avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 645 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Discriminare imbracaminte
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Discriminare imbracaminte

Buna ziua

Am dorit zilele trecute sa merg intr-un bar/club. Cand am ajuns la intrare si dau sa intru, ma opreste un bodyguard si imi spune ca nu poate sa ma lase sa intru deoarece am sapca pe cap. Barul asta e un bar obisnuit, cu mese de biliard... etc. Cica este o regula impusa de patroni care doresc sa-si selecteze clientii pentru ca au investit foarte mult in reamenajare etc.
Eu am ramas blocat cand am auzit asta. Mi se pare un caz clar de discriminare. As dori sa stiu daca exista vreo lege care reglementeaza discriminarea pe baza de imbracamintea purtata. Sa nu intelegeti gresit, nu sunt nu stiu ce baietas de cartier etc. Consider sapca ca fiind un accesoriu de imbracaminte care poate fi purtat in functie de tinuta aleasa. Mai ales intr-un club de genul acesta, nu mi se pare o tinuta neadecvata. In plus, prietena mea purta sapca, dar pe ea au lasat-o sa intre... pe motiv ca ea e domnisoara si pot sa faca o exceptie.
Care sunt sansele de castig in cazul itentarii unui proces de discriminare in acest caz. Cum se stabilesc daunele cerute in asemenea cazuri?

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: vorbaretu , utilizator 13:56, 20 Aprilie 2007
au afisat undeva la vedere un anunt cu ceva de genul.....tinuta obligatorie? ar fi cazul daca isi aleg clientela pe baza unei anumite tinute......si nu cred ca asa e considerata discriminare.....
Inainte sa invoci discriminarea, ar trebui intai sa stii perspectiva juridica asupra ei, perspectiva juridica ce se reflecta de altfel si in planul social. Asadar, un individ este alcatuit dintr-o serie de atribute: posibilitate de a manca, de a respira, a se imbraca cum vrea, de a circula liber etc. Ei bine, orice regulament, norma, directiva etc cand ingradeste un astfel de atribut nu poate atrage dupa sine discriminarea, intrucat toti indivizii sunt susceptibili de a o face si nu X in considerarea acelor fapte.

Insa cand este ingradit un individ, ca ansamblu de atribute (toate atributele de care am facut referire mai sus), atunci se vorbeste de discriminare.

In concret, trebuie sa stii ca legea fundamentala in art. 4 (2) prevede ca Romania este patria comuna si indivizibila a tuturor cetatenilor sai, fara deosebire de rasa, de nationalitate, de origine etnica, de limba, de religie, de sex, de opinie, de apartenenta politica, de avere sau de origine sociala. Asa incat, rasa, nationalitate etc. sunt reprezentari ale manunchiului de atribute.

Discriminarea priveste individul in ansamblul sau, nu un singur atribut al sau.
Dupa consultarea legislatiei, am aflat faptul ca orice local (bar/resturant etc) destinat accesului oamenilor, devine un loc public, indiferent de faptul ca este proprietate privata. Nimeni nu are dreptul legal de a-mi interzice accesul intr-un loc public. In plus, nu am vazut nicaieri la intrarea in barul respectiv un afis care sa mentioneze faptul ca este interzis accesul persoanelor care poarta sapca. Si chiar daca ar fi fost, este ilegal sa nu imi permita accesul.


Textul de lege aplicabil este urmatorul:
„(1) Potrivit prezentei ordonante, prin discriminare se intelege orice deosebire, excludere, restrictie sau preferinta, pe baza de rasa, nationalitate, etnie, limba, religie, categorie sociala, convingeri, sex, orientare sexuala, varsta, handicap, boala cronica necontagioasa, infectare HIV sau apartenenta la o categorie defavorizata, care are ca scop sau efect restrangerea ori inlaturarea recunoasterii, folosintei sau exercitarii, in conditii de egalitate, a drepturilor omului si a libertatilor fundamentale ori a drepturilor recunoscute de lege, in domeniul politic, economic, social si cultural sau in orice alte domenii ale vietii publice. Lista caracteristicilor persoanei nu este limitata la exemplele date in lege”
(Art.2 alin.(1) din Ordonanta Guvernului nr. 137 din 31 august 2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare modificata si completata prin: Legea 48/2002, Ordonanta Guvernului 77/2003 si Legea27/2004)

Este adevarat ca este o forma de discriminare mai putin grava decat cele enumerate in lege, dar este o forma de discriminare, conform legii. E ca si cum as face o interdictie de genul: Nu au voie sa intre in bar femeile care sunt rujate (sau cu unghiile vopsite cu oja rosie, si exemplele pot continua).

nu e discriminare.
puteai sa-ti dai sapca jos si gata.

si oricum .. putea sa nu te lase sa intri in bar ... fara sa-ti dea o explicatie.
In primul rand vreau sa va intreb daca aveti legatura cu legea, daca lucrati in domeniu. Pentru ca daca este asa, imi pun intrebari asupra competentei voastre.
1. Ansamblul unui individ e data si de FIECARE atribut luat in parte. Faptul ca nu am un picior nu imi creeaza un anumit statut? Evident ca pe langa acest singur fapt, eu, ca persoana, sunt definit de multe alte aspecte/atribute. Hai sa ne inchipuim o situatie ca sa-ti dai seama cat de grav este. Sa presupunem ca eu sunt bolnav de sida sau cancer. Am probleme mari cu parul care imi cade. Acest lucru, evident, imi creeaza niste complexe in societate. Pentru a masca aceasta situatie jenanta, atunci cand ies in societate imi pun sapca. Cum ar fi sa fie o lege de genul: nu au voie sa se plimbe in parcuri cei care poarta sapca. Practic sunt constrans, mi se ingradeste un drept? Bineinteles, exemplul e putin exagerat pentru a va da seama. Trebuie sa intelegeti ca legea e facuta pentru fiecare situatie, ceea ce s-a intamplat nu este atat de grav, dar asta nu inseamna ca ceea ce s-a intamplat nu contravine legii. Motivele care ma fac pe mine sa port sapca nu trebuie sa intereseze pe nimeni (ca am sida, ca am freza urata, ca am eu chef atunci sa port, ca se asorteaza la tinuta, ca vreau eu sa par smecher... etc).

2. Pt. Gavril. Puteam sa-mi dau sapca jos? Auzi, dar daca tie ti s-ar fi cerut sa-ti dai pantalonii jos pentru a intra in bar, ce ai fi facut? Iarasi, ma repet, faptul ca e vorba de sapca si e un accesoriu care usor poti sa scapi de el, nu inseamna ca are cineva dreptul de a-mi refuza accesul intr-un loc public.

Cat despre un bar/local/restaurant... ati vazut ce spune legea. Indiferent daca e proprietate publica sau privata, in momentul in care deschizi un asemenea local, el devine loc public. Nimeni nu are dreptul legal de a-mi interezice accesul intr-un loc public.
Situtia in care am fost pus pare evident putin hilara, iar pretentiile mele exagerate. Dar repet, asta nu inseamna ca nu contravine legii.

Alte discuții în legătură

Politica : '' ne selectam clientii '' = discriminare '' legala '' ?? ContSters205490 ContSters205490 De mai mult timp am observat in reclamele unor firme ... in general cluburi & restaurante o '' Politica '' >> afisarea ... (vezi toată discuția)
Discriminare, atac la persoana sau cum poate fi catalogata ? ContSters168366 ContSters168366 Buna seara, ma numesc Criatian Florescu, sunt din Targoviste si as dori sa imi explicati, sa ma lamuriti cu privire la un aspect. Am fost declarat indezirabil, ... (vezi toată discuția)
Ne rezervam dreptul de a ne alege clientii... comarius1 comarius1 Din sept 2010 frecventez un club de fitness pentru a scapa de kg in plus.In ian 2011 am platit un abonament care la 2 zile l-am pierdut, si mi-am facut datoria ... (vezi toată discuția)