Buna!
1. Poate sa-mi spuna si mie cineva daca se calculeaza amortizarea la o fundatie fara scop lucrativ.Eu calculez amortizarea dupa O.M.F. 1565/2003 iar in ultimul catalog privind duratele de serviciu din 2005 precizeaza ca nu se aplica decat la fundatiile cu activitati economice.
2.Ce fac cu pierderile inregistrate in urma calcularii amortizarii? Pot sa le trec pe 117?
Dupa cate stiu eu , amortizarea se inregistreaza si se calculeaza intr-un singur fel , atat pt. societati comerciale , cat si pt ASOCIATII SI FUNDATII . Adica :
6811 = 281 ( lunar )
si la scoaterea din gestiune in cazul in care nu s-a amortizat complet ( in cazul vanzarii ) : % = ct de imobilizari
6583.................cu val. neamortizata
281..................cu val. amortizata
dupa care , la sfarsitul lunii , inchizi ct de cheltuiala cu 121 ( sau 1201.01 ).
Imi pare rau NNicolle dar trebuie sa te corectez !
Conform O. 1829 / 22.12.2003 Reglementari contabile pentru persoanele juridice fara scop lucrativ
raspunsul detaliat la intrebare este urmatorul:
21...imobilizarea = 131 Subventii pentru investitii - resursele de finantare a investitiei
681 = 281.. amortizarea lunara calculata conform normelor in vigoare
131 = 758 cu cota parte a subventiilor pentru investii trecuta la venituri corespunzator amortizarii lunare calculate .
Evidlena , eu nu m-am referit la sumele alocate de la bugetul de stat sau din alte surse , in vederea procurarii de echipamente sau alte imobilizari , si nici la imobilizarile primite cu titlu gratuit .