melnic a scris:
Firma acuza o persoana ca nu a inregistrat anumite chitante, unele vechi de aproape 2 ani.
Prin neinregistrarea acestora se aduce un prejudiciu firmei, aparand acest fapt in bilant?
Chitantele sint documente de plata . neinregistrarea lor inseamna ca au ramas neachitati unii furnizori- in speta dvs as abandona aceasta pista; nu ar putea nimeni sa fraudeze o firma neinregistrand platile .
De asemenea , chitanta este document de incasare . neinregistrarea unei chitante in conta . inseamna clienti neincasati iar banii - nefiind trecuti prin registrul de casa pot fi insusiti de casier sau persoana care ii administreaza.
Cred ca acesta este situatia cu care va confruntati.
Soldul contului clienti se reflecta in bilant .
De aceea se face inventarierea conturilor , cu ocazia intocmirii bilantului , si consecinta inventarierii este ca daca dvs spuneti ca aveti de primit x lei de la clientul x , acesta trebuia sa confirme suma .
Daca e vorba de magazin - vinzare cu amanuntul - clientii nu pot confirma , fiind pers fizice ; in acest caz, tot inventarierea e cea care " arata " frauda , dar e vorba de inventarierea stocului de marfa .
~~~~~
dvs spuneti :
"In urma inventarului se constata o lipsa, gestionarul incheie un act notarial pentru plata lipsurilor.Acesti bani intra in firma prin creditare firma, pe numele directorului."
- nu are treaba creditarea directorului ; minusul imputabil se inregistreaza in cont de debitori , pe masura ce persoana depune bani pentru a inchide debitul , de face dispozitie de incasare in casierie si se inchide din debit
~~~~~
Dvs ati spus :
"Minusul din gestiune cum se inregistreaza(in ce cont se vede)?
Sumele de bani primite lunar de la gestionar, fiind prin dispozitie de incasare-creditare firma, nu intra in contul minusului de la inventar, nu?"
- minusul nu se "vede " decit in acel cont de debitori.
V-am spus mai sus mecanismul de incasare .
~~~~
Dvs ati spus :
"In cazul in care un punct de lucru se scade in registru de casa cu o suma de bani, iar acea suma de bani ajunge la sediul central sa se depuna la banca dupa mai multe luni(cineva se foloseste de bani abuziv), cum se poate vedea diferenta intre sediul central si punctul de lucru la sfarsit de luna sau an?"
Transferurile intre pct de lucru sint reflectate fie in cont 481 fie 482 fie, un pic fortat dar am intilnit 581.
Aceste conturi arata valorile banesti care circula intre subunitati .
Intervalul de citeva luni este ... anormal .
Aceste conturi sint si ele reflectate in bilant ,daca la data bilantului au sod, desigur.
E complicat de discutat asa cum am incercat noi mai sus . Bine ar fi sa luati legatura cu un profesionist contabil neutru si sa va "citeasca " o balanta si un bilant .
Imi doresc ca premisa de la care am plecat , intuitiv , recunosc, sa fie cea corecta.