In situatia in care un salariat cu contract de munca pe perioada nedeterminata desfasoara si o activitate de agent de asigurari in baza unui contract de colaborare,este obligat la plata contributiei de 5,5% la fondul de sanatate pentru veniturile obtinute ca agent? Care este cadrul legal care stabileste aceasta?
parerea mea este ca nu deoarece contractele de mandat sunt incadrate la "alte venituri" dpdv al Legii sanatatii.
art. 257, alin 2 valabil 2010
Contribuţia lunară a persoanei asigurate se stabileşte sub forma unei cote de 5,5%, care se aplică asupra:
a) veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit
[.....]
f) veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor, veniturilor din dividende şi dobânzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere şi altor venituri care se supun impozitului pe venit numai în cazul în care nu realizează venituri de natura celor prevăzute la lit. a) - e), alin. 2^1 şi art. 213 alin. (2) lit. h), dar nu mai puţin de un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar.
Prestarile de servicii pe baza contractului de contractul de mandat sau conventiilor sunt considerate activitati independente conform codului civil.
Veniturile obtinute astfel sunt sunt venituri impozabile (impozabile cu retinere la sursa - 10 cu 6).
Deci nu intra la litera f din art 257(citata mai sus) ci la lit.b) - venituri din activitati independente.
"Veniturile din drepturi de proprietate intelectuală realizate în mod individual" la care probabil v-ati legat dumneavoastra sunt venituri din drept de autor(si altele similare).
Raspunsul la intrebarea initiala este DA. Un salariat cu contract de munca pe perioada nedeterminata care desfasoara si o activitate de agent de asigurari in baza unui contract de colaborare, este obligat la plata contributiei de 6,5%, si nu 5.5 la fondul de sanatate si pentru veniturile obtinute ca agent.
O spune tocmai art 257 mentionat mai sus, lit. b).
Reproducem mai jos prevederile art. 7 alin. (2) din Legea nr. 11/2010
Pentru anul 2010, cotele de contribuţii pentru asigurările de sănătate, prevăzute de Legea nr. 95/2006, cu modificările şi completările ulterioare, se stabilesc după cum urmează:
a) 5,5% pentru cota datorată de angajat, prevăzută la art. 257 din Legea nr. 95/2006, cu modificările şi completările ulterioare;
b) 5,2% pentru cota datorată de angajatori, prevăzută la art. 258 din Legea nr. 95/2006, cu modificările şi completările ulterioare;
c) 10,7% pentru cota datorată de persoanele prevăzute la art. 259 alin. (6) din Legea nr. 95/2006, cu modificările şi completările ulterioare;
d) persoanele care nu sunt salariate dar au obligaţia să îşi asigure sănătatea, potrivit prevederilor Legii nr. 95/2006, cu modificările şi completările ulterioare, sunt obligate să comunice direct casei de asigurări alese veniturile, pe baza contractului de asigurare, în vederea stabilirii şi achitării cotei de 5,5%;
art. 7 din Ordinul 617/2007
(1) Persoanele care desfăşoară activităţi independente au obligaţia de a vira trimestrial contribuţia aplicată asupra:
a) venitului net determinat ca diferenţă între venitul brut şi cheltuielile deductibile aferente realizării venitului, conform prevederilor Codului fiscal, realizate de persoanele care desfăşoară activităţi independente ale căror venituri sunt determinate pe baza contabilităţii în partidă simplă;
se poate observa clar ca veniturile din activitati independente sunt considerat cele care se determina ca diferenta intre venituri si cheltuieli si se platesc trimestrial, pe baza unei declaratii estimative, urmand ca in anul urmator sa se faca regularizarea.
in cazul contractelor de comision se conduce evidenta in partida simpla? eu zic ca nu!
in cazul contractelor de comision se depune declaratie estimativa? eu zic ca nu!
sa vedem ce zice legea...
(1) Prin sintagma alte venituri, prevăzută la art. 257 alin. (2) lit. f) din lege, se înţelege alte venituri impozabile prevăzute de Codul fiscal, în condiţiile în care nu se realizează veniturile prevăzute la art. 257 alin. (2) lit. a) - e) din lege, veniturile din salarii care, potrivit Codului fiscal, nu sunt impozabile, precum şi veniturile prevăzute la art. 213 alin. (2) lit. h) din lege.
(2) Persoanele care realizează veniturile prevăzute la alin. (1) şi care până la data de 31 decembrie a anului în curs sunt sub nivelul a 12 salarii minime brute pe ţară vor plăti contribuţia anual până la data de 25 a lunii ianuarie a anului următor, calculată la nivelul a 12 salarii minime brute pe ţară.
se poate observa foarte clar faptul ca pentru aceste "alte venituri", cand este cazul, contributia se plateste pana pe data de 25 ianuarie a anului urmator, o singura data si nu trimestrial, ca in cazul veniturilor din activitati independente.
eu raman la prima parare si anume ca daca o persoana este salariata, nu trebuie sa plateasca cota de sanatate pentru contractele de comision, iar daca nu ar fi salariata, s-ar plati o cota de 5,5%.
Buna ziua
Eu as vrea un raspuns foarte bine documentat la intrebarea mea care sa poata fi sustenabil intr-o eventuala instanta.De asemeni m-ar interesa in ce fel functioneaza obligatia colectorului de contributii de a instiinta pe datornic cu privire la obligatia de plata din punct de vedere legal.Nu cumva faptul ca nu primesti instiintare te absolva de obligatii?
Multumesc.
raspunsul lui danike este unul argumentat.
colectorul este obligat ca in termen de 5 ani, cat este termenul de prescriptie, sa inceapa masurile de executare silita.
in cazul dvs. si eu sunt de parare ca nu trebuie sa achitati cota de sanatate,pentru contractul de comision, atat timp aveti contract de munca in alta parte.
Asigurari de sanatate
geomarco
O persoana care are un contract de munca pe perioada nedeterminata, un contract de consultanta de 2 ore si este si PFA ce contributii la fondul de asigurari de ... (vezi toată discuția)