Acum 3 ani, mama mea a decedat. La scurt timp am procedat la efectuarea succesiunii, in urma careia conform legislatiei am primit certificate de mostenitori, respectiv eu,sora mea si tatal meu. Intre timp a intervenit o situatie neplacuta. Sora mea a facut niste "prostioare" care a deteriorat foarte mullt, atat relatia dintre mine si ea precum si cea cu tatal meu.
Tatal meu si-a exprimat dorinta sa faca act de vanzare cumparare pentru partea lui de mostenire, respectiv un apartament, cu mine.
As dori sa stiu care este cadrul legal si cum se poate face ca acest act sa nu poata fi contestat, precum si cum putem face ca sora mea sa iasa din drepturi la partea tatalui meu.
Mentionez ca in momentul de fata sora mea are domiciliul necunoscut si nici nu avem nici cea mai mica idee de unde s-o... scoatem.
In concluzie vreau un sfat autorizat ca sa stim care este formula "magica" care sa ne acopere intr-o eventuala contestare care ar putea sa o faca sora mea.
Tatal poate sa incheie cu tine un act de vanzare-cumparare avand ca obiect cota lui parte din acest apartament. Atata timp cat vinde doar cota lui parte nu are nevoie de acordul nimanui. In acel moment tu ramai coprorietar cu sora ta. Tu vei avea o cota mai mare (partea ta + partea cumparata de la tata). Pe viitor, poti face un partaj cu sora. Tu, in calitate de coprorietar cu o cota mai mare vei primi bunul si vei plati sorei partea ei in bani (sulta).
Poate sa faca si contract de intretinere dar nu inseamna ca ar fi "mai bine". Mie imi plac lucrurile mai simple si mai curate. De regula notarii boteaza aceste contracte "contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere" un fel de struto-camila si duc munca de convingere si pentru inserarea unui drept de uzufruct (cu consecinte viitoare pe care nu stau sa ti le explice). Omul il crede pe cuvant ca "vai, dar asa mi-a spus notarul" .. si nu stiu cum se face dar, de cele mai multe ori ascult acesta propozitie de la oameni care vin la avocat tocmai ca sa descurce ce-a incurcat notarul....
intrebam prin prisma faptului ce e mai usor de anulat? contractul de v-c sau de intretinere avind in vedere la la contractul de v-c declar ca am platit un pret si de fapt nu-l dau. daca sora mea dupa decesul tatalui va cere anularea contractului de v-c pe motiv ca banii pe care eu i-am declarat ca i-am dat si el ca l-a primit nu s-au regasit in bunurile care trebuie incluse in mostenire.
Banii pe care tatal tau "ii primeste" de la tine cu titlu de pret, nu trebuie sa se gaseasca neaparat in patrimoniul sau cand moare. Poate s-a dus omu` la Las Vegas sa se distreze:P Sora ta daca va contesta contractul trebuie sa dovedeasca si pt. ce motive. Nu e de ajuns sa ceri ca sa si obtii acel lucru.