avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 793 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Actiune de contestare a recunoasterii paternitatii
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Actiune de contestare a recunoasterii paternitatii

Buna ziua,

Care este baza legala pentru o actiune de contestare a recunoasterii paternitatii?Va rog sa imi spuneti care sunt pasi care trebuiesc parcursi in cazul acestei actiuni, si sa imi trimiteti un model de astfel de contestatie.

Va multumesc.
In cazul in care copilul este nascut in timpul casatoriei suntem in fata unei actiuni de tagada a paternitatii:

Codul familei:
Art. 54
Paternitatea poate fi tagaduita, daca este cu neputinta ca sotul mamei sa fie tatal copilului.
Actiunea in tagaduirea paternitatii poate fi pornita de oricare dintre soti, precum si de catre copil; ea poate fi continuata de mostenitori.
Actiunea se introduce de catre sotul mamei impotriva copilului; daca acesta este decedat, actiunea se porneste impotriva mamei sale.
Mama sau copilul introduce actiunea impotriva sotului mamei; daca acesta este decedat, actiunea se porneste impotriva mostenitorilor lui.
Daca titularul actiunii este pus sub interdictie, actiunea va putea fi pornita de tutore.
Mama copilului va fi citata in toate cazurile in care nu formuleaza ea insasi actiunea Daca sotul este pus sub interdictie, actiunea va putea fi pornita de tutore, insa numai cu incuviintarea autoritatii tutelare. In toate cazurile, mama copilului va fi citata.

Art. 55
Actiunea in tagaduirea paternitatii se prescrie in termen de trei ani de la data nasterii copilului. Pentru sotul mamei, termenul curge de la data la care a luat cunostinta de nasterea copilului.
Daca actiunea nu a fost introdusa in timpul minoritatii copilului, acesta o poate porni intr-un termen de 3 ani de la data majoratului sau.
Reclamantul poate fi repus in termen, in conditiile legii.

In cazul in care copilul este nascut in afara casatoriei:

Art. 57
Copilul conceput si nascut in afara de casatorie poate fi recunoscut de catre tatal sau; dupa moartea copilului, acesta poate fi recunoscut numai daca a lasat descendenti firesti.
Recunoasterea se face prin declaratie facuta la serviciul de stare civila, fie odata cu inregistrarea nasterii, fie dupa aceasta data; recunoasterea poate fi facuta si prin inscris autentic sau prin testament.
Recunoasterea, chiar facuta prin testament, nu se poate revoca.

Art. 58
Recunoasterea care nu corespunde adevarului poate fi contestata de orice persoana interesata.
Daca recunoasterea este contestata de mama, de cel recunoscut sau de descendentii acestuia, dovada paternitatii este in sarcina autorului recunoasterii sau a mostenitorilor sai.

Actiunea de tagada de paternitate e distincta fata de cea a contestarii recunoasterii.
Prima e introdusa in termen de 3 ani de la nasterea copilului , de catre mama , tata , sau de catre copil.
Cea de-a doua e una imprescriptibila, poate fi exercitata oricand , de catre orice persoana care justifica un interes.

Competenta e judecatoria in a carei raza teritoriala domicilieaza paratul.

Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriptie pentru tagada de paternitate edmond11 edmond11 Buna ziua, Pot introduce actiune in tagada paternitatii prin care sa cer test ADN daca minorul rezultat in timpul casatoriei cu mama lui are 11 ... (vezi toată discuția)
Tata fara sa stii jr jr Recent fratele meu a decedat . Cu putin timp inainte de deces a aflat ca fosta sotie ,de care era divortat,l-a trecut ca tata al unui copil nascut la un an ... (vezi toată discuția)
Dreptul copilului rezultat din afara casatoriei NICA GEORGIANA NICA GEORGIANA Am o fata in varsta de aproape 6 (sase) ani.Pot cere in instanta recunoasterea si pensie alimentara de la tata? (vezi toată discuția)