost instiintat ca sunt cercetat prealabil pentru faptul ca in noiembrie 2008 fiind in timpul serviciului am atentionat elemente infractoare supravegheate judiciar despre compania unei tinere. mai mult de ata nu s-a vrut sa mi se spuna invocand pretextul "reclamatie confidentiala"
nu mi s-au pus la dispozitie actele din dosar, nu mi s-a spus exact ce se presupune ca as fi facut, absolut nimic.
a trecut cercetarea prealabila, am ajuns la comisia de disciplina care a propus inspectorului sef sa sesizeze organele judiciare competente in vederea cercetarii mele sub aspectul savarsirii infractiunii de favorizarea infractorului si divulgarea de secrete profesionale care aduc atingere persoanei.

mai pe scurt cica politia judicira avea o informatoare. eu as fi dat in vileag acea informatoare, iar aceasta informatoare nu doreste sa depuna reclamatie impotriva mea deoarece se teme pentru integritatea ei fizica si viata ei. m-am interesat la parchetul depe langa tribunal in ianuarie 2010 daca am dosar si am, desi de la comisia de disciplina din 30 august 2009 nu mi s-a mai comunicat nimic. dosaru la parchet e inregistrat din octombrie 2009 iar eu nici azi, 13 aprilie 2010 nu am fost chemat inca la procuror.

problemele mele:
1. mi s-a incalcat dreptul la aparare, deoarece e specificat clar in legea 360/2002 ca am acces la toate probele din dosar, iar sub pretextul reclamatiei confidentiale mi s-a ascuns tot.
2. nu am acces la nivelul de secretizare conferit dosarelor cu informatori, si si daca as avea nu am acces la informatorii colegilor deoarece eu nu sunt pe aceeasi linie de munca iar atunci cand recrutezi un informator stie doar persoana care recruteaza si seful lui direct. daca as cunoaste ca o persoana e informator la judiciar as cunoaste doar de la persoana care l-a recrutat, nu?
3.treaba dureaza din noiembrie 2008....de ce nu am fost chemat inca la procuror pentru declaratii?
4.daca eu dau in primire un informator inseamna ca eu cunosc acea persoana daca nu personal cel putin dupa nume. de ce nu mi se spune cine e persoana?
5. daca totul e confidential eu cum pot beneficia de dreptul meu la aparare? avand in vedere ca eu nu stiu nici macar ziua in care s-ar fi petrecut presupusa fapta.


ps: nu stiu cum se pun poze aici dar va dau un link catre cele 2 pagini ale procesului verbal de la comisia de disciplina.
[ link extern ]
[ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 13 Aprilie 2010
andrew1985, utilizator
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 00:56, 14 Aprilie 2010
Da, exista ceva probleme cu secretul dosarului...
Puteti sa va aparati defensiv.Puteti sa nu dati nicio declaratie, etc.
Ar fi insa indicat sa va angajati avocat pentru ca daca este iscusit stie ce are de facut.
Dvs. singur puteti lua decizii gresite.

avocat Claudiu Lascoschi
Situatia a fost declansata ca urmare a unei lucrari DGIPI ?

Cred ca trebuie angajat urgent un avocat,un penalist iscusit ,care sa dovedeasca ca nu aveati acces la informatori si sa actioneze legal fata de incalcarile procedurale referitoare la asigurarea dreptului de aparare in timpul efectuarii cercetarilor.
De asemeni cred ca ar trebui sa depuneti raport in cunostinta Inspectorului Sef al structurii locale,dar si catre Inspectorul General al Politiei Romane.
Incercati pe caile ierarhice cunoscute sa anungeti in audienta la acestia sau chiar la Ministerul de Interne,la factori de decizie.
multumesc de raspunsuri...
avocat mi-am luat, cel putin teoretic. treaba sta cam asa: in martie am fost luat prin surprindere cand am fost luat de seful direct si mi s-a adus la cunostinta ca am o reclamatie confidentiala cu 3 capete de acuzare si anume: distribui informatii la presa( viitoarea nevasta e redactor la un ziar local), ca am amenintat si injurat telefonic o redactorita sefa( stiu eu de ce am facut asta, totusi nu a fost dovedit nimci si am iesit curat) si ca am demascat o informatoare in conditiile din primul post.
am facut un raport privitor la cele 3 puncte negand totul.
pe la sfarsitul lui aprilie ma pomenesc ca imi vine o citatie ca-s cercetat prealabil. aceeasi chestie cu informatoare. i-am spus ofiterului care se ocupa de caz toate of-urile mele si toate nelamuririle dar facandu-se abuz de expresia "reclamatie confidentiala" am renuntat si am facut un raport in care am spus ca habar n-am despre ce e vorba si ca potrivit legii doresc sa vad toate actele administrate in cazul meu.
a trecut si asta si prin septembrie ma pomenesc cu o alta citatie, de data asta la comisia de disciplina. procesul verbal il vedeti in primul post, mai multe de atat nici eu habar nu am.

am vorbit chestiile astea cu un avocat dupa ce am fost la comisia de disciplina, care mi-a spus doar sa astept pana ma cheama la procuror si apoi vedem. dar eu nu mai am rabdare, de jumate de an astept sa vad finalitatea dosarului si sunt stresat.
partea cea mai proasta e ca nici nu am habar de ce sunt acuzat. asa pe vorbe ascunze dupa cuvantul "confidential" pot sa fac si eu...ma stiu cu constiinta impacata ca n-am facut asa ceva nici macar din greseala pentru ca nu stiu nici un informator al colegilor in primul rand si in al doilea rand daca s fi facut fapta cat de idiot pot sa fiu sa fac chestia asta in public si de fata cu alti martori???
sunt niste chestii pe care nu le inteleg si pe care ma intriga, iar avocatul imi spune doar sa astept.

de aceea am scris despre problema mea pe net poate vreunul din voi a mai lucrat cu asa ceva si imi poate da un sfat. iar pe de alta parte, sunt an terminal la drept la "lucian blaga" sibiu si am ambitia de a descoperi cateva secrete ale meseriei care sa ma ajute sa ma apar si sa imi intregesc din cunostintele acumulate in facultate.

cat despre sesizari, am facut cred ca vreo 3 si la directia generala de ordine publica bucuresti, cat si la corpul de control al IGPR...dar am primit doar niste raspunsuri evazive, de genul: cercetarea politistilor se face dupa OMAI 400. sec si la obiect, lucru pe care il stiam oricum, dar au evitat sa raspunda la intrebarile arzatoare: de ce nu mi se aduc la cunostinta actele din dosar pentru a putea propune probe in apararea mea, de ce un politist fara arma face serviciu cu politia comunitara care n-au arme in dotare si mai ales noaptea si de ce nu mi se spun persoanele implicate avand in vedere ca eu le cunosc din moment ce le divulg la altii identitatea. de fiecare data raspunsul celor de la bucuresti a fost evaziv. am cerut sa mi se explice ce preupune reclamatia confidentiala...am fost trimis sa caut o procedura, un ordin intern care reglementeaza acest aspect. am citit intreaga procedura dar in multitudinea de foi apare o singura referinta la ceea ce cautam si anume : "cand sesizarea are caracter confidential se intocmeste proces verbal conform anexei..." nici vorba de vreo propozitie care sa explice ce inseamna reclamatie confidentiala, cand e valabila, si cum se face cercetarea si ce drepturi are politistul cercetat.
Meregeti in audienta la factorii de decizie din IGPR si minister,poate va vor da mai multe amanunte.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum sa procedez? cum sa il concediez??? Anamaria1313 Anamaria1313 Buna ziua, sunt in urmatoarea situatie : sunt agnajata unei o societate mici, cu 12 angajati, acces la informatii precum preturi de vanzare, contracte ... (vezi toată discuția)
Reclamatie politist qeruta qeruta Buna ziua As dori sa stiu si eu unde pot depune o reclamatie unui politist care refuza sa imi dea detalii despre doua dosare.Am depus la politie o ... (vezi toată discuția)
Divulgare de secret de serviciu mariuspirleciu mariuspirleciu Am primit ,convocare la comisia de disciplina din fabrica deoarece am postat pe facebook intr-o discutie cu alti colegii,parerea mea despre un sef si zvonul ... (vezi toată discuția)