Angajatorul meu ,m-a scos in somaj din 7noiembrie 2009, dar nu a platit contributia la fondul de somaj pe cateva luni si nu a depus declaratiile . A reusit sa plateasca si sa depuna declaratiile in luna martie 2010 . Eu nu mi-am putut depune actele pt obtinerea indemnizatiei de somaj . Din acest motiv doresc sa fac un demers mai bine spus o plangerre catre organele abilitate , pentru cele 5 luni de continuitate in cartea de munca pe care l-am pierdut. Unde ma pot adresa si cui ?
Art. 111. - Încălcarea de către angajator a obligaţiilor prevăzute la art. 26 alin. (1) şi la art. 27, constând în sustragerea de la obligaţia privind plata contribuţiilor la bugetul asigurărilor pentru şomaj, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 1 an sau cu amendă.
Art. 112. - Reţinerea de către angajator de la salariaţi a contribuţiilor datorate bugetului asigurărilor pentru şomaj şi nevirarea acestora în termen de 15 zile în conturile stabilite potrivit reglementărilor în vigoare constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 6 luni sau cu amendă.
Art. 113. - Constituie contravenţie următoarele fapte:@
c) nedepunerea lunară a declaraţiei prevăzute la art. 21;
Art. 116. - (1) Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor prevăzute la art. 113 se realizează de organele de control ale Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, Inspecţiei Muncii, Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi de către alte organe care, potrivit legii, au dreptul să efectueze control.
Nu angajatorul este vinovatul principal, angajatorul este un "profitor" al lipsei de responsabilitate din partea institutiilor statului.
Vina principala o au organele de control ale statului care, prin neglijenta atributiunilor legale, a permis angajatorului sa acumuleze datorii iar dv. v-a creat un prejuduciu major si v-a lipsit de dreptul la protectie sociala (sau l-a amanat).
Consider ca institutiile statului trebuiesc trase la raspundere si sa va acorde reparatii materiale si morale.