Buna ziua.
Am si eu o intrebare,am intrat in pre si post natal si din acel moment patronul(cetatean strain) nu a mai platit compensatiile salariale niciunui angajat.
Firma a functionat in continuare administrastratorul firmei(imputernicit) sustinand ca este doar o intarziere de cateva luni de neplata a salariilor.
Am depus cerere de suspendare a contractului de munca intrand in cei doi ani de crestere si ingrijire copil si la scurt timp am aflat ca firma a fost abandonata de patron iar angajatii au incetat sa mai lucreze pentru ca nu au mai fost platiti de nimeni.
Acum ...pe 30 oct 2010 ar trebui sa reancep munca si dat fiind ca firma nu mai exista am inteles ca pot beneficia de ajutor de somaj.
Prin bunavointa ex-contabilei firmei am obtinut o adeverinta pentru somaj dar mi sa spus ca am nevoie si de o adeverinta de vechime de la ITM.
La ITM inspectoarea care sa ocupat de firma a spus ca nu-mi poate da nici o adeverinta de vechime si ca va trebui sa vina persoana care are inca stampila firmei adica ex-contabila.
Tin sa precizez ca actele firmei au ramas imprastiate intre ex-contabila si administratorul imputernicit care afirma ca nu mai are nici o responsabilitate pentru ca el a incetat contractul de munca pentru neplata compensatiilor salariale.
Banii pe pre si post natal nu i-am mai recuperat si de la CASMB mi sa spus ca se deconteaza angajatorului si nu angajatului,iar acum pentru somaj ma invart in cerc............ce sa fac?
1. Luati legatura si cu Agentia de Somaj si cu ITM de care apartineti sa va sprijine in demersul dvs., conform urmatoarelor prevederi legale.
2. Din Legea 76/2002:
Art. 113. - Constituie contravenţie următoarele fapte:
...
j) neeliberarea de către angajator, persoanelor cărora le încetează raporturile de muncă sau de serviciu, a documentelor prevăzute de legislaţia în vigoare, necesare pentru certificarea stagiului de cotizare realizat în sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stabilirea dreptului la indemnizaţie de şomaj.
Art. 114. - (1) Contravenţiile prevăzute la art. 113 se sancţionează după cum urmează:
a) cele prevăzute la lit. a), b), f), h) şi j), cu amendă de la 3.000 lei la 5.000 lei;
...
Art. 116. - (1) Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor prevăzute la art. 113 se realizează de organele de control ale Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, Inspecţiei Muncii, Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi de către alte organe care, potrivit legii, au dreptul să efectueze control.
buna ziua
cine va fi sanctionatdaca paronul si-a abandonat firma , prinde orbul scoate-i ochii
la fel a patit si fiul meu la firma bigger anul trecut
abia si-a recuperat cartea de munca. de salariile restante pe 8 luni nici vorba.noric ca si-a gasit urgent alt servici.asa ca vai de noi cu asemenea patroni
o zi buna
Adeverinta anexa 26
baby12
Buna ziua.
Am nevoie la dosarul pentru somaj de adeverinta care specifica cotizatia la somaj de la o firma la care am lucrat in 2011.Am trimis formularul ... (vezi toată discuția)