avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 293 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediul de risc maternal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediul de risc maternal

sunt insarcinata in 15 saptamani; din sapt 9 beneficiez de concediu medical cu spitalizare. cei de la firma la care lucrez mi-au spus ca nu pot angaja pe altcineva in locul meu decat daca imi iau concediu de risc maternal si asta nu cred ca ar fi o problema. intrebarile mele sunt:
1. inainte de prenatal pot lua concediu de risc maternal 30 de zile si apoi sa iau iarasi concediu medical?( adica va fi ceva de genul: primele 2 luni la servici, urmatoarele 2 luni concediu medical, 1 luna concediu de risc maternal, 2 luni concediu medical si apoi sa intru in prenatal)
2. pot lua concediu de risc maternal dupa postnatal si apoi sa fac demersurile pentru a intra in concediul de cresterea copilului de pana la 2 ani?
va multumesc si astept raspuns cat mai repede
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:02, 30 Septembrie 2014
Va poate ajuta acest articol:
[ link extern ]
paraschivanamaria a scris:

1. inainte de prenatal pot lua concediu de risc maternal 30 de zile si apoi sa iau iarasi concediu medical?( adica va fi ceva de genul: primele 2 luni la servici, urmatoarele 2 luni concediu medical, 1 luna concediu de risc maternal, 2 luni concediu medical si apoi sa intru in prenatal)


Da, se poate dar nu va avantajeaza deloc din punctul de vedere al banilor primiti incepand de acum pana la derminarea concediului de crestere copil.

Recomandarea mea e urmatoarea:
Sa solicitati cat mai repere concediu de risc maternal (120 de zile) - cod indemnizatie 15 , pt ca nu veti palti impozit; dupa care prenatal (126 zile din care 42 zile postnatal)- tot scutit de impozit; iar la terminarea acestuia solicitati concediu crestere copil. In acest caz aveti foarte mare atentie la calulul numarului de zile (sa nu existe intrerupere cu alt concediu intre risc maternal si prenatal)
La fiecare schimbare de concediu medical veti primi tot mai putini bani.


2. pot lua concediu de risc maternal dupa postnatal si apoi sa fac demersurile pentru a intra in concediul de cresterea copilului de pana la 2 ani?


Teoretic da, dar iarasi nu este avantajos dpdv al banilor primiti.
Ultima modificare: Joi, 15 Aprilie 2010
mihai_u, utilizator
1. puteti sa faceti si asa, sau puteti sa luati cocnediu de risc maternal pana la intrarea in prenatal.

2. cum sa luati concediu de risc maternal daca dvs ati nascut deja? dupa terminarea concediului postnatal faceti demersuri de inscriere la indemnizatie.
cum sa luati concediu de risc maternal daca dvs ati nascut deja?

In cazul in care angajatorul, din motive justificate in mod obiectiv, nu poate sa indeplineasca aceasta obligatie, salariatele in discutie au dreptul la concediu de risc maternal, pe o perioada ce nu poate depasi 120 de zile, dupa cum urmeaza:
- salariatele gravide inainte de data solicitarii concediului de maternitate;
- salariatele care au nascut recent si care alapteaza dupa data revenirii din concediul postnatal obligatoriu, in cazul in care nu solicita concediul si indemnizatia pentru cresterea si ingrijirea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani (3 ani in cazul copilului cu handicap).
[ link extern ]
Acordarea unui concediu de risc maternal trebuie sa cuprinda niste pasi:
1. salariata gravida instiinteaza angajatorul, in scris, desprea starea in care se afla, la care anexeaza un document medical
2. angajatorul, in urma instiintarii, informeaza medicul de medicina muncii si ITM teritorial;
3. medicul de medicina muncii intocmeste Raportul de evaluare si Informarea salariatei cu privire la protectia maternitatii la locul de munca;
4. DOAR in cazul in care medicul de medicina muncii constata ca riscurile de la locul de munca ale salariatei insarcinate pot pune in pericol sanatatea salariatei sau a fatului, recomanda angajatorului sa ia masurile necesare pentru eliminarea riscurilor, sau repartizarea salariatei la un alt loc de munca fara riscuri;
5. in cazul in care nu se pot realiza cerintele mentionate anterior, medicul de medicina muncii poate propune acordarea concediului de risc maternal

Indemnizatia de risc maternal se plateste cu conditia ca, prin grija angajatorului, medicul de medicina muncii care a efectuat evaluarea, sa vizeze certificatul medical, in caseta "Cod diagnostic", sub semnatura, parafa si stampila, cu privire la imposibilitatea îndeplinirii de catre angajator a obligatiilor prevazute de lege si la motivul pentru care nu a putut fi evitatã acordarea acestei prestatii.

pentru alte lamuriri consultati HG nr. 537/2004 - Normele metodologice de aplicare a OUG nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locul de munca

Alte discuții în legătură

Concediu de risc maternal si concediu de maternitate ContSters367675 ContSters367675 Buna ziua, sunt insarcinata in 5 saptamani, lucrez de 6 luni ca lucrator comercial si vroiam sa va intreb daca pot intra in concediu de risc maternal si de la ... (vezi toată discuția)
Concediul de risc maternal ingeracul ingeracul sunt insarcinata in 10 saptamani . de cand pot beneficia de concediul de risc maternal. lucrez ca merchandiser si trebuie sa ridic baxuri de peste 5 kg. (vezi toată discuția)
Conditii de acordare a concediului de risc maternal Mari1980 Mari1980 Buna ziua, Ma aflu in CCC pentru primul copil pana in luna decembrie 2011. Am rugamintea sa ma ajutati raspunzandu-mi la doua intrebari. Daca la finalizarea ... (vezi toată discuția)