am imprumutat unei persoane o suma de bani. pt ca nu mi-a dat banii la termen am dat-o in judecata si am hotarire definitiva si irevocabila. m-am adresat apoi unui executor. dar nu m-a putut ajuta cu mai nimic. persoana care imi datoreaza bani are o pensie de 6 milioane lei,si nimic altceva in proprietate. nu are casa,masina,teren,nimic in proprietate. toate sint pe numele fiicei ei. mai pot recupera datoria ? cum? daca ii fac o plingere penala pt nerespectarea judecatoresti? n-am facut asta,dar ce ar pati? imi vreau banii inapoi dar nu as dori sa ajunga la puscarie pt niste bani.
multumesc mult pt raspuns. tot dvs m-ati salvat cu un raspuns.executorul m-a indrumat sa fac plingere penala pt nerespectarea hotaririi judecatoresti. dar anul m-am consultat cu el ,nu acum. exista o perioada de timp in care pot cere poprire pe pensie? dar de ce nu merge cu plingerea penala? poate o sperii in acest fel,pt ca ea tot timpul imi spune ca nu mai vad eu banii inapoi.
Nu stiu daca ai citit articolul din codul penal, asa ca ti-l reproduc pt a intelege mai bine despre ce vorbesc:)
"Art. 271. - Nerespectarea hotarârilor judecatoresti
Împotrivirea la executarea unei hotãrâri judecãtoresti, prin amenintare fatã de organul de executare, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani, iar dacã fapta a fost sãvârsitã prin acte de violentã, pedeapsa este de la unu la 5 ani.
Împiedicarea unei persoane de a folosi o locuinta ori parte dintr-o locuinta sau imobil, detinute în baza unei hotarâri judecatoresti, se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.
Daca fapta prevazuta în alin. 2 se savârseste prin amenintare, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani, iar daca fapta a fost savârsita prin acte de violenta, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani.
Nerespectarea hotãrârilor judecãtoresti, prin sustragerea de la executarea mãsurilor de sigurantã prevãzute în art. 112 lit. c), d) si g), se pedepseste cu închisoare de la o lunã la 3 luni sau cu amendã.
Nerespectarea hotãrârilor judecãtoresti, prin neexecutarea, cu rea-credintã, a pedepselor complementare aplicate persoanelor juridice, prevãzute în art. 714 si art. 715 alin. 2, se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendã."
Asadar, daca debitoarea nu face vreo fapta care sa se incadreze in art. 271, fapta nu e infractiune:(