avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 908 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediul de risc maternal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediul de risc maternal

sunt insarcinata in 15 saptamani; din sapt 9 beneficiez de concediu medical cu spitalizare. cei de la firma la care lucrez mi-au spus ca nu pot angaja pe altcineva in locul meu decat daca imi iau concediu de risc maternal si asta nu cred ca ar fi o problema. intrebarile mele sunt:
1. inainte de prenatal pot lua concediu de risc maternal 30 de zile si apoi sa iau iarasi concediu medical?( adica va fi ceva de genul: primele 2 luni la servici, urmatoarele 2 luni concediu medical, 1 luna concediu de risc maternal, 2 luni concediu medical si apoi sa intru in prenatal)
2. pot lua concediu de risc maternal dupa postnatal si apoi sa fac demersurile pentru a intra in concediul de cresterea copilului de pana la 2 ani?
va multumesc si astept raspuns cat mai repede
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:02, 30 Septembrie 2014
Buna ziua,

Sunt insarcinata in saptamana 27 cu gemeni si risc de nastere prematura si in urma cu 2 saptamani am fost la medicina muncii sa intreb daca am dreptul la concediu de risc maternal, in conditiile in care nu sunt salariata ci lucrez ca PFA si imi platesc toate taxele si cotizatiile.

Cei de la medicina muncii mi-au dat un raport coform caruia am dreptul "medical" la acest fel de concediu ( prin urmare exista riscuri la locul de munca ) . Cu acest raport am luat concediu de la medicul de familie de risc maternal si dupa 2 saptamani am fost anuntata ca acest concediu nu este valabil pentru ca sunt PFA.

In aceste conditii, cum pot sa procedez? PFA-urile nu au aceleasi drepturi ca si salariatii in conditiile in care platesc aceleasi taxe? Mai pot cere concediu medical de boala obisnuita retrograd pe cele 2 saptamani?

Va multumesc

Ca sa beneficiati de acest concediu , trebuie sa platiti contributia de 0.85%.
Mentonez ca platesc toate contributiile, atat cota la casa de asigurari cat si acel 0,85 la suta separat. Cu toate astea, mi s-a spus de la casa de asigurari ca nu am acest drept si ca trebuie sa fiu salariat.

Intrebati la CJAS care este baza legala a refuzului de a plati concediul de risc maternal.
In principiu, probabil cei de la CJAS au dreptate, deoarece PFA lucreaza pe cont propriu si nu are cum sa lucreze in conditii care le pot pune sarcina in pericol.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de risc maternal si concediu de maternitate ContSters367675 ContSters367675 Buna ziua, sunt insarcinata in 5 saptamani, lucrez de 6 luni ca lucrator comercial si vroiam sa va intreb daca pot intra in concediu de risc maternal si de la ... (vezi toată discuția)
Concediul de risc maternal ingeracul ingeracul sunt insarcinata in 10 saptamani . de cand pot beneficia de concediul de risc maternal. lucrez ca merchandiser si trebuie sa ridic baxuri de peste 5 kg. (vezi toată discuția)
Conditii de acordare a concediului de risc maternal Mari1980 Mari1980 Buna ziua, Ma aflu in CCC pentru primul copil pana in luna decembrie 2011. Am rugamintea sa ma ajutati raspunzandu-mi la doua intrebari. Daca la finalizarea ... (vezi toată discuția)