avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 930 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Bună seara, Cum pot da în judecata o firma care nu ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Bună seara, Cum pot da în judecata o firma care nu și a plătit ...

Bună seara,
Cum pot da în judecata o firma care nu și a plătit 15 angajați? Si eu fiind unul dintre ei.
Am lucrat ca agenți de vânzări iar firma respectiva ne a dat afara pe motiv ca nu au de unde sa ne plătească deoarece nici ei nu și au primit banii.
Am făcut sesizare la itm.
Noi ne am primit demisiile prin posta.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:05, 6 Mai 2021
Mergeți la un av si discutați în cazul dvs instanța e singura soluție..
Neplata contributiilor sociale de catre angajator poate face obiectul :
- unei actiuni in instanta
Modalitatea corecta si eficienta prin care puteti actiona este declansarea unui litigiu care sa vizeze obligarea angajatorului de a plati contributiile sociale aferente veniturilor salariale realizate de angajat. Actiunea va viza toate contributiile sociale datorate.

- unei sesizari la ANAF
in legatura cu neplata acestora, ceea ce poate declansa un control de specialitate.
Recuperarea creantelor privind contributiile sociale, reprezinta obligatia institutiilor statului, iar actiunea lor vizeaza platitorul (angajatorul) care are obligatia de a calcula, retine si vira contributia datorata de angajat si de a calcula si vira contributia datorata de angajator.
Ultima modificare: Joi, 6 Mai 2021
Cornel Vasile, Consilier juridic


Andreibbv a scris:

Bună seara,
Noi ne am primit demisiile prin posta.

Vreți să spuneți că vi le-a trimis firma gata făcute, doar să le semnați?
1.Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.

2. Salariatul care a demisionat va putea să sesizeze instanţa judecătorească, solicitând anularea demisiei, în cazul în care pretinde că demisia a fost provocată de angajator.

3. In speta, lasati-l pe angajator sa aiba initiativa incetarii c.i.m.... in cazul demisiei, nu puteti beneficia de somaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de munca elisabeta05 elisabeta05 Am contract de munca perioada nedeterminata din 2015 la o firma .Am fost internat in spital ,I-am cerut adeverinta de salariat ,ezitand multe zile pana mi-a ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, am lucrat la o firmă care nu a plătit contributiile ... Cristian cioflec Cristian cioflec Bună ziua, am lucrat la o firmă care nu a plătit contributiile și nici banii pentru concediile neefectuate, ce se poate face? (vezi toată discuția)
Lipsa perioade cim adi63 adi63 Am lucrat la o firma din anul 2011 pana pe 7.10.2020 cand am primit decizia de incetare a CIM .Mi-am facut cont la CNPP si din stagiile lunare de cotizare apar ... (vezi toată discuția)