avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 373 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Nulitate PVC invocata in recurs
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Nulitate PVC invocata in recurs



Buna ziua,
va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea situatie:
- in aug.2009 am primit o amenda de 3000 roni pentru patrunderea in rezervatia naturala cu autoturism. Am facut plangere in care am cerut transformarea amenzii in avertisment dar a fost respinsa cu drept de recurs. Ulterior am observat ca PVC este smnat de catre contravenient in ambele locuri , si in locul organului constatator, iar semnatura acestuia lipseste cu desavarsire.Am facut recurs in termen la Tribunal ,invocand Art.17 din O.G.2/2001 care prevede urmatoarele: “ Lipsa mentiunilor privind numele, prenumele si calitatea agentului constatator.......... sau a semnaturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal. Nulitatea se constata si din oficiu.
”In ceea ce priveste momentul procesual la care am invocat exceptia nulitatii absolute, aceasta exceptie fiind de ordine publica, poate fi invocata in orice stare a pricinii, putand fi constatata chiar de in uistanta din oficiu ( O.G.2/2001, art.17 ultima teza)
Am solicitat in principal, modificarea sentintei atacate in sensul anularii procesului verbal de contraventie si exonerarea de la plata amenzii, iar in subsidiar modificarea sentintei atacate in sensul admiterii plangerii contraventionale si inlocuirii sanctiunii amenzii contraventionale cu sanctiunea avertismentului .Recursul a fost RESPINS CA NEFONDAT !!!
Mai exista vreo cale de atac impotriva sentintei date ? Pe ce credeti ca s-ar fi putut baza decizia respingerii recusului? Unde credeti ca am gresit?
O cerere de revizuire ,credeti ca ar mai avea sanse sa schimbe ceva?
Va multumesc pentru timpul acordat .
Cel mai recent răspuns: ContSters53919 , utilizator 12:55, 18 Aprilie 2010
Motivele care au dus la respingerea recursului nu pot fi cunoscute decat de judecator.
Cat priveste cererea de revizuire, aceasta poate fi invocata doar in anumite situatii, si anume:
-dispozitivul hotararii cuprinde dispozitii potrivnice ce nu se pot aduce la indeplinire;
-s-a pronuntat asupra unor lucruri care nu s-au cerut sau nu s-a pronuntat asupra unui lucru cerut, ori cand s-a dat mai mult decat s-a cerut;
-obiectul pricinii nu se afla in fiinta;
-un judecator, martor sau expert, care a luat parte la judecata, a fost condamnat definitiv pentru o infractiune privitoare la pricina;
-hotararea s-a dat in temeiul unui inscris declarat fals in cursul sau in urma judecatii;
-un magistrat a fost sanctionat disciplinar pentru exercitarea functiei cu rea-credinta sau grava neglijenta in acea cauza;
-dupa darea hotararii, s-au descoperit inscrisuri doveditoare retinute de partea potrivnica sau care nu au putut fi infatisate dintr-o imprejurare mai presus de vointa partilor;
-s-a desfiintat sau s-a modificat hotararea unei instante pe care s-a intemeiat hotararea a carei revizuire se cere;
-statul ori alte persoane juridice de drept public sau de utilitate publica, disparutii, incapabilii sau cei pusi sub curatela nu au fost aparati deloc sau au fost aparati cu viclenie de cei insarcinati sa-i apere;
-exista hotarari definitive potrivnice, date de instante de acelasi grad sau de grade deosebite, in una si aceeasi pricina, intre aceleasi persoane, avand aceeasi calitate; dispozitia se aplica si in cazul cand hotararile potrivnice sunt date de instante de recurs;
-partea a fost impiedicata sa se infatiseze la judecata si sa instiinteze instanta despre aceasta, dintr-o imprejuare mai presus de vointa sa;
-CEDO a constatat o incalcare a drepturilor si a libertatilor fundamentale ca urmare a unei hotarari judecatoresti iar consecintele grave ale acestei incalcari continua sa se produca si nu pot fi remediate decat prin revizuirea hotararii pronuntate.
Multumesc frumos pentru raspuns .
As vrea sa mai mentionez urmatorul fapt : - am depus in termen plangere la procesul verbal de contraventie atat la institutia de care apartine organul constatator cat si la instanta (judecatoria) din orasul in care institutia isi are sediul. Institutia a inaintat plangerea judecatoriei din alt oras,mai apropiat de locul savarsirii contraventiei (acelasi judet), deoarece ,am inteles ca acolo sunt arondati. Astfel,aceeasi cauza,s-a judecat la doua judecatorii din acelasi judet, care au dat hotarari contradictorii,respectiv:-instanta unde am depus noi plangerea, a admis plangerea si a transformat amenda in avertisment;- instanta unde s-a inaintat plangerea ,a dispus respingerea plangerii si mentinerea amenzii.
Astfel,am facut recurs la cea din urma hotarare,nefavorabila noua,iar recursul a fost respins ,desi, cum am mentionat, procesul verbal de contraventie era nul ,nefiind semnat si de organul constatator.Ce pot sa fac in continuare ? Care sentinta se mentine si cine decide?
Va rog frumos ,poate sa ma ajute cineva cu un sfat??? E posibil sa fie ignorata lipsa semnaturii organului constatator pe procesul verbal de contraventie? Acesta nu este un motiv suficient pentru ca recursul sa fie FONDAT?
Se poate face cerere de revizuire in baza celor doua hotarari judecatoresti contradictorii?
Da, puteti face revizuire. Indicat este sa consultati un specialist care sa va redacteze cererea.
Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Doua sentinte ( obiect: actiune in constatare)ramase definitive si irevocabile pentru aceeiasi suprafata de teren. Marius Raducan Marius Raducan Am si eu o mare nelamurire. Am o speta foarte dificila, respectiv 2 sentinte de actiuni in constatare ramase definitive si irevocabile ( prima sentinta din ... (vezi toată discuția)
Totala nemultumire floriunel.hainarosie floriunel.hainarosie Buna ziua!Am urmatoarea intrebare:Ce cale de atac mai pot deschide dupa ce o plangere de anulare importiva unui proces verbal de contraventie(am blocat cu ... (vezi toată discuția)
Audierea martorului lorelai1 lorelai1 daca un martor recunoaste la notarul public printr-o declaratie ca a mintit in instanta,acest lucru intamplandu-se dupa pronuntarea sentintei,ce se va ... (vezi toată discuția)