avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 497 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... taxe timbru daune morale
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

taxe timbru daune morale

Va salut, cu stima
Doresc sa actionez in instanta o persoana care m-a calomniat.
Faptele săvârşite de pârâte erau infracţiuni de insultă şi calomnie, prevăzute şi pedepsite de art. 205 şi 206 Cod penal, Dar, cum aceste fapte au fost dezincriminate, am sa cer instanţei să constate că am fost insultat şi calomniat şi, prin hotărârea ce se va pronunţa în baza art. 998 şi 999 Cod civil, să oblige pârâtele la plata de daune morale în sumă de 10.000 lei fiecare, cât şi la cheltuielile judiciare pe care le voi efectua.
Intrebare: cum se taxeaza cererea mea, astazi. Pentru ca, iata ce am gasit pe forum:

"Curtea Consitutionala a stabilit, prin decizia nr. 778/2009, ca dispozitiile art. I pct. 4 din Ordonanta Guvernului nr. 34/2001 pentru modificarea si completarea Legii nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru sunt neconstitutionale. Astfel, in concordanta si cu art. 6 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale , sunt scutite de taxe judiciara de timbru actiunile avand ca obiect stabilirea si acordarea de despagubiri pentru daunele morale aduse onoarei, demnitatii sau reputatiei unei persoane fizice."
Si,

" Decizia nr.778/12.05.2009 a Curtii Constitutionale arata :"Legislativ, existenţa răspunderii patrimoniale pentru daune morale a fost recunoscută implicit prin art.15 lit.f1) din Legea nr.146/1997 privind taxele judiciare de timbru, text introdus în lege prin Ordonanţa Guvernului nr.11 din 29 ianuarie 1998, aprobată prin Legea nr.112/1998, în care se prevedea scutirea de taxa judiciară de timbru a acţiunilor şi cererilor, inclusiv cele pentru exercitarea căilor de atac, referitoare la „stabilirea şi acordarea de despăgubiri pentru daunele morale aduse onoarei, demnităţii sau reputaţiei unei persoane fizice.”
Reglementarea reprezenta un mod specific de apărare juridică a menţionatelor atribute ale personalităţii umane - caracterizate în art.1 alin.(3) din Constituţia României ca fiind valori supreme în statul de drept. În felul acesta se asigura accesul la justiţie, necondiţionat de plata unei taxe de timbru, persoanelor vătămate prin proferarea de expresii insultătoare, calomnii ori denigrări săvârşite pe orice cale, direct sau prin mijloacele de comunicare în masă.
Luând în considerare aceste raţiuni ale art.1 alin.(3) din Constituţia României care au justificat scutirea de taxe judiciare de timbru a acţiunilor având ca obiect stabilirea şi acordarea de despăgubiri pentru daunele morale aduse onoarei, demnităţii sau reputaţiei unei persoane fizice, Curtea Constituţională constată că abrogarea art.15 lit.f1) din Legea nr.146/1997 privind taxele judiciare de timbru contravine prevederilor art.1 alin.(3) şi ale art.21 alin.(1) şi (2) din Constituţia României, precum şi ale art.6 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale.
...............................................
Definitiva si general obligatorie."
In concluzie, prevederile legale privind aceste scutiri sunt in vigoare si aplicabile prin constatarea neconstitutionalitatii abrogarii lor si prin decizia de mai sus a CC.
In acelasi timp, cred ca, in ar fi trebuit sa introduceti cererea de reexaminare cu motivarea de mai sus, in interiorul termenului de 3 zile. Cu toate acestea, nu cred ca trebuie sa suspendati procesul, decat daca instanta cere acest lucru prin invocarea de catre partea adversa, a existentei pe rol a unui proces penal.
Deciziile Curtii Constitutionale fiind imperativ obligatorii pentru instante, nerespectarea acestora reprezinta cauze de nelegalitate ce pot fi invocate atat ca motiv de apelare a hotararilor date in prima instanta (art.282 alin.(2) C.pr.civ.), cat si de recurs (art.304 pct.9 C.pr.civ.)."
Deci, cum se taxeaza.
Cel mai recent răspuns: Mihai Costache , Avocat 23:49, 17 Decembrie 2010
art.15, alin.1: Sunt scutite de taxe judiciare de timbru acţiunile şi cererile, inclusiv cele pentru exercitarea căilor de atac, referitoare la:
..................
f1) stabilirea şi acordarea de despăgubiri persoanei fizice pentru daunele morale aduse onoarei, demnităţii, reputaţiei, vieţii intime, familiale sau private, ori dreptului la imagine

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa de timbru in actiunile de drept civil Ioana1919 Ioana1919 Speta: intr-o actiune deschisa de tip 'calomnie/defaimare' in mass media de audienta nationala conform legii 276/2009 pentru daune de 250.000 de lei noi se ... (vezi toată discuția)
O persoana juridica trebuie sa plateasca taxa de timbru pentru daune morale? gabygaby gabygaby o societate comerciala daca deschide un proces catre o alta persoana juridica sau persoana fizica si cere daune morale trebuie sa plateasca taxa de timbru? am ... (vezi toată discuția)
Daune morale - taxa judiciara de timbru !? andrei_pap87 andrei_pap87 Pentru o actiune civila ce are ca obiect tragerea la raspundere si repararea doar a daunelor morale se percepe taxa judiciara, sau este scutita... !? (vezi toată discuția)