avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 390 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Majorare capital social
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Majorare capital social

Am de realizat majorarea capitalului social la un S.R.L. care are ca asociati o persoana fizica si o persoana juridica de nationalitate italiana. Deci hotararea AGA se va face in Italia, la notar, urmand a se imputernici o persoana pentru semnarea actelor in Romania.
Dupa cum am vazut in aceste documente ni se cere si valoarea in valuta a capitalului social, problema mea este ce curs folosesc:
- cursul initial la care a fost infiintata societatea;
- cursul de la data depunerii capitalului;
- sau am libertatea de a trece cursul de la data hotararii AGA, anterior depunerii de capital.

De asemenea avand in vedere ca asociatul persoana fizica este asociat si in asociatul persoana juridica poate fi numit ca si reprezentant al acesteia => va semna pentru ambele perti in Romania.

Va multumesc anticipat,
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 09:04, 15 Aprilie 2010
Buna seara.
Cred ca varianta b,adica cursul de la data majorarii capitalului social / data depunerii acestuia.
Ultima modificare: Marți, 13 Aprilie 2010
Marius Bote, Practician in insolventa
bote marius a scris:

Buna seara.
Cred ca varianta b,adica cursul de la data majorarii capitalului social / data depunerii acestuia.


Am inteles, data subscrierii, dar in cazul meu care va fi aceasta ?
- cursul de la data hotararii AGA tinuta de asociatul strain persoana juridica (dar va trece un timp de la intocmirea hotararii, traducere si legalizare, hotararea AGA a persoanei juridice romane, depunerea la registru..);
- cursul de la data hotararii AGA tinuta de asociatii societatii la care se majoreaza capitalul social;
In mod normal a doua varianta mi se pare mai corecta, dar in acest caz inseamna ca voi redacta hotararea AGA tinuta de asociatul strain persoana juridica fie in lei, fie in valuta.
Si aici intervine si problema varsarii capitalului social pentru acest asociat:
poate acesta sa vina sa depuna, prin reprezentant 77.050 lei in cont ?
- va vira direct euro din cont specificand ca este vorba de majorare capital social dar iarasi exista problema ca partile sociale au o valoare rotunda 10 lei, si avand in vedere fluctuatiile de curs evident ca vor iesi diferente (sa nu mai spunem ca la registru este curs BNR, la banca este schimbata valuta in lei la alt curs).
Cu stima,
Nu vor iesi socotelile in vecii vecilor, daca nu ...va alegeti pur si simplu un curs ;)
Tinand cont de elementele pe care nu le puteti modifica (aici intra si valoarea initiala a cap.soc. - in lei, echivalent euro, sau viceversa?), de faptul ca nu trebuie sa va dea o valoare in echivalent lei a p.s. (in euro) cu mai mult de doua cifre dupa virgula, etc, etc... o sa cam socotiti vreo juma' de zi la o ecuatie ce o sa vi se para cu prea multe necunoscute.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Majorare capital social ksimona ksimona Am de realizat majorarea capitalului social la un S.R.L. care are ca asociati o persoana fizica si o persoana juridica de nationalitate italiana. Deci ... (vezi toată discuția)
O parere va rog legata de majorare capital social Paul Simion Paul Simion Credeti ca Registrul Comertului ar putea refuza inscrierea majorarii de capital social daca s-a achitat mai mult decat suma datorata pentru majorare? Este ... (vezi toată discuția)
Restituire aport asociat in valuta gabrielaachim gabrielaachim O societate are un asociat strain care a participat la capitalul social cu 1000 euro in 2009 cand echivalentul in lei inregistrat in contul 1012 si i actul ... (vezi toată discuția)