Art. 14 din legea taxelor de timbru spune ca atunci cand o actiune are mai multe capete de cerere, cu finalitate diferita, taxa judiciara de timbru se datoreaza pentru fiecare capat de cerere in parte, dupa natura lui, cu exceptia cazurilor in care prin lege se prevede altfel.
O actiune care are capat de cerere principal anulare decizie de sanctionare si accesoriu plata de daune morale (intemeiata pe 998-999 C.Civ.), nu drepturi salariale, nu trebuie timbrata?
Cererea principala este o cerere scutita de taxe insa cererea accesorie in opinia mea, este o cerere cu caracter patrimonial prin care se solicita repararea pagubelor si se taxeaza ca atare - art.3 lit. m) legea taxelor de timbru.
Nici un fel de actiune care sa fie de natura dreptului muncii, nici chiar cererea de plata a salariilor restante sau salariilor compensatorii sau orice fel de alta cerere care sa se finalizeze cu plata unor sume de bani nu se taxeaza cu taxa judiciara de timbru.
Asta este valabil si in domeniul asigurarilor sociale: cum ar fi daca un pensionar va trebui sa plateasca la valoarea pensiilor datorate si neincasate #-o:stunned:
D-na mimi.manea, nu va mai dati cu capul de pereti pt ca nu aveti niciun motiv. Tocmai va spuneam ca nu se incadreaza in niciunul din cazurile de la art. 15 lit.a. Pur si simplu pretinde niste sume de bani cu titlu de daune morale, intemeiate pe 998-999 C.Civ. fara a fi indeplinite conditiile in care opereaza raspunderea civila delictuala, iar instanta cu siguranta ii va respinge acest capat de cerere. Asa ca, doamna, nu este vorba despre plata salariilor restante sau compensatorii.
Chiar daca pretinde intr-un capat de cerere accesoriu daune morale, avand in vedere ca actiunea este calificata in dreptul muncii, instanta sesizata este sectia de litigii de munca, pentru acest capat de cerere (de altfel pentru orice alt capat de cerere accesoriu unui conflict de munca) nu se percepe taxa judiciara de timbru.
Capatul de cerere privind acordarea de daune morale se va respinge eventual ca neintemeiat si nu se va anula ca netimbrat.
Desi, am vazut spete in care instanta din cauza faptului ca reclamantul suferise de boala Zoster, boala ce are la baza stresul, a acordat si daune morale (fara a se timbra la valoarea acestora).
Daune morale
Krissia .
Cum pot sa scot daunele morale de la angajator ? Daca am solicitat acest lucru pe parcursul procesului de fond, dar instanta a respins pe motiv ca nu am ... (vezi toată discuția)
Evacuare cu bucluc
mirceadan
Pe spatiul meu comercial chiriasul a subinchiriat pe 10 ani, desi contractul sau de inchiriere cu mine era doar pe 3 ani. Eu nu am stiut de subinchiriere. Dupa ... (vezi toată discuția)