avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 788 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Reziliere contract de vanzare-cumparare parinte-copil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Reziliere contract de vanzare-cumparare parinte-copil

Eu provin dintr-o casatorie anterioara a tatalui meu. Din casatoria actuala a acestuia au rezultat doi copii.Eu ma fost "renegatul" familiei si nu am intretinut legaturi o perioada de timp.Acum tatal meu ma contacteaza spunandu-mi ca regreta comportamentul lui,dar, ca intre timp,el cu sotia lui actuala au facut un act de vanzare-cumparare cu obligatia de intretinere,unuia dintre cei doi copii,pe care el ar vrea sa il anuleze si sa lase drept normal de mostenire intre toti copiii,inclusiv eu. M-ar interesa daca este posibil asa ceva,si care ar fi modalitatea,sau modalitatile. Eu nu am fost niciodata intrebat sau nu mi s-a cerut niciodata acordul pentru acest act de vc. Eu personal as putea contesta acest act in instanta? (avand ca sustinator pe tatal meu, probabil,impotriva vointei sotiei lui actuale)? Mai exista vreo psibilitate juridica legala de a anula acest act,avand in vedere ca tatal meu spune ca obligatia de intretinere asumata in contract nu a fost niciodata respectata? Va multumesc mult pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 16:26, 24 Noiembrie 2013
Acordul dvs. nu este necesar pentru actele de dispizitie ale parintilor dvs. asupra bunurilor proprietatea dansilor. Constractul poate fi anulat doar daca la momentul incheierii lui au fost nesocotite dispozitii legale privind forma sau conditiile de fond ale unei astfel de vanzari. Rezolutiunea vanzarii poate avea loc doar in masura in care cumparatorul nu isi respecta obligatia de intretinere sau o alta obligatie impusa in sarcina sa prin clauze contractuale. Dvs. personal nu aveti calitatea de a solicita desfiintarea contractului neavand calitatea de parte in contract sau vreun drept asupra imobilului.
Multumesc pentru raspunsul dumneavoastra destul de clar si logic.Rezilierea contractului respectiv,pe motive de nerespectarea clauzelor contractuale poate interveni doar la solicitarea tatalui meu sau este obligatoriu de acordul amandorura?
Concret, as fi interesat daca vânzarea este anulabilă atunci când preţul este stabilit fără intenţia de a fi platit sau când preţul este foarte mic faţă de valoarea de piaţă a bunului, deoarece mi se pare evident că părţile nu au dorit să consimtă la o vânzare în termeni reali, punând la cale o donaţie mascată?
Exista art. 1091 Cod Civil care prezuma ca orice instrainare cu titlu oneros cu clauza intretinerii, uzufructului, abitatiei făcută către un descendent pate fi prezumata ca donatie si sa fie supusa reductiunii liberalitatilor excesive pt cota de rezerva ce li se încalcă celorlalti mostenitori rezervatari care nu au consimtit la aceasta instrainare. Asta inseamna ca acest lucru nu l puteți face decât la decesul tatălui Dvs.
Multumesc mult pentru operativitatea si amabilitatea dumneavoastra. Scopul meu este de a ma interesa de posibilitatile rezilierii, deoarece este chiar tatal meu care ar vrea sa anuleze acest contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere, sustinand ca pretul vanzarii nu a fost platit si nici obligatia de intretinere nu a fost respectata...

Alte discuții în legătură

Mostenire abeonasibylla abeonasibylla Buna ziua, Am un certificat de mostenitor cota parte de 3/8, iar mama mea 2/8 si sora mea 3/8, intrebarea mea este poate mama sa imi cedeze partea ei de 2/8 ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere . florentina1977 florentina1977 Parinti mei sunt in viata si vor sa imi faca acest contract , dupa ce va muri unul din ei , se poate razgandi celalalt si sa anuleze acest contract ? chiar ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare cu sau fara clauza de intretinere stoicagramona stoicagramona Buna ziua, doresc sa aflu daca, contractul de vanzare cumparare poate fi atacat in instanta de catre cumnatul meu, celalalt fiu al socrilor, in cazul de fata ... (vezi toată discuția)