avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1795 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Reziliere contract de vanzare-cumparare parinte-copil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Reziliere contract de vanzare-cumparare parinte-copil

Eu provin dintr-o casatorie anterioara a tatalui meu. Din casatoria actuala a acestuia au rezultat doi copii.Eu ma fost "renegatul" familiei si nu am intretinut legaturi o perioada de timp.Acum tatal meu ma contacteaza spunandu-mi ca regreta comportamentul lui,dar, ca intre timp,el cu sotia lui actuala au facut un act de vanzare-cumparare cu obligatia de intretinere,unuia dintre cei doi copii,pe care el ar vrea sa il anuleze si sa lase drept normal de mostenire intre toti copiii,inclusiv eu. M-ar interesa daca este posibil asa ceva,si care ar fi modalitatea,sau modalitatile. Eu nu am fost niciodata intrebat sau nu mi s-a cerut niciodata acordul pentru acest act de vc. Eu personal as putea contesta acest act in instanta? (avand ca sustinator pe tatal meu, probabil,impotriva vointei sotiei lui actuale)? Mai exista vreo psibilitate juridica legala de a anula acest act,avand in vedere ca tatal meu spune ca obligatia de intretinere asumata in contract nu a fost niciodata respectata? Va multumesc mult pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 16:26, 24 Noiembrie 2013
Rezilierea poate interveni fie prin acordul ambelor parti contractante, nefiind necesar decat acordul acestora sau in caz contrar prin introducerea in instanta a unei actiuni in rezolutiune de partea care doreste rezilierea.
cosminutz a scris:

Concret, as fi interesat daca vânzarea este anulabilă atunci când preţul este stabilit fără intenţia de a fi platit sau când preţul este foarte mic faţă de valoarea de piaţă a bunului, deoarece mi se pare evident că părţile nu au dorit să consimtă la o vânzare în termeni reali, punând la cale o donaţie mascată?


Se cheamă simulaţie. Niciun text de lege nu o opreşte. ªi nici nu s-ar putea invoca nulitatea actului pentru chestiuni legate de preţ, atîta vreme cît părţile s-ar fi înţeles asupra faptului că actul este, de fapt, o donaţie.

După decesul vînzătorilor, soluţia este cea indicată de Joha. Iar pe timpul vieţii acestora, soluţia ar fi rezoluţiunea pentru neîndeplinirea obligaţiei de întreţinere (dacă e vorba cu adevărat despre întreţinere şi nu despre o donaţie deghizată care ar putea fi dovedită de dobînditor).
Exact: dv. doriti sa faceti vreun demers sau tatal dv. doreste? Care e finalitatea informatiei care v-a fost data, nu inteleg.
V-a informat: dragul meu fiu, acum m-am razgandit, vreau sa-ti las mostenire. Si a inchis telefonul?
Exact, care e finalitatea acestui demers al tatalui? V-a spus ca doreste sa si intreprinda ceva sua cum?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire abeonasibylla abeonasibylla Buna ziua, Am un certificat de mostenitor cota parte de 3/8, iar mama mea 2/8 si sora mea 3/8, intrebarea mea este poate mama sa imi cedeze partea ei de 2/8 ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare cu sau fara clauza de intretinere stoicagramona stoicagramona Buna ziua, doresc sa aflu daca, contractul de vanzare cumparare poate fi atacat in instanta de catre cumnatul meu, celalalt fiu al socrilor, in cazul de fata ... (vezi toată discuția)
Am o nelamurire in legatura cu bunurile imobile detinute de catre ... andre18 andre18 Am o nelamurire in legatura cu bunurile imobile detinute de catre bunicul meu.Dansul ne-a lasat mie si surorii mele testament in care ne declara legatare ... (vezi toată discuția)