M-au anuntat de la primarie ca trebuie sa fac declaratia de impunere pentru o cladire la care tocmai i-am pus acoperisul si lucrez la finisaje. Nu e terminata inca, mai trebuie sa ii pun geamurile sa fac izolatia pe exterior si nu o pot inca intabula. In acest moment am doar autorizatia de construcite.
Autorizatia de constructie e valabila, dar nu am facut inca procesul verbal de receptie finala, nu am adeverinta existenta constructie si nu e intabulata inca.
Cei de la directia fiscala a primariei vor sa ma oblige sa fac declaratia de impunere inainte ca eu sa fi terminat construcia(finisajele) si sa o fi intabulat.
E legal acest lucru? Nu cred ca e corect sa platesc impozit pe o cladire care nu e gata. Ca sa nu mai spun ca nu avem nici un fel de utilitate pe strada (trebuie sa le aduc eu de la 200 m apa, canal, gaz, curent) si zona e in grupa 3 de impozitare
Este ilegal si abuziv, mai mult, la terminare trebuie sa prezentati la primarie procesul verbal de receptie finala lucrari, proces verbal, pe care nu il puteti avea pana nu ati terminat lucrarea, asadar nu raspundeti presiunilor acestora ca nu au baza legala, este doar o incercare de a mai strange fonduri la buget.
Cica scrie in codul fiscal ca in momentul in care o constructie are acoperis automat trebuie facuta impunerea si impozitata, indiferent de faptul ca nu are geamuri si nu e finisata
Legea nr.50/1991 şi Ordinul nr.1430/2005 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a legii reglementează obligaţia declarării imobilului, cu trimitere la normele din Codul fiscal.
Dar in ce moment trebuie declarat imobilul?
Eu stiam ca doar dupa ce exista adeverinta de existenta a constructiei si dupa ce s-a semnat procesul verbal de receptie finala. Si astea nu sunt gata pentru ca nici fatada cladirii nu e terminata
Extras din legea 50/1991
Art. 39. - Toate construcÑiile proprietate particulară, realizate în condiÑiile prezentei legi, se declară,
în vederea impunerii, la organele financiare teritoriale sau la unităÑile subordonate acestora, după
terminarea lor completă si nu mai târziu de 15 zile de la data expirării termenului prevăzut în
autorizaÑia de construire.
Tocmai asta spuneam, constructia nu e terminata - e la rosu