avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 613 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Consecinte neintabulare cladire noua
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Consecinte neintabulare cladire noua

Ce se intampla daca dupa ca am obtinut autorizatia de constructie si am ridicat cladirea nu o intabulez? Nu vreau sa o vand sau sa garantez vre-un credit cu ea

Ma vor amenda cei de la primarie? Vor pune si penalitati?
Cel mai recent răspuns: archibaldo , utilizator 19:49, 3 Iulie 2020
daca aveti autorizatia de construire, si ati finalizat cladirea pasul urmator ar fi sa faceti procesul verbal de receptie a acesteia, sa o treceti pe rol la financair si dupa aia sa o intabulati dupa ce faceti cadastrul..nu va da de la primarie amenda ptr ca nu intabulati.. va da amenda ca nu o declarati la financiar in termenulde 30 zile de la semnarea procesului verbald e receptie a cladirii finalizate in termenul prevazut de autorizatie
Pai autorizatia mi-a expirat si cladirea nu e tencuita pe exterior (am inteles ca tencuitul e o conditie pentru semnarea pv de receptie finala a lucrarilor)
Subscriu la raspunsul colegului de mai inainte, respectiv ca singura amenda pe care o puteti primi este din parte organelor fiscale pentru nedeclararea constructiei.
In ceea ce priveste neinscrierea constructiei in cartea funciara, nu exista nici o amenda in acest sens. Singura "sanctiune" este, asa cum ati subliniat si dvs., faptul ca nu puteti instraina constructia, garanta cu ea un eventual credit, etc.
Insa nu trebuie sa pierdeti din vedere faptul ca este indicat (as spune, chiar necesar) sa va ingrijiti sa aveti proprietatile "in ordine", in ceea ce priveste situatia lor juridica, pentru a evita unele situatii neplacute (de orice natura) in viitor. Lucru care, pe de alta parte, nu este si obligatoriu...
ERONAT! Nu faceți distincția intre construcția autorizata si construcția edificata care de multe ori prin nerespectarea autorizației devine tot o clădire neautorizata. Prin efectuarea recepției se certifica ca vorbim despre una si aceeași clădire adică clădirea PROIECTATA / AVIZATA si AUTORIZATA este aceeași clădire cu cea construit-o . Altminteri legiuitorul condiționează DAREA IN FOLSINTA a unui imobil prin efectuarea recepției atât prin HG 343/2017 de efectuare a recepției cat si prin L.10/1995 a calității in construcții

Pe orice autorizație de construire ca formular tipizat Anexa 2 la Ordinul 839/2009 (norme aplicare legea 50/1991) este prevazut de legiuitor inclusiv obligația efectuării recepției la terminarea lucrărilor si declararea clădirii spre impunere in termen de cel târziu 15 zile de la expirarea valabilității autorizației de construire . Încălcarea aceste obligații este contravenție prevazuta la art.26 din Legea 50/1991 cu minim 2000 lei dar poate fi interpretata si ca fiind contravenția nerespectării prevederilor autorizației de construire cu amenda de la 1000 la 100.000 lei . Pentru a nu fenta statul acesta a condiționat inclusiv in Codul Fiscal impunerea in baza procesului-verbal de recepție la terminarea lucrărilor deoarece clădirea executata poate fi mult mai mare decât cea autorizata si astfel trebuiesc achitate diferențe ale taxelor si cotelor plătite la emiterea autorizației de construire.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ma obliga sa fac declaratie de impunere inaintea intabularii cladirii furgim furgim Buna ziua M-au anuntat de la primarie ca trebuie sa fac declaratia de impunere pentru o cladire la care tocmai i-am pus acoperisul si lucrez la finisaje. Nu ... (vezi toată discuția)
Prescriere contraventii in constructii si taxe datorate capella capella Buna, Ma confrunt cu urmatoarea situatie.Pe 22 noiembrie 2002 mi s-a eliberat autorizatie de contructie pentru executarea unui imobil P+1E.Pe parcursul ... (vezi toată discuția)
Autorizatie de construire expirata AdrianDP AdrianDP Buna ziua, Ma confrunt cu o problema si poate reusiti sa ma lamuriti. In Iunie 2008 am obtinut o autorizatie de contruire pe o perioada de 36 de ... (vezi toată discuția)