Formularul E 301 este o "adeverinţă privind perioadele ce trebuie luate în considerare pentru acordarea prestaţiilor de şomaj ". El se compune din 3 file Obiectivul său este acela de a atesta perioadele de asigurare, de muncă sau perioadele asimilate unor perioade de asigurare sau de muncă realizate de un lucrător salariat într-un stat membru, astfel încât acesta să-şi poată exercita, eventual, drepturile la prestaţiile de şomaj pe teritoriul unui alt stat membru.
Acest formular este solicitat de:
1. În principal, şomerul care a exercitat o activitate salariată într-un stat membru şi care doreşte să poată beneficia de drepturile sale la prestaţiile de şomaj într-un alt stat membru.
2. În subsidiar, instituţia competentă în materie de şomaj a statului membru în care sunt solicitate prestaţiile, atunci când, înainte de plecarea sa din statul în care activitatea salariată a fost exercitată, şomerul a omis să-şi procure formularul E 301.
Formularul E 301 este prezentat agentiei teritoriale de catre lucratorul migrant care solicita indemnizatia de somaj.
Daca lucratorul migrant nu prezinta formularul E 301, agentia teritoriala solicita formularul institutiei competente in materie de somaj a statului membru in care lucratorul migrant si-a exercitat activitatea profesionala precedenta. In aceasta situatie, solicitarea lucratorului migrant se solutioneaza la primirea formularului E 301 din partea institutiei competente in materie de somaj a statului membru respectiv.
Solicitarea formularului E 301 se face de catre agentia teritoriala sau prin intermediul Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, in calitate de organism de legatura.
(Ordin al presedintelui Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca nr. 57 din 11 februarie 2008 pentru aprobarea Instructiunilor de aplicare a prevederilor Regulamentului Consiliului (CEE) nr. 1.408 din 14 iunie 1971 privind aplicarea regimurilor de securitate sociala lucratorilor salariati, lucratorilor independenti si membrilor familiilor lor care se deplaseaza in interiorul Comunitatii si ale Regulamentului Consiliului (CEE) nr. 574 din 21 martie 1972 care stabileste modalitatile de aplicare a Regulamentului Consiliului (CEE) nr. 1.408 din 14 iunie 1971 privind aplicarea regimurilor de securitate sociala lucratorilor salariati, lucratorilor independenti si membrilor familiilor lor care se deplaseaza in interiorul Comunitatii, in domeniul prestatiilor de somaj, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 136 din 21 februarie 2008)
Va multumesc!Avand in vedere faptul ca,dreptul de a primi ajutorul de somaj a expirat,au trecut noua luni de la revenirea in tara ,ma pot adresa ANOFOM pentru formular?situatia mea a trenat,pentru ca angajatul OJOFM de pe raza judetului meu,nu mi a dat in timp util formularul spre completare.Poate fi responsabilizat in vreun fel OJOFM acum?Va multumesc din nou!
Puteti depune dosarul in termenul de prescriptie care este de 12 luni .... Da, AJOFM poate fi tras la raspundere pentru faptele savarsite de catre angajatii sai.
dupa consilierea dumneavoastra, am contactat EURES Bucuresti, care mi-a acceptat actele doveditoare angajarii mele in Anglia. Au trecut 2 luni timp in care am trimis saptamanal e-mailuri la Agentia ANOFORM intreband despre situatia actelor mele. nu am primit niciun raspuns. Perioada de clementa de un an vis-a-vis de Anglia a expirat la 31 Mai 2010. Ce ma sfatuiti sa fac?
Va multumesc !
Singura posibilitate este sa va adresati in scris acestei institutii si in care mentionati si mail-urile trimise si la care nu ati primit raspuns ... in cazul in care nu va raspunde, va puteti indrepta impotriva institutiei la instanta de contencios administrativ competente cu o actiune in instanta.