Buna seara ! Numele meu il stiti si sunt o abonat a site-ului dvs.In data de 6-7 martie am apelat la dvs cu o problema a unei cunostinte si va sunt foarte recunoscatoare pentru raspuns.De aceasta data eu sunt cea care am probleme destul de serioase dupa parerea .Am lucrat la o firma cu sediul dumnezeu stie pe unde ca nu exista ,dar cu punctul de lucru in incinta garii de nord Bucuresti.Firma se ocupa cu acteringul mobil pe trenurile nationale din toata tara si este in colaborare cu o societate renumita. Ni s-a comunicat ca taxele noastre catre stat nu sunt platite.Am fost pusi sa ne depunem demisiile pentru ca firma respectiva se va inchide,iar activitatea firmei va fi trecuta pe alta firma dar care va ramane cu acelasi punct de lucru,directorul spunandu-ne ca demisiile sunt cerute pentru a ne muta pe aceasta firma noua.Afland ca nu am taxele platite le-am cerut sa ma bage in somaj asta pt ca se inchidea firma si mi-au spus ca nu vor acest lucru.Ulterior am aflat ca nu pot intra din cauza taxelor neplatite.Suntem 50 de angajati si nimeni dintre noi nu a beneficiat de acest lucru.Ni s-a mai spus ca un eventual control ei pot demonstra ca nu au avut incasari sa plateasca taxele,desi acestea au existat cu varf si indesat.Am consultat o contabila si mi-a spus ca pot face magarii is de asemenea ca am nevoie de un avocat sa ii dau in judecata si culmea ,daca se ajunge in instanta si firma are castig de cauza aceasta poate as imi ceara pagube inclusiv cheltuielile de judecataVa rog din suflet sa ma ajutati si sa imi spuneti daca ce a spus acea contabila este adevarat ,din cate stiind eu ar trebui sa se ocupe institutiile specializate de stat si de asemenea sa ma invatati ce trebuie sa fac pas cu pas ca sa imi recuperez drepturile mele . Nu stiu de unde sa pornesc ca sa pot reusi sa fac ceva .Sunt uimita cat trafic de influenta poate exista in tara asta.Va cer disperat inca o data ajutorul caci efectiv nu am nici un punct de plecare . Va multumesc anticipat
Povestea se repeta si nu va inceta pana cand institutiile statului nu vor raspunde pentru inertia in care isi fac datoria:
Art. 111. - Încălcarea de către angajator a obligaţiilor prevăzute la art. 26 alin. (1) şi la art. 27, constând în sustragerea de la obligaţia privind plata contribuţiilor la bugetul asigurărilor pentru şomaj, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 1 an sau cu amendă.
Art. 112. - Reţinerea de către angajator de la salariaţi a contribuţiilor datorate bugetului asigurărilor pentru şomaj şi nevirarea acestora în termen de 15 zile în conturile stabilite potrivit reglementărilor în vigoare constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 6 luni sau cu amendă.
Art. 113. - Constituie contravenţie următoarele fapte:
c) nedepunerea lunară a declaraţiei prevăzute la art. 21;
Art. 116. - (1) Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor prevăzute la art. 113 se realizează de organele de control ale Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, Inspecţiei Muncii, Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi de către alte organe care, potrivit legii, au dreptul să efectueze control.
Nu angajatorul este vinovatul principal, angajatorul este un "profitor" al lipsei de responsabilitate din partea institutiilor statului.
Vina principala o au organele de control ale statului care, prin neglijenta in serviciu, a permis angajatorului sa acumuleze datorii iar dv. v-a creat un prejuduciu major fiind in imposibilitatea de a beneficia de dreptul la protectie sociala.
Consider ca institutiile statului trebuiesc trase la raspundere si sa va acorde reparatii materiale si morale.
Unii au gastigat procesul cu statul desi erau privati de libertate, noi care ne consideram liberi ce asteptam?
este partial adevarat ce v-a spus respectiva contabila ... v-ati scris si semnat demisia?? daca nu apare semnatura dvs formulati contestatie la decizia de incetare cim in termen de 30zile de la comunicare
verificati la itm, daca contractul dvs de munca a fost inregistrat. daca da, atunci trebuie sa actionati firma la Tribunalul de la domiciliul dvs. Nu este nevoie neaparat nici de avocat, iar taxe de timbru nu se platesc fiind litigiu de munca este gratuit.
solicitati obligarea angajatorului la plata drepturilor salariale restante si a contributiilor aferente. depuneti cererea de chemare in judecata in 3 exemplare avand atasat si copie dupa contractul de munca si cartea de munca
Recuperarea creantelor privind contributiile sociale, reprezinta obligatia institutiilor statului, iar actiunea lor vizeaza platitorul (angajatorul) care are obligatia de a calcula, retine si vira contributia datorata de angajat si de a calcula si vira contributia datorata de angajator.
Modalitatea corecta si eficienta prin care poate actiona salariatul este declansarea unui litigiu de munca care sa vizeze neexecutarea contractului de munca de catre angajator, prin neindeplinirea obligatiei de a plati contributiile sociale aferente veniturilor salariale realizate de angajat. Actiunea va viza toate contributiile sociale datorate.
De asemenea, este deschisa calea sesizarii ANAF in legatura cu neplata contributiilor sociale, ceea ce poate declansa un control de specialitate.
Dreptul la somaj
labuta
De la 1 iulie am incetat raporturile de munca cu firma unde lucram de 4 ani (desfiintare post) se va inchide firma. Cand am ajuns la contabila nu a sa putut ... (vezi toată discuția)